Przepisy kulinarne

Sezon na... Kacpra Kuszewskiego

Pojawiają się na początku czerwca i kuszą swoim smakiem i aromatem. Aktor Kacper Kuszewski zaproponował w kuchni kruszonkę z truskawkami, chłodnik z truskawek oraz truskawki w czekoladzie. Wszystkie dania idealnie nadają się na Dzień Mamy!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Aromatyczna kruszonka ze świeżymi truskawkami i delikatnym serkiem mascarpone
Składniki:
500g mąki pszennej
250 g bardzo zimnego masła
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 żółtka
szczypta soli

krem mascarpone:
Składniki:
500 g dobrego serka mascarpone
1/2 szklanki cukier puder
1 całe jajko
sok z połowy i skórka otarta z całej cytryny
ok. 500 g truskawek
okrągła forma do tarty

Sposób przygotowania:
Na blat kuchenny wysypać mąkę, bardzo zimne masło wyjąć z lodówki, pokroić na kawałki, wysypać na mąkę i siekać nożem żeby się połączyło.
Kiedy kawałki masła są już drobne dodać żółtka, cukier i szczyptę soli i dalej siekać. Na końcu bardzo szybko zagnieść ciasto i uformować kulę.
Chodzi o to by składniki jak najmniej się ogrzały. Można ciasto zawinąć w folię i włożyć jeszcze na kwadrans do zamrażalnika.  Rozwałkować na gruby okrączły placek, przełożyć do formy i szybko palcami wylepić formę ciastem. Piec krótko w 160C aż się lekko zezłoci.

Mascarpone ugnieść widelcem z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny, dodać skórkę.
Na środku podpieczonej tarty ułożyć całe truskawki (czubkami w górę) i zalać serkiem.
Piec w 180C aż serek się zezłoci na wierzchu. Wyjąć z pieca i przestudzić.


Wspaniały  chłodnik - z arbuza, truskawek, imbiru i mięty
Składniki:
500 g  arbuza
200 g truskawek
sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru
ser feta
grzanki
pistacje

Sposób przygotowania:
Arbuza, truskawki, sok z cytryny lub limonki, miętę i imbir włożyć do pojemnika blendera i bardzo krótko zmiksować na najmniejszych obrotach. Dobrze schłodzić w lodówce, podawać z serem feta, grzankami, z pistacjami lub bez żadnych dodatków


Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, truskawkami i orzechami włoskimi
z pysznym sosem balsamiczno - czekoladowym
Składniki:
Szpinak baby
Opakowanie kulek mozzarelli
1 - 2 łyżki śmietanki kremowej 30%
300 g świeżych truskawek
2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki orzechów włoskich
chrupiąca bagietka, opieczona w tosterze

Sos balsamiczno - czekoladowy:
Składniki:
200 g truskawek, pokrojonych na kawałki
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka oliwy extra vergine
1 pełna łyżeczka kakao


Sposób przygotowania:
Do rondelka włożyć wszystkie składniki sosu, mieszając zagotować, od razu odstawić z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby otrzymać gładki sos. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać jeśli ma duże liście, włożyć do salaterek lub do głębokich talerzy. Mozzarellę rozdrobnić odrywając długie "warstwy". Skropić śmietanką kremową, ułożyć na szpinaku, wszystko oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki i posypane cukrem truskawki oraz podsuszone na patelni i posiekane orzechy. Polać połową sosu, w reszcie sosu maczać kawałki chrupiącej bagietki.

Truskawki w czekoladzie
Składniki:
truskawki z szypułkami( koniecznie piękne i duże)
100 g gorzkiej czekolady
25 g masła

Przygotowanie:
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Do garnka z gotującą się wodą wstawić miseczkę. Czekoladę pokruszyć i włożyć do miseczki. Kiedy czekolada będzie lekko roztopiona dodać masło. Podgrzewać do uzyskania jednolitej masy, a następnie lekko ostudzić.
Trzymając za szypułkę, maczać truskawki w płynnej czekoladzie i układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed podaniem wstawić do lodówki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
93
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0