Materiał promocyjny

Sery i jesienne konfitury

W kuchni Dzień Dobry TVN jesienne przysmaki zaserwował Piotr Kucharski. Zrób według przepisu z Dzień Dobry TVN ser pieczony z konfiturą jabłkowo-malinową, gruszki z orzechami włoskimi w miodzie oraz z serem dojrzewającym i bułeczki serowe. Palce lizać!

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Ser pieczony w skrzynce z konfiturą jabłkowo-malinową

Konfitura jabłkowo-malinowa:

Składniki:

1 kg jabłek (antonówka lub szara reneta)

sok wyciśnięty z jednej cytryny

300 g cukru

1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku

500 g malin

2 sery Camembert w drewnianych skrzynkach

sól i pieprz

1 łyżeczka posiekanego tymianku

Przygotowanie:

Jabłka z sokiem z cytryny i cukrem podgrzewać w garnku o grubym dnie. Maliny rozgotować w osobnym garnku, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Dodać do jabłek. Gotować, aż całość zgęstnieje. Pod koniec dodać łyżkę posiekanego tymianku. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC. Sery wyjąć ze skrzyneczek, odpakować z papieru. Ze skrzynek usunąć naklejki oraz klej (w innym przypadku roztopi się w piekarniku).

Z serów ściąć górę, włożyć z powrotem do skrzyneczek odciętą stroną do góry, przyprawić solą i pieprzem, posypać tymiankiem. Piec w piekarniku 10-15 minut. Podawać z konfiturą jabłkowo-malinową oraz kawałkami chrupiącego chleba.

Chutney śliwkowe z owczym serem

Składniki:

2 czerwone cebule

1 kg śliwek węgierek

2 kwaśne jabłka

200 g brązowego cukru

200 ml octu winnego

5-7 ziaren ziela angielskiego

3-4 goździki

skórka otarta z jednej pomarańczy

ser owczy pleśniowy

Przygotowanie:

Cebulę poddusić na patelni z małą ilością oleju. Dodać śliwki, jabłka i cukier. Smażyć około 10 min. Ziele angielskie i goździki utrzeć w moździerzu, razem z octem i skórką z pomarańczy dodać do śliwek. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje. Podawać z plasterkami sera owczego lub innym serem, o mocnym i charakterystycznym smaku. Ciepłe chutney można przełożyć do słoików i pasteryzować. Ser przed podaniem można wstawić do piekarnika pod rozgrzaną, górną grzałkę na 3-4 minuty. Można go także przypalić nad palnikiem.

Gruszki z orzechami włoskimi w miodzie z serem dojrzewającym

Składniki:

200 g orzechów włoskich

1 kg obranych, pokrojonych w kostkę gruszek

2 łyżeczki grubo tłuczonego pieprzu

kilka gałązek rozmarynu

500 ml miodu wielokwiatowego

ser typu parmezan

Przygotowanie:

Na suchej patelni podprażyć lekko orzechy, dodać gruszki i pieprz. Podgrzewać przez kilka minut. Przełożyć do słoików. Do każdego włożyć gałązkę rozmarynu. Miód mocno rozgrzać (nie zagotować), zalać gruszki z orzechami. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po zastygnięciu miodu podawać z kawałkami sera długodojrzewającego.

Serek homogenizowany z konfiturą dyniową

Składniki:

Konfitura dyniowa:

1300 g surowej dyni

2 średnie pomarańcze

skórka otarta z dwóch pomarańczy

3/4 szklanki cukru

1 szklanka wody

2 łyżki cynamonu

Serek homogenizowany:

500 g twarogu

3 żółtka

50 g cukru

laska wanilii

0, 5 szklanki mleka

Przygotowanie:

Serek homogenizowany:

Twaróg pokruszyć i przełożyć do robota kuchennego. Żółtka i cukier umieścić w stalowej misce i ustawić na garnku z lekko gotująca się wodą. Przy pomocy miksera ubić na pulchną masę i dodać do sera. Laskę wanilii przepołowić, końcówką noża wyskrobać nasiona, dodać je do sera. Masę serowo-jajeczną zmiksować dolewając porcjami mleka, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Serek podawać z konfiturą dyniową.

Dynię, pomarańcze i skórkę z pomarańczy włożyć do garnka o grubym dnie. Wlać szklankę wody, gotować na małym ogniu mieszając przez godzinę. Po tym czasie dynia powinna się idealnie rozpaść. Dodajemy przyprawy, cukier i dokładnie mieszamy przez 5 minut, nie dopuszczając do przypalenia. Powstałą konfiturę miksujemy. Część odkładamy do ostygnięcia, resztę przekładamy do wyparzonych słoików. Zamykamy, odwracamy do góry dnem.

Bułeczki serowe

Składniki:

1 szklanka mleka

8 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

1 szklanka mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka

150 g żółtego sera

Przygotowanie:

Mleko, olej i sól podgrzać. Uważać, aby nie zagotować mleka. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na około 10 min. Dodać jajka i ser, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przy pomocy łyżki do lodów formować bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180ºC przez około 20-25 min. Podawać z konfiturami, zarówno słodkimi jak i pikantnymi.

Autor: Izabela Wodzńska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości