Sezon grillowy czas zacząć!

Grill
Grill
Tomasz Jakubiak i Katarzyna Olbińska przepędzają chmury i rozpoczynają długi majowy weekend od wielkim grillowaniem. Co dziś wrzucą na ruszt? Bez czego nasz kucharz nie wyobraża sobie grilla? Czy mięso przed grillowaniem należy marynować?

Antrykot wołowy w tłuczonym pieprzu / salsa z pieczonych warzyw / sałatka z pomidorów

Składniki:

2 x po 350gr Antrykotu wołowego

Pieprz tłuczony (łyżka na steka)

Papryka chilli po 2 z koloru (zielona, czerwona, pomarańczowa)

1 główka Czosnku

1 szt. Cebuli czerwonej

1 szt. Papryki zielonej

2 szt. Pomidorów

Garść świeżej Kolendry

ćwierć szklanki Oliwy

2 łyżki Soku z limonki

1 kilogram pomidorów kolorowych (żółty, malinowy, śliwkowy, kumato)

Garść rukwi wodnej

1 szt. Ciabatty małej

Dobra oliwa

Kiełki słonecznika

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Antrykot obtocz w pieprzu i rzuć na grilla. Przy tej wadze grilluj około 5min z każdej strony.

Pomidor przekrój na pół, podobnie zrób z cebulą i czosnkiem. Wszystkie warzywa ułóż na grillu i piecz aż się lekko przyrumienią i staną miękkie. Paprykę pozbaw nasion i drobno posiekaj z

pozostałymi warzywami. Dodaj porwaną kolendrę, sok z limonki i oliwę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Pomidory pokrój w dowolne kawałki i wymieszaj z rukwią, oliwą, sokiem z cytryny, kiełkami i grillowaną, porwaną sałatą.

Stek monteryaki / grillowane boczniaki

Składniki:

2 steki po 350- 400 g może być Bavette

Pieprz świeżo mielony

Marynata:

5 łyżek brązowego cukru

2 ząbki czosnku

Łyżeczka sosu ostrygowego lub rybnego

Łyżka oleju sezamowego

1/2 szklanki posiekanej cebuli

1/4 szklanki sosu sojowego

Łyżka pokrojonego świeżego imbiru

Łyżeczka pieprzu syczuańskiego (dodatkowo)

10. szt. Dużych boczniaków

Łyżka posiekanej natki pietruszki

3 łyżki soku z cytryny

Ćwierć szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Cukier wsyp na patelnie i na małym ogniu i zamień go w karmel. Do karmelu dorzuć posiekaną cebulę, starty czosnek i pokrojony imbir. Chwilę duś aż cebula się przyrumieni, i dodaj: sos ostrygowy lub rybny, sos sojowy, olej sezamowy. Można także dodać sake i doprawić pieprzem syczuańskim. Gdy sos po około 5 minutach gotowania stanie się gęsty, odstaw go i schłodź. Steki oprósz pieprzem, a następnie grilluj. Smaż około 4 minut z jednej strony, a następnie około 6 minut

z drugiej strony. Podczas grillowania smaruj steka pędzelkiem zamoczonym w sosie.

Porterhouse / polska wersja chimichurri

Składniki:

1-1,2kg Porterhouse

Pieprz mielony

Łyżeczka ostrej papryki wędzonej

2 szt. Zielonej papryki peperoni

3 ząbki czosnku

1szt. Szalotki

Garść kolendry

Garść natki pietruszki

Garść bazylii

Garść oregano

Kieliszek soku z limonki

3 łyżki octu winnego

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Steka natrzyj pieprzem i papryką. Smaż około 7min z każdej strony, a na końcu odłóż wyrzej jeszcze na 10min.Pozostałe składniki przepisu umieść w blenderze i zmiksuj na pastę przypominająca konsystencją pesto. Sos powinien być zarazem kwaśny jaki ostry i maksymalnie ziołowy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości