Przepisy kulinarne

Sezon na dynię

Choć do Halloween jeszcze daleko, kulinarny sezon na dynię trwa już od początku września. W Polsce potocznie zwana "banią", z zupełnie niezrozumiałych powodów, jest warzywem niedocenianym, a wręcz zapomnianym. To wielki błąd, gdyż poza zbawiennymi właściwościami dla naszego organizmu, jest po prostu pyszna!

Dania z dyni przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Joseph "Józek" Seeletso. Smacznego!

Krem z dyni z jajkiem w koszulce

Składniki:
4 kg obranej dyni pokrojonej w kostkę
2 drobno posiekane pory
120 g posiekanej gałązki selera naciowego
świeżo starta gałka muszkatołowa
2 starte marchewki
100 ml syropu z pomarańczy
100 ml śmietanki kokosowej
sól i pieprz
1,7 litra wywaru warzywnego
4 łyżki soku z cytryny

Przygotowania:
Na patelni podsmaż selera, pora i marchewkę. Po 4 minutach dodaj dynię, smaż kolejne 3 minuty. Zalej wywarem i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj i wymieszaj ze śmietanką kokosową. Dodaj przyprawy i sok z cytryny. Jajka ugotuj w koszulkach z octem winnym i solą. Podawaj z zupą.

Mus z kurczaka z puree z dyni

Składniki:
250 g mielonego mięsa kurczaka
2 jajka
50 ml śmietanki
50 g pistacji
1 łyżeczka estragonu
100 g posiekanej wątróbki kurczaka
posiekany imbir
2 kromki chleba namoczone w mleku
2 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
cynamon
oliwa
szczypta cukru

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Dopraw solą i pieprzem. Wysmaruj małe kokilki masłem. Wlej do nich powstałą miksturę. Wstaw do pieca na 180 stopni na 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź wykałaczką, czy masa jest upieczona. Dynię ułóż na blaszce do pieczenia, posyp cynamonem i cukrem, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz, aż dynia będzie miękka. Rozdrobnij dynię drewnianą łyżką i podawaj z upieczonym musem z kurczaka.

Sałatka z dyni i kaszy manny

Składniki:
200 g ugotowanej kaszy manny
200 g dyni pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka listków bazylii pokrojonych w paski
4 kiwi, obrane i pokrojone w plastry
1 łyżeczka dżemu z borówki
4 łyżki oleju z dyni
sól i pieprz
1 marchewka pokrojona w słupki

Przygotowanie:
W małej misce wymieszaj dżem z olejem z dyni. W małym garnku ugotuj dynię w małej ilości osolonej wody. Odcedź, dodaj dressing. Ostudź, wymieszaj z resztą składników i dopraw solą i pieprzem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
58
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0