Serniczki Pani Miry i nuggetsy z bananów

Paweł Loroch - kucharz, dziennikarz kulinarny i - jak mówi o nim Marcin Prokop - człowiek wielu talentów podpowiada w Dzień Dobry TVN, jak przygotowywać posiłki i przekąski dla dzieci, by te chciały jeść warzywa. Zdradzamy jego przepisy na niemiecki kisiel z owocami, nuggetsy z bananów, serniczki Pani Miry i Elmo z warzyw.

Rote grutze - niemiecki kisiel z owocami

Składniki:

paczka mrożonych truskawek

paczka mrożonych malin

paczka mrożonych owoców - mieszanka kompotowa

500 g świeżych truskawek

mąka ziemniaczana

cukier

400 ml jogurtu waniliowego

Przygotowanie:

Wszystkie mrożone owoce wsyp do rondla i zalej wodą do ich poziomu. Zasyp kilkoma łyżkami

cukru i zagotuj. W kubku rozmieszaj dokładnie 2-3 duże łyżki mąki z zimną wodą. Zdejmij rondel z ognia, wlej mąkę z wodą i bardzo starannie wymieszaj, stawiając kisiel znów na małym ogniu. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, po czym rozlej porcje do wypłukanych salaterek. Po przestudzeniu podawaj kisiel polany waniliowym jogurtem i udekorowany połówkami świeżych truskawek.

Super proste ciastka śniadaniowe

Składniki:

krem czekoladowo-orzechowy

2 jaja

1 szklanka mąki

Przygotowanie:

Krem czekoladowo-orzechowy, jaja i mąkę połącz w dość gęste ciasto. Wyrób na gładko, a następnie formuj z niego płaskie krążki wielkości spodka. Układaj na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-12 minut.

Nuggetsy z bananów

Składniki:

4 banany

1 cytryna

płatki kukurydziane miodowe

100 gorzkiej czekolady

250 ml śmietanki 30%

100 ml mleka

laska wanilii

cukier

Przygotowanie:

Banany obierz, pokrój w plastry, włóż do misy i oblej sokiem z cytryny. Płatki pokrusz bardzo drobno i rozsyp okruchy na talerzu. Plasterki bananów panieruj w płatkach i układaj w stos, jak nuggetsy.

Śmietankę zagotuj w rondelku z mlekiem, rozciętą laską wanilii i cukrem. Zdejmij z ognia, wkrusz czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia i ponownie doprowadź do wrzenia, bezustannie mieszając. Wlej sos czekoladowy do miseczki i podaj z bananami.

Serniczki Pani Miry

Składniki:

500 g dobrego, tłustego twarogu

2 jaja

pół szklanki kaszy manny błyskawicznej

sól

cukier

mąka

olej uniwersalny

miód akacjowy

Przygotowanie:

Twaróg, kaszę i jajka wrzuć do misy, daj nieco soli i dwie łyżki cukru. Wyrób masę na placuszki. Na patelni rozgrzej olej i smaż zgrabne serniczki na średnim ogniu, aż będą złote. Jeśli miód nie jest płynny, podgrzej go delikatnie, wstawiając słoik do garnuszka z gotującą się wodą. Gorące serniczki podawaj z miseczką miodu.

Elmo z warzyw

Składniki:

500 g małych pomidorków koktajlowych

150 g czarnych oliwek

paczka małych marchewek do chrupania

150 ml jogurtu

50 ml majonezu

ząbek czosnku

sól

cukier

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości