Papryki mają teraz swoje pięć minut. Warto je wykorzystać w kuchni. Teraz są najtańsze i najsmaczniejsze. Sezon na paprykę czas zacząć!Kanie na chrupko z rukolą, pieczoną papryką i sosem pomidorowym
Danie na 4 osoby:
4 średniej wielkości kanie
masło i olej rzepakowy do smażenia
garść rukoli
50 g dojrzewającego sera
4 suszone pomidory
2 upieczone papryki obrane ze skóry (pieczemy, aż będą niemal czarne, wkładamy do worka plastikowego do wystudzenia, a następnie obieramy i siekamy na drobne kawałki).
możemy użyć: ewentualnie salo (dojrzewający tłuszcz wieprzowy w soli, pieprzu, czasem papryce lub czosnku - pyszny)
sos pomidorowy: siekane pomidory z oliwą z oliwek, czosnkiem i natką pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby smażymy skórą do dołu na chrupko, dociskając łyżką, po czym przewracamy na drugą stronę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy grzyb jest gotowy kroimy go na 6 kawałków jak pizze, przekładamy na talerz. Posypujemy rukolą, pieczoną papryką, utartym serem, siekanymi pomidorami - krojonym w drobne płatki salo i skrapiamy oliwą. Obok podajemy zimny sos pomidorowy. Proste i pyszne, a niekoniecznie tłuste.
Pstrąg parzony z sosem z duszonej papryki i koprem na puree z grochu i kopru włoskiego podlane masłem z chrupiącą szałwią
Składniki:
4 oczyszczone filety z pstrąga
olej rzepakowy, koper i 4 plasterki cytryny
1 bulwy kopru włoskiego
1 szklanka ugotowanego grochu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki oliwy z oliwek
4 spore łyżki masła
16 łyżek szałwii
2 papryki
2 łyżki śmietany 18%
ewentualnie bulion
Przygotowanie:
Rybę układamy w folii do żywności, doprawiamy solą i pieprzem, koprem i plastrem cytryny. Skrapiamy olejem rzepakowym. Każdy filet zawijamy szczelnie w folie. Koper włoski bardzo drobno siekamy. Dusimy na maśle i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ugotowany groch. Gotujemy jeszcze chwile. Odlewamy nadmiar wody i miksujemy na gładkie puree dodając oliwy i kwaśnej śmietany. Listki szałwii smażymy na maśle (może z rydzami) tak długo, aż staną się chrupkie. Rybę w folii wrzucamy do wody rozgrzanej do temperatury ok. 70 C. (Temperaturę wody możemy sprawdzić: przekracza ona 60 C jeżeli nie jesteśmy w stanie utrzymać w niej palca dłużej niż 10 sekund) Kiedy wrzucimy rybę gasimy płomień i przykrywamy garnek na ok. 15 minut. Po tym czasie ryba powinna być gotowa, delikatna i maślana.
Sos: przygotowujemy dusząc paprykę na maśle z oliwą do miękkości. Możemy podlać ją winem lub bulionem. Na koniec dodajemy śmietanę i miksujemy na gładki sos.
Rybę polewamy musem paprykowym, posypujemy koprem i podajemy z puree z kopru i maślanym sosem najlepiej z nutą grzybów.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"