Sezon na grzyby rozpoczęty! Poznaj najlepsze przepisy

Zaczyna się sezon na grzyby, które stanowią niezwykłe źródło intensywnych aromatów. Są także źródłem wartości odżywczych. Sebastian Olma w kuchni Dzień dobry TVN przygotował pyszne potrawy bazujące na grzybach, a także pokazał swoje patenty na oczyszczanie grzybów, rozpoznawanie ich świeżości i prostą obróbkę.

Grillowane pieczarki portobello z rozmarynem, czosnkiem i masłem sojowym

Składniki na 4 porcje:

  • 8 pieczarek portobello
    • 20 ml oleju z pestek winogron
      • 50 g rozmarynu
        • 4 ząbki czosnku + 1 cała główka do smażenia 100 g masła
          • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
            • Sól
              • Czarny pieprz
                • Kilka gałązek natki pietruszki
                  • 1 papryczka chili

                    Przygotowanie:

                    Masło wymieszać z jasnym sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Pieczarkę obrać ze skóry, polać olejem z pestek winogron i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu - łodygi zostawić. Na grillowej patelni ułożyć łodygi rozmarynu i przeciętą na pół główkę czosnku, obok położyć pieczarki i smażyć z jednej strony przez około 5 minut. Pod koniec na wierzch położyć masło sojowe i zostawić na patelni, aż masło się roztopi. Gotowe pieczarki przełożyć na półmisek.

                    Smażone kurki w sosie tymiankowym - przygotowane w ten sposób mogą być podane z makaronem, ryżem lub kaszą, bądź też mogą pełnić funkcję sosu.

                    Smażone kurki w sosie tymiankowym

                    Składniki na 4 porcje:

                    • 100 g cebulki szalotki
                      • 4 ząbki czosnku
                        • 500 g świeżych kurek
                          • 500 ml śmietanki 36%
                            • 500 ml wywaru grzybowego
                              • 100 g świeżego tymianku
                                • 400 g makaronu tagliolini (lub opcjonalnie kaszy) Sól
                                  • Pieprz
                                    • Olej z pestek winogron do smażenia

                                      Przygotowanie:

                                      Kurki dokładnie oczyścić pędzelkiem lub małym nożykiem. W rondelku na oleju podsmażyć szalotkę z czosnkiem, dodać kurki i smażyć całość przed 5-6 minut. Podlać wywarem grzybowym i poczekać aż odparuje. Dolać śmietankę i poczekać, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron gotować przez około 6 minut w posolonej wodzie i dodać do sosu.

                                      Tosty z serem Gruyère, sezonowymi grzybami i jajkiem sadzonym

                                      Składniki na 4 porcje:

                                      • 1 mały bochenek pełnoziarnistego chleba tostowego 50 g klarowanego masła
                                        • 200 g świeżych kurek
                                          • 200 g świeżych borowików
                                            • 200 g pieczarek kasztanowych 200 g boczniaków
                                              • 300 g sera Gruyère
                                                • 4 jaja „zerówki”
                                                  • 1 pęczek cebulki dymki 100 g jadalnych kasztanów Sól
                                                    • Pieprz

                                                      Przygotowanie:

                                                      Grzyby dokładnie wyczyścić i pociąć na mniejsze kawałki. Podsmażyć na patelni z cebulką dymką na klarowanym maśle na złoty kolor. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorem. Ser Gruyère zetrzeć na tarce. Podsmażone grzyby ułożyć na tostach, a na nich jajo sadzone. Całość posypać tartym serem i zetrzeć na wierzch kasztany.

                                                      Zobacz też:

                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości