Przepisy kulinarne

Serniczki Pani Miry i nuggetsy z bananów

Paweł Loroch - kucharz, dziennikarz kulinarny i - jak mówi o nim Marcin Prokop - człowiek wielu talentów podpowiada w Dzień Dobry TVN, jak przygotowywać posiłki i przekąski dla dzieci, by te chciały jeść warzywa. Zdradzamy jego przepisy na niemiecki kisiel z owocami, nuggetsy z bananów, serniczki Pani Miry i Elmo z warzyw.


Rote grutze - niemiecki kisiel z owocami
Składniki:
paczka mrożonych truskawek
paczka mrożonych malin
paczka mrożonych owoców - mieszanka kompotowa
500 g świeżych truskawek
mąka ziemniaczana
cukier
400 ml jogurtu waniliowego

Przygotowanie:
Wszystkie mrożone owoce wsyp do rondla i zalej wodą do ich poziomu. Zasyp kilkoma łyżkami
cukru i zagotuj. W kubku rozmieszaj dokładnie 2-3 duże łyżki mąki z zimną wodą. Zdejmij rondel z ognia, wlej mąkę z wodą i bardzo starannie wymieszaj, stawiając kisiel znów na małym ogniu. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, po czym rozlej porcje do wypłukanych salaterek. Po przestudzeniu podawaj kisiel polany waniliowym jogurtem i udekorowany połówkami świeżych truskawek.

Super proste ciastka śniadaniowe
Składniki:
krem czekoladowo-orzechowy
2 jaja
1 szklanka mąki

Przygotowanie:
Krem czekoladowo-orzechowy, jaja i mąkę połącz w dość gęste ciasto. Wyrób na gładko, a następnie formuj z niego płaskie krążki wielkości spodka. Układaj na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-12 minut.

Nuggetsy z bananów
Składniki:
4 banany
1 cytryna
płatki kukurydziane miodowe
100 gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
laska wanilii
cukier

Przygotowanie:
Banany obierz, pokrój w plastry, włóż do misy i oblej sokiem z cytryny. Płatki pokrusz bardzo drobno i rozsyp okruchy na talerzu. Plasterki bananów panieruj w płatkach i układaj w stos, jak nuggetsy.
Śmietankę zagotuj w rondelku z mlekiem, rozciętą laską wanilii i cukrem. Zdejmij z ognia, wkrusz czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia i ponownie doprowadź do wrzenia, bezustannie mieszając. Wlej sos czekoladowy do miseczki i podaj z bananami.

Serniczki Pani Miry
Składniki:
500 g dobrego, tłustego twarogu
2 jaja
pół szklanki kaszy manny błyskawicznej
sól
cukier
mąka
olej uniwersalny
miód akacjowy

Przygotowanie:
Twaróg, kaszę i jajka wrzuć do misy, daj nieco soli i dwie łyżki cukru. Wyrób masę na placuszki. Na patelni rozgrzej olej i smaż zgrabne serniczki na średnim ogniu, aż będą złote. Jeśli miód nie jest płynny, podgrzej go delikatnie, wstawiając słoik do garnuszka z gotującą się wodą. Gorące serniczki podawaj z miseczką miodu.

Elmo z warzyw
Składniki:
500 g małych pomidorków koktajlowych
150 g czarnych oliwek
paczka małych marchewek do chrupania
150 ml jogurtu
50 ml majonezu
ząbek czosnku
sól
cukier

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
50
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0