Materiał promocyjny

Sernik, pierniki i ciasto bananowe z orzechami

Dzisiejsza kuchnia Dzień Dobry TVN jest pełna słodkości za sprawą Moniki i Maćka , którzy przygotowali prosty, ale pyszny sernik z rodzynkami, pierniki i coś, co nie kojarzy się ze świętami, ale za to jest bardzo pyszne - cisto bananowe z orzechami.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Kruche świąteczne pierniczki z lukrem pomarańczowym

Składniki:

4 szklanki mąki

300 g masła

100g drobnego cukru trzcinowego Cukier Królewski

1 przyprawa piernikowa najlepiej z zawartością kardamonu.

½ szklanki miodu

6 łyżek śmietany

lukier pomarańczowy:

150 g cukru pudru

drobno strata skórka z dwóch pomarańczy

sok z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę, masło, cukier i przyprawę piernikową rozcieramy palcami, aż uzyskamy kruszonkę. Można to zrobić w dużym robocie kuchennym z ostrzem. Do masy dodajemy miód, śmietanę i całość chwilę zagniatamy. Ciasto na pierniczki najlepiej zagnieść parę dni wcześniej i wstawić do lodówki.

My przygotowujemy je tydzień wcześniej. Przyprawy korzenne mają wtedy odpowiednią ilość czasu do uwolnienia swoich aromatów. Po dojrzewaniu wyjmujemy je z lodówki i używając odrobiny mąki do podsypania rozwałkowujemy je na placek grubości około 3 - 4 mm. Wycinamy foremkami różne kształty i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy na złoto – brązowo.Pierniczki pokrywamy lukrem pomarańczowym: cukier puder mieszamy ze skórką pomarańczową i dodajemy odrobinę soku z cytryny.

Prosty i szybki sernik

Składniki:

200 g tłustego mielonego twarogu

150 ml słodkiej śmietanki

80 g rodzynek

laska wanilii

20 g drobnego cukru trzcinowego Cukier Królewski

ciasto:

200 g mąki pszennej

50 g drobnego cukru trzcinowego Cukier Królewski

szczypta soli

80 g masła

2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, ale nie zagniatamy zbyt długo , żeby za bardzo nie rozpuścić masła. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż się lekko przyrumieni ( ok. 15 minut).

Twaróg mieszamy ze śmietanką, rodzynkami, wyskrobaną laską wanilii i cukrem i wykładamy na podpieczony blat. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut.

Ciasto bananowo - orzechowe z polewą karmelową

Składniki:

1 ½ szklanki mąki

70 g poszatkowanych orzechów włoskich

50 g drobnego cukru białego

1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3 banany

¼ szklanki oleju

½ szklanki wody

2 łyżki octu

Sos karmelowy:

200 ml śmietanki 30%

50 ml wody

150 g drobnego cukru białego Cukier Królewski

1 łyżka miodu

80 g masła

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z orzechami, cukrem, cukrem waniliowym, sodą, proszkiem i solą. Banany miksujemy w blenderze i dodajemy do masy razem z olejem, wodą i octem. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką i przelewamy do okrągłej formy (posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Pieczemy w temp 200 stopni bez termoobiegu na złocisto-brązowy kolor (około 40 minut). Polewamy sosem karmelowym: Na głębszej patelni podgrzewamy cukier, wodę i miód. Nie mieszamy. Po około 7 minutach zacznie tworzyć się karmel. Kiedy będzie miał złocisty kolor zdejmujemy z gazu i wlewamy podgrzaną wcześniej śmietankę. Kiedy polewa przestanie bulgotać, podgrzewamy całość i dodajemy masło. Karmel powinien się połączyć ze śmietanką i masłem. Zdejmujemy z gazu jak uzyskamy jednorodną konsystencję polewy. Upieczone ciasto polewamy sosem karmelowym.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości