Serowe knedle z jagodami i waniliową śmietanką

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan przygotował letnie smaki. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: serowe knedle z jagodami i waniliową śmietanką, chłodnik z ogórka małosolnego z tłuczonymi ziemniakami, jabłkami i wędzonym dorszem oraz koszyczki z ciasta ptysiowego z bitą śmietaną i jagodami.

Serowe knedle z jagodami i waniliową śmietanką

Składniki:

500 g ziemniaków

250 g twarogu

ok. 200 g mąki

Cukier puder

Skórka z cytryny

Jagody

Cukier wanilinowy

500 ml śmietanki 12%

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy i łączymy z ziemniakami, jajkiem, szczyptą soli. Jagody oprószamy cukrem pudrem. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozklepujemy na mały placuszek, kładziemy porcje jagód i zamykamy, robimy knedle, które od razu gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego. Śmietankę zagotowujemy dodajemy cukier wanilinowy, skórkę z cytryny. Knedle podajemy w śmietance.

Chłodnik z ogórka małosolnego z tłuczonym ziemniakiem, jabłkami i wędzonym dorszem

Składniki:

20 szt. ogórków małosolnych

250 ml śmietanki 18%

250 ml maślanki

1 but. zakwasu do żurku

Koperek, dymka

1 kg ziemniaków

2 łyżki masła

3 jabłka

1 łyżka miodu

Sól, pieprz,

300 g wędzonego fileta z dorsza

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne miksujemy w malakserze na krem. Maślankę łączymy ze śmietanką, dodajemy klarowną część żurku. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem jak potrzeba. Na koniec dodajemy koper i dymkę. Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę i łączymy z masłem. Doprawiamy solą i pieprzem. Jabłka uprażymy na patelni z miodem. Miksujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem wykładamy porcję puree, na wierzchu puree jabłkowe i na koniec porcje dorsza. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy. Podajemy z zimną zupą.

Koszyczki z ciasta ptysiowego z bitą śmietaną i jagodami

Składniki

1 szkl. mąki

1 szkl. wody

100 g masła

Szczypta soli

1 łyżka kakao

5 jajek

1 l. śmietanki 36%

500g jagód

Cukier wanilinowy

Kwiaty bratków

Świeża mięta

Sposób przygotowania:

Wodę zagotowujemy z cukrem wanilinowym, szczyptą soli i kakao. Do gotującej wody dodajemy mąkę. Zaparzamy ją i ciasto lekko studzimy. Łączymy z jajkami. Odwrócone do góry nogami naczynie do muffinów delikatnie smarujemy masłem. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy koszyczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Gotowe napełniamy ubitą śmietanką połączoną z jagodami. Dekorujemy kwiatkami bratków i mięta.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości