Tomasz Jakubiak i Katarzyna Olbińska przepędzają chmury i rozpoczynają długi majowy weekend od wielkim grillowaniem. Co dziś wrzucą na ruszt? Bez czego nasz kucharz nie wyobraża sobie grilla? Czy mięso przed grillowaniem należy marynować?

Antrykot wołowy w tłuczonym pieprzu / salsa z pieczonych warzyw / sałatka z pomidorów
Składniki:
2 x po 350gr Antrykotu wołowego    
Pieprz tłuczony (łyżka na steka)       
Papryka chilli po 2 z koloru (zielona, czerwona, pomarańczowa)
1 główka Czosnku                  
1 szt. Cebuli czerwonej      
1 szt. Papryki zielonej     
2 szt. Pomidorów                   
Garść świeżej Kolendry
ćwierć szklanki Oliwy                       
2 łyżki Soku z limonki           
1 kilogram pomidorów kolorowych (żółty, malinowy, śliwkowy, kumato)
Garść rukwi wodnej            
1 szt. Ciabatty małej             
Dobra oliwa
Kiełki słonecznika
Sok z cytryny

Przygotowanie:
Antrykot obtocz w pieprzu i rzuć na grilla. Przy tej wadze grilluj około 5min z każdej strony.
Pomidor przekrój na pół, podobnie zrób z cebulą i czosnkiem. Wszystkie warzywa ułóż na grillu i piecz aż się lekko przyrumienią i staną miękkie. Paprykę pozbaw nasion i drobno posiekaj z
pozostałymi warzywami. Dodaj porwaną kolendrę, sok z limonki i oliwę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Pomidory pokrój w dowolne kawałki i wymieszaj z rukwią, oliwą, sokiem z cytryny, kiełkami i grillowaną, porwaną sałatą.

Stek monteryaki / grillowane boczniaki
Składniki:
2 steki po 350- 400 g może być Bavette
Pieprz świeżo mielony

Marynata:
5 łyżek brązowego cukru
2 ząbki czosnku
Łyżeczka sosu ostrygowego lub rybnego
Łyżka oleju sezamowego
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1/4 szklanki sosu sojowego
Łyżka pokrojonego świeżego imbiru
Łyżeczka pieprzu syczuańskiego (dodatkowo)

10. szt. Dużych boczniaków
Łyżka posiekanej natki pietruszki 
3 łyżki soku z cytryny       
Ćwierć szklanki oliwy z oliwek      

Przygotowanie:
Cukier wsyp na patelnie i na małym ogniu i zamień go w karmel. Do karmelu dorzuć posiekaną cebulę, starty czosnek i pokrojony imbir. Chwilę duś aż cebula się przyrumieni, i dodaj: sos ostrygowy lub rybny, sos sojowy, olej sezamowy. Można także dodać sake i doprawić pieprzem syczuańskim. Gdy sos po około 5 minutach gotowania stanie się gęsty, odstaw go i schłodź. Steki oprósz pieprzem, a następnie grilluj. Smaż około 4 minut z jednej strony, a następnie około 6 minut
z drugiej strony. Podczas grillowania smaruj steka pędzelkiem zamoczonym w sosie.

Porterhouse / polska wersja chimichurri
Składniki:
1-1,2kg Porterhouse   
Pieprz mielony
Łyżeczka ostrej papryki wędzonej 
2 szt. Zielonej papryki peperoni  
3 ząbki czosnku       
1szt. Szalotki      
Garść kolendry
Garść natki pietruszki 
Garść bazylii      
Garść oregano   
Kieliszek soku z limonki   
3 łyżki octu winnego   
1 łyżka miodu         

Przygotowanie:
Steka natrzyj pieprzem i papryką. Smaż około 7min z każdej strony, a na końcu odłóż wyrzej jeszcze na 10min.Pozostałe składniki przepisu umieść w blenderze i zmiksuj na pastę przypominająca konsystencją pesto. Sos powinien być zarazem kwaśny jaki ostry i maksymalnie ziołowy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
53
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0