Przepisy kulinarne

Ser halloumi z figą - przysmak kuchni ajurwedyjskiej

Pudding z nasion chia i karobu, z karmelizowaną gruszką, śliwką i rozmarynem, grillowany ser halloumi z figą i kiełkami, spaghetti z buraka z cynamonem, ryż z czarnuszką i kurkumą, czatnej z bananami, czapati, czyli indyjskie placki z pszennej bądź orkiszowej mąki razowej i lemoniada z natki pietruszki - te przysmaki kuchni ajurwedyjskiej przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Paulina Targalska i Sebastian Maliszewski.

 

 

 

Lemoniada z natki pietruszki

Składniki:
pęczek zielonej pietruszki
2 ekologiczne cytryny obrane ze skórki
1 l wody
miód
lód

Przygotowanie:
Całość dokładnie miksujemy, aż napój się spieni, a pietruszka będzie drobno posiekana.

Czapati, czyli indyjskie placki z pszennej bądź orkiszowej mąki razowej

Składniki:
250 g mąki
150 ml letniej wody
2-3 łyżki oleju kokosowego bądź masła klarowanego (ghee)
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Z podanych składników, dolewając powoli wodę, wyrabiamy jędrne, gładkie ciasto – odstawiamy je na 10-15 min. Z ciasta formujemy wałek, dzielimy go na małe równe części, które wałkujemy formując małe (średnica ok. 14 cm), cienkie (ok. 2 mm), okrągłe placuszki. Tak przygotowane placki kładziemy na suchej, rozgrzanej naleśnikowej patelni, gdy pojawią się białe bąbelki, przerzucamy na drugą stronę, a następnie – chwytając szczypcami – przenosimy na kilka sekund bezpośrednio nad ogień. Placuszki będą nadymać się jak balonik. Gotowe czapati smarujemy olejem kokosowym, bądź masłem.

Czatnej z bananami

Składniki:
5-6 dojrzałych bananów
2 garście rodzynek (ok. 150 g)
3-4 łyżki oleju kokosowego lub ghee
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka kurkumy,
0,5 łyżki cynamonu
0,5 łyżki mielonego imbiru
6-8 goździków
gwiazdka anyżu
4-5 owoców kardamonu
4-5 wysuszonych papryczek chili

Przygotowanie:
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy rozgniecione w moździerzu twarde przyprawy, następnie mielony cynamon, imbir, kurkumę i papryczki chili. Po chwili dodajemy rodzynki. Gdy napęcznieją, wyjmujemy podsmażone papryczki, które oddały już nam swoją moc, następnie dorzucamy banany. Smażymy wszystko ok. 15 min. – w razie potrzeby podlewając nieco wodą.

Ryż z czarnuszką i kurkumą

Składniki:
1 szklanka ryżu basmati
1 3/4 szklanki wody
1-2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki czarnuszki
2 łyżeczki kurkumy
1-2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:
Ryż dokładnie myjemy, „przeczesując” ziarna tak, by się nie połamały.
Następnie osuszamy go na sitku.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy lub masło klarowane. Gdy osiągnie wysoką temperaturę, dodajemy czarnuszką, a następnie kurkumę (lub inne ulubione przyprawy). Smażymy osuszony ryż, mieszając tak by każde ziarno okryło się warstwą tłuszczu i przypraw. Kiedy ziarna stają się białe, zalewamy ryż wodą w proporcji 1 : 1 3/4. Dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem 15-20 min.

Spaghetti z buraka z cynamonem

Składniki:
3-4 buraki
2 łyżki oleju kokosowego
łyżka mielonego cynamonu
0,5 łyżki świeżego imbiru
0,5 łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej
0,5 łyżki garam masala
szczypta brązowego cukru
gęsty ocet balsamiczny
sok z połówki pomarańczy
liście świeżej tajskiej bazylii
szczypta świeżo mielonego pieprzu
sól himalajska

Przygotowanie:
Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy imbir, garam masale i cynamon. Następnie dodajemy buraka startego na spiralnej tarce jak spaghetti (jeśli nie dysponujemy taką tarką, możemy go pokroić w wąskie paski). Smażymy go z odrobiną brązowym cukru i gałką muszkatołową. Na sam koniec skrapiamy octem balsamicznym, sokiem z pomarańczy. Posypujemy pieprzem i siekaną bazylią lub innymi świeżymi ziołami.

Grillowany ser halloumi z figą i kiełkami

Składniki:
250 g sera halloumi
3-4 świeże figi
ulubione kiełki
3 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka gęstego octu balsamicznego
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka miodu
świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ser kroimy w cienkie plastry (ok. 1 cm), figi przekrajamy na ćwiartki. Ser i figi grillujemy na patelni z dwóch stron, a następnie przekładamy na ułożone na talerzu kiełki i skrapiamy miodowym sosem.

Pudding z nasion chia i karobu, z karmelizowaną gruszką, śliwką i rozmarynem

Składniki:
5 łyżek nasion chia
0,5 l mleka kokosowego
4 łyżki karobu
wanilia
cynamon
szczypta soli himalajskiej
pieprz cayenne
2 łyżki melasy z karobu
2 łyżki ciekłego miodu
2 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowany)
1 -2 dojrzałe słodkie gruszki
4-6 dojrzałych śliwek
1 łyżka startego imbiru
2 gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:
Gotujemy mleko z wanilią, cynamonem i szczyptą soli. Zalewamy nasiona chia i zostawiamy na kilka godzin aż zgęstnieją.  Następnie miksujemy je z karobem, melasą, pieprzem cayenne i przelewamy do szklanych naczyń. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy starty imbir, rozmaryn, cynamon, a następnie umyte i pokrojone owoce. Smażymy wszystko 5 min. z dodatkiem miodu, uważając by owoce się nie rozpadły. Na koniec dodajemy szczyptę soli, by uwydatnić smaki. Owoce przekładamy do naczynia na pudding, oprószamy cynamonem, przyozdabiamy rozmarynem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
56
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0