Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka

Tarta z gruszkami
Tarta z gruszkami/Jacek Kozak
Gruszki są świetnym źródłem kwasów owocowych: jabłkowego i cytrynowego. Dodatkowo są bogate w węglowodany, błonnik oraz pektyny. Mało kto wie, że gruszki zawierają również jod. Poniżej przepis na pyszną tartę, dzięki której zaskoczysz swoich gości i poczujesz się jak w świetniej cukierni!

Twój przepis w Dzień Dobry TVN

Pomysł na tartę z gruszkami podsunął nam Jacek Kozak, który jest jednym z użytkowników naszej grupy na Facebooku "Twój przepis w Dzień Dobry TVN".

Od kiedy pamiętam, gotowanie było moją pasją i zawsze lubiłem próbować nowych smaków. Uległem namowom moich przyjaciół i w tym roku w lipcu założyłem bloga, na którym dzielę się sprawdzonymi przepisami na ciasta oraz inne dania. Często również sam znajduję je w Internecie, jednak niejednokrotnie dopiero po ich wypróbowaniu i wprowadzeniu pewnych zmian się nimi dzielę. Zawsze chcę mieć pewność, że otrzymane danie będzie smaczne i wyjątkowe

- pisze o sobie Jacek.

Tarta z gruszkami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
    • 125 g masła
      • 1 żółtko
        • 1 łyżka cukru
          • 60 g wody

            Składniki na masę:

            • 3 gruszki
              • 2 jajka
                • 100 g cukru
                  • 180 g naturalnego jogurtu
                    • 5 g cukru wanilinowego

                      Sposób przygotowania tarty z gruszkami

                      1. Aby przygotować ciasto posiekaj 125 g masła i połącz z 250 g mąki oraz 1 łyżką cukru. Następnie dodaj 1 żółtko oraz około 60 g wody. Wszystko dobrze zagnieć, włóż do miseczki i przykryj folią. Odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik włącz na 200 stopni C.
                        1. Na obsypaną mąką stolnicę wyjmij ciasto i rozwałkuj na cienko. Przenieś ciasto na tortownicę lub formę do tarty. Ważnym jest, żeby ciasto nakłuć widelcem – również boki. Dzięki temu ciasto nie urośnie i nie wybrzuszy się.
                          1. Ciasto piecz przez 20 minut, a gdy się upiecze zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
                            1. Gruszki umyj, obierz i pokrój na plasterki. Przygotuj masę. 2 jajka zmiksuj, dodaj 100 g cukru, 180 g naturalnego jogurtu oraz 5 g cukru wanilinowego. Wszystko miksuj przez 2-3 minuty aby wszystkie składniki się połączyły. Masa będzie płynna – taka ma być.
                              1. Gruszki ułóż na upieczonym spodzie tarty. Następnie zalej je przygotowaną masą.
                                1. Tak przygotowaną tartę włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

                                  Tarta z gruszkami/ Jacek Kozak

                                  Zobacz też:

                                  Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

                                  Nie tylko kebab. Poznaj tureckie przepisy Bartka Kieżuna

                                  Jej wysokość - krewetka. Poznaj przepisy Darii Ładochy

                                  Autor: Natalia Łomnicka

                                  Źródło: Jack's cooking

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości