Materiał promocyjny

Sezon na szparagi

Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi. Potrawa zaledwie kilka tygodni, dlatego warto go w pełni wykorzystać i zaserwować szparagi w sposób klasyczny lub bardziej wykwintny. Jak to zrobić? Podpowiada w Dzień Dobry TVN zwycięzca drugiej edycji konkursu „Gotuj o Wszystko” Piotr Kucharski.

GRYSOTTO

Składniki:

1 cebula, pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku, posiekane

150 g kaszy gryczanej

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

1 pęczek zielonych szparagów

ok. 1 l bulionu warzywnego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie. Dodać kaszę gryczaną, podsmażyć kilka minut aż będzie lekko szklista. Następnie gotować na wolnym ogniu, stopniowo podlewając bulionem warzywnym za każdym razem gdy kasza wchłonie płyn. Pod koniec gotowania dodać masło oraz pokrojone w 2 cm kawałki szparagi. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać tartym parmezanem.

KALAREPY NADZIEWANE KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki:

4 kalarepy

100 g ugotowanej kaszy gryczanej

100 g twarogu

1 łyżka miodu

2 szczypty oregano

sól i pieprz

4 łyżki oliwy

1 papryczka chilli, drobno posiekana

2 łyżki posiekanych świeżych ziół

Przygotowanie:

Kalarepy obrać i wydrążyć środki, tak aby powstały „miseczki”. Kaszę gryczaną wymieszać z twarogiem i miodem, doprawić solą, pieprzem oraz oregano. Otrzymanym farszem wypełnić kalarepy. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Wstawić kalarepy, zapiec około 20-30 min. W tym czasie rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć chilli. Odstawić do ostygnięcia następnie dodać zioła i wymieszać. Kalarepy podawać polane łyżką dresingu ziołowo-chilli. Kalarepy można zastąpić młodą cebulą lub cukinią.

SAŁATKA Z RUKOLI, SZPARAGÓW I JAJEK

Składniki:

1 pęczek białych szparagów, obranych

1 pęczek rukoli

3 jajka ugotowane na twardo

sos:

5 łyżek oliwy

sok z połowy cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Szparagi ugotować. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Jajka drobno posiekać. Rukolę wyłożyć na półmisek, ułożyć na niej szparagi, posypać rozdrobnionymi jajkami i polać sosem. Podawać z grzankami.

TARTA ZE SZPARAGAMI

Składniki:

200 g krakersów

150 g miękkiego masła

1 pęczek zielonych szparagów

2 łyżki masła

4 jajka

100 ml śmietany 30%

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

50 g owczego sera

Przygotowanie:

Krakersy bardzo drobno pokruszyć i dokładnie wymieszać z masłem. Otrzymaną masą wyłożyć formę do tarty. Szparagi bardzo krótko podsmażyć na maśle i ułożyć na spodzie z krakersów. Jajka, śmietanę sól i pieprz dokładnie ze sobą wymieszać i wylać na szparagi. Na wierzchu ułożyć plasterki owczego sera. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 o C około 40 min.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości