Ser koryciński w kuchni - przepisy Mikołaja Reya

Poznajcie przepisy na ulubione serowe dania Mikołaja Reya: burger, zapiekanka, spring rollsy i przekładaniec!

Zobacz też: Kuchnia na poprawę nastroju - przepisy Lary Gessler >>> Zapiekanka ser Koryciński, ser pleśniowy , gruszka i pesto bazyliowo/miętowy

  • bagietka
    • ser koryciński
      • Ser pleśniowy Roquefort
        • gruszka
          • Cukier
            • Masło
              • Czerwone winogrona
                • Rukola
                  • Świeża bazylia i mięta
                    • Oliwa z oliwek
                      • Orzechy włoskie

                        Bagietkę delikatnie smarować masłem, gruszkę pokroić na malutkie kawałki i macerować w cukrze. Na bagietce dać kawałki gruszki, kawałki sera korycińskiego (np. z czarnuszką) i pleśniowego zapiec około 5 min 180°, bagietka musi być chrupka i sery topione. Wyjąć z pieca i dodać pesto bazyliowo miętowy (miksowana bazylia z miętą kilka orzechów włoskich i odrobinę oliwę z oliwek), świeżą rukole i kawałki winogrona.

                        Zobacz też: Przepis na sałatkę z rukolą i gruszką w 5 minut >>>

                        Przykładaniec „mille feuilles” z sera korycińskiego, szynki parmeńskiej i tatar z pomidorów

                        • Ser koryciński
                          • Szynka parmeńska
                            • Pomidory
                              • Orzechy włoskie
                                • Świeża bazylia
                                  • Oliwa z oliwek
                                    • Ocet balsamiczny

                                      Pokroić 2 identyczne prostokątny kawałki sera o grubości do 3 mm, położyć kawałek szynki parmeńskiej tak by idealnie pokryć ser z jednej strony. Posypać pokruszonymi orzechami. Pokroić obrany pomidor w kosteczkę bez gniazda nasienie, delikatnie doprawić solą, oliwą i octem. Położyć warstwę pomidorów na orzechach przykryć całość drugim kawałkiem sera, udekorować świeżą bazylia.

                                      Zobacz też: Szafran to afrodyzjak! Jak go stosować w kuchni i lecznictwie? >>>

                                      Spring Rolls, ser koryciński, koper włoski, truskawki, czarnuszka

                                      • Papier ryżowy
                                        • Ser koryciński
                                          • Sałata lodowa
                                            • Koper włoski
                                              • Zielony jabłko granny smith
                                                • Truskawki
                                                  • Czarnuszka

                                                    Papier namoczyć, położyć trochę drobno posiekanej sałaty lodowej, koper włoski i zielony jabłko pokrojony w „julienne” (cienkie paski), kilka kawałków truskawek, posypać czarnuszka i rolować całość.

                                                    Zobacz też: Przepis na żurek, który zachwycił Stinga >>>

                                                    Burger z pieczonym burakiem i grillowanym serem korycińskim

                                                    • Bułka do burgera
                                                      • 170 g mielonego mięsa wołowego (około 15% tłuszczu)
                                                        • Ostry Chutney z czerwonej cebuli
                                                          • Sos majoli (majonez domowy, jogurt np. grecki, swieża pietruszka i koperek)
                                                            • Burak upieczony w foli aluminiowej około 2 godziny 180°
                                                              • Ser koryciński
                                                                • Trochę rukoli

                                                                  Bułkę przeciąć na 2 polówki, lekko grillować, steak usmażyć na krwisto (doprawić sól pieprz), kawałki sera grillować do lekkiej koloryzacji. Dolną polówkę smarować sosem majoli, położyć warstwę ostrego chutney i trochę rukoli, położyć steak, na mięsie położyć grillowany ser i 2 plastry pieczonego buraka. Zamknąć burger drugą polówką.

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości