Ser halloumi z figą - przysmak kuchni ajurwedyjskiej

Pudding z nasion chia i karobu, z karmelizowaną gruszką, śliwką i rozmarynem, grillowany ser halloumi z figą i kiełkami, spaghetti z buraka z cynamonem, ryż z czarnuszką i kurkumą, czatnej z bananami, czapati, czyli indyjskie placki z pszennej bądź orkiszowej mąki razowej i lemoniada z natki pietruszki - te przysmaki kuchni ajurwedyjskiej przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Paulina Targalska i Sebastian Maliszewski.

Lemoniada z natki pietruszki

Składniki:

pęczek zielonej pietruszki

2 ekologiczne cytryny obrane ze skórki

1 l wody

miód

lód

Przygotowanie:

Całość dokładnie miksujemy, aż napój się spieni, a pietruszka będzie drobno posiekana.

Czapati, czyli indyjskie placki z pszennej bądź orkiszowej mąki razowej

Składniki:

250 g mąki

150 ml letniej wody

2-3 łyżki oleju kokosowego bądź masła klarowanego (ghee)

0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Z podanych składników, dolewając powoli wodę, wyrabiamy jędrne, gładkie ciasto – odstawiamy je na 10-15 min. Z ciasta formujemy wałek, dzielimy go na małe równe części, które wałkujemy formując małe (średnica ok. 14 cm), cienkie (ok. 2 mm), okrągłe placuszki. Tak przygotowane placki kładziemy na suchej, rozgrzanej naleśnikowej patelni, gdy pojawią się białe bąbelki, przerzucamy na drugą stronę, a następnie – chwytając szczypcami – przenosimy na kilka sekund bezpośrednio nad ogień. Placuszki będą nadymać się jak balonik. Gotowe czapati smarujemy olejem kokosowym, bądź masłem.

Czatnej z bananami

Składniki:

5-6 dojrzałych bananów

2 garście rodzynek (ok. 150 g)

3-4 łyżki oleju kokosowego lub ghee

1 łyżka startego świeżego imbiru

1 łyżka kurkumy,

0,5 łyżki cynamonu

0,5 łyżki mielonego imbiru

6-8 goździków

gwiazdka anyżu

4-5 owoców kardamonu

4-5 wysuszonych papryczek chili

Przygotowanie:

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy rozgniecione w moździerzu twarde przyprawy, następnie mielony cynamon, imbir, kurkumę i papryczki chili. Po chwili dodajemy rodzynki. Gdy napęcznieją, wyjmujemy podsmażone papryczki, które oddały już nam swoją moc, następnie dorzucamy banany. Smażymy wszystko ok. 15 min. – w razie potrzeby podlewając nieco wodą.

Ryż z czarnuszką i kurkumą

Składniki:

1 szklanka ryżu basmati

1 3/4 szklanki wody

1-2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżeczki czarnuszki

2 łyżeczki kurkumy

1-2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:

Ryż dokładnie myjemy, „przeczesując” ziarna tak, by się nie połamały.

Następnie osuszamy go na sitku.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy lub masło klarowane. Gdy osiągnie wysoką temperaturę, dodajemy czarnuszką, a następnie kurkumę (lub inne ulubione przyprawy). Smażymy osuszony ryż, mieszając tak by każde ziarno okryło się warstwą tłuszczu i przypraw. Kiedy ziarna stają się białe, zalewamy ryż wodą w proporcji 1 : 1 3/4. Dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem 15-20 min.

Spaghetti z buraka z cynamonem

Składniki:

3-4 buraki

2 łyżki oleju kokosowego

łyżka mielonego cynamonu

0,5 łyżki świeżego imbiru

0,5 łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej

0,5 łyżki garam masala

szczypta brązowego cukru

gęsty ocet balsamiczny

sok z połówki pomarańczy

liście świeżej tajskiej bazylii

szczypta świeżo mielonego pieprzu

sól himalajska

Przygotowanie:

Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy imbir, garam masale i cynamon. Następnie dodajemy buraka startego na spiralnej tarce jak spaghetti (jeśli nie dysponujemy taką tarką, możemy go pokroić w wąskie paski). Smażymy go z odrobiną brązowym cukru i gałką muszkatołową. Na sam koniec skrapiamy octem balsamicznym, sokiem z pomarańczy. Posypujemy pieprzem i siekaną bazylią lub innymi świeżymi ziołami.

Grillowany ser halloumi z figą i kiełkami

Składniki:

250 g sera halloumi

3-4 świeże figi

ulubione kiełki

3 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżka gęstego octu balsamicznego

sok z połówki cytryny

1 łyżeczka miodu

świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ser kroimy w cienkie plastry (ok. 1 cm), figi przekrajamy na ćwiartki. Ser i figi grillujemy na patelni z dwóch stron, a następnie przekładamy na ułożone na talerzu kiełki i skrapiamy miodowym sosem.

Pudding z nasion chia i karobu, z karmelizowaną gruszką, śliwką i rozmarynem

Składniki:

5 łyżek nasion chia

0,5 l mleka kokosowego

4 łyżki karobu

wanilia

cynamon

szczypta soli himalajskiej

pieprz cayenne

2 łyżki melasy z karobu

2 łyżki ciekłego miodu

2 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowany)

1 -2 dojrzałe słodkie gruszki

4-6 dojrzałych śliwek

1 łyżka startego imbiru

2 gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

Gotujemy mleko z wanilią, cynamonem i szczyptą soli. Zalewamy nasiona chia i zostawiamy na kilka godzin aż zgęstnieją. Następnie miksujemy je z karobem, melasą, pieprzem cayenne i przelewamy do szklanych naczyń. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy starty imbir, rozmaryn, cynamon, a następnie umyte i pokrojone owoce. Smażymy wszystko 5 min. z dodatkiem miodu, uważając by owoce się nie rozpadły. Na koniec dodajemy szczyptę soli, by uwydatnić smaki. Owoce przekładamy do naczynia na pudding, oprószamy cynamonem, przyozdabiamy rozmarynem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości