Materiał promocyjny

Sezon na jabłka w kuchni

„Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” – to angielskie powiedzenie ma w sobie sporo prawdy. Mogą być kwaśne, słodkie, twarde lub kruche, zielone, czerwone i żółte – sezon na jabłka oficjalnie uznajemy za otwarty!

JABŁKO Z KASZANKA I SOSEM ŻURAWINOWYM (dla 4 osób)

Składniki:

4 średnie jabłka

300-350 g Kaszanki

1 duża cebula

4 plastry boczku wędzonego ok. 10 dkg

sól i pieprz do smaku

majeranek

masło

Przygotowanie:

Kroimy w kostkę cebulę oraz boczek. Na maśle podsmażamy całość i dodajemy kaszankę. Doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wydrążone jabłko należy zapiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200-220 stopni przez 4 minuty. Następnie wyjąć i napełnić wcześniej przygotowaną kaszanką. I ponownie zapiekamy jabłko owinięte folią aluminiową około 10-15 minut w temperaturze 180 - 200 st. C. Na talerzu układamy jabłko bez folii i dodajemy sos żurawinowy z przepisu poniżej.

Sos żurawinowy

100 g żurawiny w słoiku

Sok z jednej cytryny

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z JABŁKIEM, RUKOLĄ I ORZECHAMI

Składniki:

2 średniej wielkości kwaśne jabłka

150 g rukoli

100 g suszonych pomidorów

100 g cukru

100 g orzechów włoskich

40 ml rumu białego

60 g parmezanu

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Rukolę należy umyć i oczyścić z końcówek . Jabłka obrać i pokroić na cienkie pół plastry i zanurzyć w syropie ( wykonanie syropu poniżej ) . Orzechy podsmażamy na suchej rozgrzanej patelni dodajemy łyżkę cukru i karmelizujemy. Po uzyskaniu złotego koloru dolewamy rum. Orzechy odstawiamy do ostygnięcia i rozdrabniamy. Suszone pomidory kroimy w paski.

Syrop:

Z soku z cytryny, cukru i 50 ml wody sporządzamy syrop gotując składniki na małym przez ok. 10 minut.

Krem balsamiczny

Składniki:

50 ml ocet balsamiczny

100 g cukier

gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

150 ml octu balsamicznego wlewamy na patelnie i dodajemy 100g cukru oraz rozmaryn. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Na talerzu rozsypujemy rukolę i układamy na niej jabłka. Całość posypujemy orzechami i suszonymi pomidorami. Skrapiamy kremem balsamicznym oraz dekorujemy płatkami parmezanu.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W PARMEZANIE Z ZIEMNIACZANYM PUREE Z CYNAMONEM I SOSEM JABŁKOWYM Z CHILI

Składniki:

600 g polędwiczek wieprzowych

150 g tartego parmezanu

olej do smażenia

3 jajka

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczki kroimy na plastry o wadze 50g i rozbijamy ręką. Kotleciki przyprawiamy i panierujemy w jajku i w parmezanie ( dwukrotnie ). Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem do uzyskania złotego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 st. C

Puree ziemniaczane

Składniki:

800 g ziemniaków

100 ml mleka

50 g Masła

parmezan tarty

cynamon

sól do smaku

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy masło i mleko i rozbijamy. Dosypujemy starty parmezan i cynamon do smaku (ok. 3-4 szczypty). Całość mieszamy.

Sos jabłkowy z chili

Składniki:

1 duże kwaśne jabłko

sok z 1 cytryny

50 g cukru

1 łyżeczka musztardy Dijon

1/2 świeże chili

30 g masła

100 ml soku jabłkowego

Przygotowanie:

Z soku z cytryny , cukru i 50 ml wody sporządzamy syrop. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy sok jabłkowy oraz chili pokrojone w cienkie paski. Doprawiamy musztardą i solą. Całość zagęszczamy dodając schłodzone masło.

JABŁKA W CIEŚCIE RYŻOWYM Z KARMELEM NA OSTRO

Składniki:

250 ml mleka kokosowego

200 g mąki ryżowej

100 g mąki pszennej

4 jajka

50 g cukru

Przygotowanie:

Z wymienionych wyżej składników przygotowujemy ciasto konsystencją podobną do ciasta naleśnikowego.

2 średnie jabłka

olej do smażenia

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w cząstki. Zamaczamy w cieście i wkładamy do mocno rozgrzanego oleju. Po usmażeniu na złoty kolor wyciągamy na papier w celu odsączenia nadmiernej ilości tłuszczu. Układamy na talerzu i polewamy sosem karmelowym z chili.

Sos karmelowy z chili

Składniki:

150 g cukru

100 ml mleka kokosowego

1 świeżej chili

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni karmelizujemy 150 g cukru. Do skarmelizowanego cukru dodajemy mleko kokosowe oraz świeże chili pokrojone w paseczki

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości