Przepisy kulinarne

Serowe przekąski na ciepło

Odwiedzają niespodziewanie nas goście i trzeba przygotować na szybko jakąś przekąskę. Kucharz Joseph Seeletso proponuje serowe przekąski na ciepło, np. camembert nadziewany anchois i pieczony ser kozi zawijany w cukinię.

Camembert nadziewany anchois

Składniki:


4 sery camembert


4 podpieczone w tosterze kromki chleba


100 g gałązek kolendry


1 kiść winogron


100 g filetów anchois


100 ml oliwy



Przygotowanie:

Ułóż ser na tostach, zrób dziurki nożem i włóż w nie winogrona, anchois i kolendrę. Skrop oliwą i piecz w piekarniku 5-8 minut. Podawaj na ciepło.



Pieczony ser kozi zawijany w cukinię

Składniki:


4 serki kozie


1 łyżka kardamonu


1 cukinia pokrojona w plastry i zgrillowana


1 łyżeczka majeranku


szczypiorek



Przygotowanie:

Oprósz ser kardamonem i majerankiem, zawiń w cukinię i zwiąż szczypiorkiem. Piecz w piecu przez 5-8 minut i podawaj z sałatą.



Sałata

Składniki:


100 g pestek dyni


50 ml oleju z pestek dyni


100 g pomidorków koktajlowych


1 łyżka posiekanej mięty



Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni, dodaj pestki i podsmaż na złoto. Ostudź. Dodaj pomidorki pokrojone w plastry, dopraw solą, pieprzem i miętą.



Smażony ryż z serem

Składniki:


200 g ugotowanego kleistego ryżu


200 g sera cheddar pokrojonego w kostki


4 ubite jajka


100 g płatków kokosowych


25 ml soku z limonki


1 łyżka posiekanych ziół


500 ml oleju roślinnego


100 g bułki tartej



Przygotowanie:

Dopraw ryż sokiem z limonki i ziołami, podziel ryż na porcje i ukształtuj w kulki wielkości piłeczek do golfa. Do każdej kulki włóż kawałek sera. Zamocz kulki w jajku, później w bułce tartej wymieszanej z kokosem i wstaw do lodówki na pół godziny. Usmaż w głębokim tłuszczu na złoto.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
61
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0