Seler. Jesz i chudniesz

Trawienie selera pochłania więcej kalorii, niż on ich zawiera. Problem z tym warzywem polega na tym, że nie wszyscy je lubią. Dlatego Daria Ładocha postanowiła przekonać nas, że seler może być baaaardzo smaczny. Czy jej się udało? Zobaczcie!

KREM Z SELERA Z POMARAŃCZAMI

Składniki:

1 kg selera

2 duże pomarańcze

2 ziemniaki

por – tylko biała część

2 litry bulionu warzywnego

1 szklanka śmietanki kremówki

szczypta pieprzu

szczypta soli

szczypta cukru

szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki podprażonych pestek dyni

1 łyżka oleju

szczypta cynamonu

Przygotowanie:W garnku rozgrzej olej i podsmaż pora pokrojonego w talarki. W tym czasie zetrzyj seler i ziemniaka na tarce o grubych oczkach lub użyj blendera. Dodaj do pora zalej bulionem wraz z solą, cukrem, gałką i pieprzem i gotuj około 15 minut. Następnie obierz pomarańcze. Zostaw do dekoracji kilka plasterków i dodaj do zupy. Gotuj kilka minut. Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Zupę zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem udekoruj pomarańczami, pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni i cynamonem.

SURÓWKA Z SELERA Z ORZECHAMI I GRANATEM

Składniki:

1 seler obrany ze skórki

1 garść orzechów włoskich

1 garść orzechów laskowych

ziarenka z 1/2 granata

4 łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki oliwy cytrynowej

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

szczypta soli

kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W miseczce wymieszaj oliwę, jogurt, musztardę oraz miód. Selera dopraw solą, dodaj orzechy i granat. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem i udekoruj miętą.

SELER SMAŻONY / PIECZONY W CIEŚCIE Z MUSEM ŚLIWKOWYM

Składniki:

1 duży seler

2 jajka

1/2 – 1 szklanka mąki

0,5 szklanki jasnego piwa

1 łyżka posiekanej świeżej mięty

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

1 litr wody do zagotowania selera

olej do smażenia

Składniki na mus śliwkowy:

1/2 łyżeczki cynamonu

15 dużych śliwek

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

OPCJA SMAŻONA:

Seler dokładnie umyj i zagotuj w wodzie, tak by się nie rozgotował. Na sposób al dente. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj ciasto. Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W misce połącz mąkę, z żółtkami, miętą i delikatnie dolej piwo i całość wymieszaj. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj z pianą z białek. Konsystencja ciasta powinna być jak na naleśniki. Seler pokrój w plastry i dokładnie posól. Następnie zamocz w cieście i smaż na złoty kolor na oleju.

OPCJA PIECZONA:

Ciasto przygotuj jak wyżej. Seler dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój go w cienkie plastry i obtocz w cieście. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 35 minut.

W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cukier. Poczekaj chwilę aż cukier się rozpuści. Dodaj śliwki i duż aż śliwki się rozpadną. Dodaj cynamon i zmiksuj na gładką masę. Podawaj z razem z upieczonym lub usmażonym selerem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości