Materiał promocyjny

Serialowa rodzina w kuchni

Na planie „ BrzydUli” panuje rodzinna atmosfera, którą aktorzy postarali się przenieść do naszej kuchni.

Jajka na bekonie

Składniki:

kilka wąskich pasków bekonu

pergamin/ papier do pieczenia

4- 6 jaj (wedle uznania)

masło

pieprz,

sól, do smaku

Wykonanie:

Wykładamy patelnię pergaminem, smażymy na niej bekon. Następnie wyjmujemy pergamin, rozpuszczamy masło na patelni, kładziemy plasterki bekonu, dodajemy jajka, smażymy chwilę, aż zetnie się białko, następnie na sekundkę zamykamy patelnię pokrywką, by ścięło się jajko.

Tosty Francuskie

Składniki:

chleb tostowy

jajko

cukier waniliowy

mleko

masło

cukier puder

Wykonanie:

Rozbić jajko w miseczce i zmieszać z niewielką ilością mleka. Dodać troszeczkę cukru waniliowego. Wymieszać. Nasączyć w tym chleb tostowy. Nasączone kromki kładziemy na rozgrzanej patelni z masłem. Pieczemy. Na koniec można jeszcze posypać cukrem pudrem albo dodać konfitury.

Kwiat Orientu

Składniki:

4 średnie wielkości polędwiczki wieprzowe

1 opakowanie mrożonych warzyw „Chińska mieszanka”

olej z pestek winogron

sos sojowy

ocet balsamiczny

„Chińska przyprawa 5 smaków”

Sos:

bulion w kostce

miód

„Chińska przyprawa 5 smaków”

Wykonanie:

Na godzinę przed przygotowanie skropić sosem sojowym i octem balsamicznym drobno pokrojoną polędwiczkę. Na gorącą patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy mrożone warzywa (bez rozmrażania). Chwilę smażymy, aż staną się chrupkie. Następnie wrzucamy na patelnię z warzywami wcześniej odsączone polędwiczki. Smażymy 2-3 min. Dodajemy „Chińską przyprawę”. Sos. Rozpuszczamy kostkę bulionowa w 1 l gotującej się wody, dodajemy pół łyżeczki „Chińskiej przyprawy”, mieszamy. Rozpuszczamy w tym łyżkę miodu. Dodajemy troszeczkę sosu do patelni z warzywami i polędwiczką. Najlepiej podawać z ryżem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości