Schabowy i domowy majonez. Palce lizać!

Ziemniaki, potrawa
Ziemniaki, potrawa
Krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany z domowym majonezem, domowy majonez, schabowe inaczej. Skorzystajcie z naszych przepisów!

Krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową

Składniki:

sól

biały pieprz

500 g selera

2 ziemniaki

3 łyżki masła

1 główka czosnku

pęczek pietruszki

gałka muszkatołowa

100 ml białego wytrawnego wina

700-800 ml bulionu warzywnego

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Seler pokroić w kostkę (1 cm). W garnku na zupę rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego z masłem. Dodać pokrojonego selera i prażyć na wolnym ogniu około 20 minut, ciągle mieszając. W trakcie doprawić solą i pieprzem. W czasie gdy prażymy seler, posiekać natkę pietruszki. Przełożyć do małego rondelka. Zalać 100 ml oleju rzepakowego i lekko podgrzać. Seler zalać bulionem i winem. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego na gładki krem. Podawać polane salsą pietruszkowo-czosnkową.

Składniki - chleb:

2 jajka

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

250 ml maślanki

150 g mąki pszennej

200 g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

60 ml oleju rzepakowego

Domowy majonez:

3 żółtka

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

0,5 łyżeczki cukru

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki jasnego octu winnego

250 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Maślankę zmiksować z olejem i jajkami. Mąkę połączyć z proszkiem, sodą i solą, dodać do mokrych składników, wymieszać. Ciasto przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w 180ºC (patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy chlebek jest dopieczony w środku). Wystudzić na kratce kuchennej.

Majonez: przy pomocy rózgi ubić żółtka, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Gdy składniki się połączą, ciągle ubijając, dodawać cienkim strumieniem olej rzepakowy. Majonez będzie gotowy, gdy masa się zagęści i będzie przypominać krem.

Schabowe inaczej

Składniki:

2 cukinie

sól i pieprz

schabowe (około 150 g każdy)

olej

500 g ziemniaków (najlepiej małych do pieczenia)

Przygotowanie:

Schabowe rozbić na cienkie kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu, polać obficie olejem. Pozostawić do zamarynowania na 2 godziny (najlepiej na noc). Ziemniaki wyszorować, pokroić na połówki lub cząstki, ułożyć na blasze do pieczenia, polać olejem rzepakowym. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 25-35 minut (w zależności od wielkości kawałków). W tym czasie usmażyć kotlety na oleju, w którym się marynowały. Usmażone ułożyć w piekarniku, by były ciepłe. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w zapałki cukinię. Kotlety podawać na ziemniaczkach na kotletach ułożyć podsmażoną cukinię.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości