Samobójstwo restauratora. Przerosły go obciążenia związane z lockdownem? "Czuł się odpowiedzialny za pracowników"

Uwaga! TVN
Lockdown i brak gości, zobowiązania kredytowe, w końcu bankructwo – z takimi problemami mierzy się dziś wielu pracowników gastronomii. Mimo wsparcia rodziny oraz przyjaciół znany restaurator z Wrześni nie poradził sobie z przerastającymi go obciążeniami. 56-letni Jarosław Gasik popełnił samobójstwo. Jego dramatyczną historię przedstawili reporterzy programu "Uwaga! TVN".

Września: samobójstwo restauratora

Samobójcza śmierć Jarosława Gasika była zaskoczeniem dla jego bliskich, pracowników i mieszkańców 30-tysięcznej Wrześni. Dzień wcześniej biznesmen zaplanował spotkania, był w lepszym niż ostatnio humorze.

- Byliśmy umówieni na dogranie pewnych szczegółów związanych z firmą. Umówiliśmy się na godz. 11:00 i chwilę później dowiedzieliśmy się, że tata nie żyje – ubolewa Jakub Tokarski, zięć zmarłego.

56-letni Jarosław Gasik był cenionym restauratorem. Od wielu lat prowadził we Wrześni lokale i sale bankietowe, w których organizował imprezy okolicznościowe. Zatrudniał osiemdziesiąt osób.

- To był człowiek o wielkim sercu. Zawsze mogliśmy na niego liczyć. Dbał o pracowników i dbał o lokal, o wszystko. Nigdy nie baliśmy się, że nie zapłaci – podkreśla Maciej Wichłacz, jeden z pracowników restauracji.

- Szef zawsze miał dużo na głowie. Zawsze robił wiele rzeczy na raz, wielotorowo – dodaje Marzena Konieczna. I zaznacza: - To nie do końca jest tak, że przerosło go, to, co miał na głowie. Przerosła go odpowiedzialność. Zawsze czuł się odpowiedzialny za lokal, pracowników. Zawsze był zwrócony w stronę pracownika.

Z relacji pracowników wrzesińskiej restauracji wynika, że mężczyzna przed śmiercią wypłacił pracownikom zaległe pensje.

- Zachowywał się normalnie, cieszył się, normalnie z nami rozmawiał – wspomina Wichłacz.

Koronawirus: restrykcje dla gastronomii

Pandemia pokrzyżowała wszelkie plany, z dnia na dzień uniemożliwiała normalne funkcjonowanie lokali.

- Sale bankietowe od 12 lat działały na pełnych obrotach. Mało tego, niektóre imprezy były planowane na pięć lat do przodu. Teraz wszystko świeci pustkami. Sale są nieczynne od momentu wprowadzenia obostrzenia o imprezach tylko do 20 osób – mówi Jakub Tokarski, zięć zmarłego restauratora.

Firma kwalifikowała się do rządowej pomocy i ją dostała.

- Dostaliśmy tarczę, umorzenia ZUS-u i postojowe, ale to wszystko było tak naprawdę kroplą w morzu potrzeb. Były kredyty, koszty pracowników. Zanim wszystko zostało zrestrukturyzowane, to tych pieniędzy już nie było – wyjaśnia Tokarski.

- Do tego trzeba opłacać media. Jest ogrom opłat, z którymi trzeba się borykać. [Pomoc rządowa – red.] to był chwilowy plaster, a nie rozwiązanie problemu – dodaje David Topolski, drugi zięć Jarosława Gasika.

Rodzina nie może organizować imprez ani przyjmować gości.

- To jest złożony biznes. Nie na zasadzie, że mamy jeden towar i go sprzedajemy. W tym są ludzie, produkcja. To zespół naczyń połączonych, które mają wpływ na to, czy ten sukces jest, czy go nie ma - tłumaczy Topolski. I dodaje: - Tata się tym wszystkim martwił, bo nie był przedsiębiorcą, który patrzył tylko na czubek swojego nosa. Przez lata nawiązały się bliskie relacje z pracownikami. On stworzył jedną, wielką rodzinę.

Restauratora najbardziej przytłaczało wielomilionowe zobowiązanie kredytowe związane z remontem zrujnowanego pałacu, w którym miała działać restauracja i hotel. To marzenie Jarosław Gasik spełnił zaledwie kilka miesięcy przed śmiercią.

- Pałac z przerwami remontowaliśmy przez sześć lat. To była bardzo trudna inwestycja, ponieważ z całego pałacu zostały tylko mury zewnętrzne – mówi technik budowlany Robert Konopacki. I dodaje: - Praca tutaj była drugą pasją pana Jarosława. To był człowiek, który pojawiał się na budowie w białej koszuli, nagle znikał. Szedłem do sali obok, a tam pan Jarek już wydawał posiłki. Mawiał: "Wszystkie ręce na pokład".

W październiku pałac odwiedził Robert Makłowicz.

- Dał nam pozytywną rekomendację. Do dzisiaj wspominam, jak pan Gasik opowiadał o całej historii hotelu. Mówił o przejęciu pałacu i tym, jak się cieszyli z żoną. Podkreślał, że to jest ich perełka – opowiada Marta Rogowska, była pracownica.

- Mieli już gotową restaurację, która była fantastyczna. Gotował tam, choć Września to nie jest duże miasto, bardzo wybitny chef. Restauracja była wypieszczona. Kończyli wtedy hotel. Wielkim nakładem środków, ale i z wielkim smakiem, wielką pieczołowitością. Mieli rezerwacje na dwa lata z góry. Uroczy, mili ludzie z wizją. Gdybym miał to najkrócej określić, to powiedziałbym, że to lokalni patrioci – wspomina Makłowicz.

Lockdown w restauracji

Odcięty w restauracjach prąd oraz kolejni, upominający się o zapłatę, wierzyciele coraz bardziej przytłaczali zadłużonego restauratora.

- Kilkukrotnie mówiliśmy: "Tato, będziemy z tymi ludźmi rozmawiać, dogadamy się. Poprosimy ich o dłuższą spłatę tego wszystkiego" – przywołuje Tokarski. I wyjaśnia: - W większości to miejscowi ludzie. Ale dla niego termin to był termin. Cały czas powtarzał: "Jak ja spojrzę ludziom w oczy? Jak w ogóle będę z nimi rozmawiał? Jak ich minę na ulicy?". To go cały czas przytłaczało.

Problemy spowodowały konieczność zwolnienia pracowników. - Kucharzy, kelnerów, recepcjonistki. Bardzo to przeżywał, chyba tego było mu najbardziej żal, że musi podjąć tak drastyczne kroki. Mówił, że nie będzie go stać na to, żeby nas utrzymać – mówi Rogowska.

Co dalej z biznesem?

- Od dwóch miesięcy jesteśmy zamknięci i cały czas słyszymy, że coś będzie. A dwa miesiące ludzie muszą dostać wypłaty, opłacone muszą być media i wszystko, a robimy 25 proc. tego, co wcześniej. Te 25 proc. nie starcza nam nawet na koszty – podkreśla Jakub Tokarski.

- Chcielibyśmy kontynuować dzieło ojca. Zrobimy wszystko, żeby o to walczyć. To zbyt wiele, żeby to, ot tak oddać. Zrobimy wszystko, ale jest to tak wielkie przedsięwzięcie, że bez środków pomocowych czy powrotu do normalności nie jesteśmy w stanie tego zrobić – kwituje Topolski.

Cały reportaż można obejrzeć na stronie Uwaga! TVN.

Jesteś w kryzysie psychicznym? Sprawdź, gdzie szukać pomocy

Jeśli masz objawy kryzysu emocjonalnego - nie czekaj. W Polsce dostępnych jest kilka zupełnie bezpłatnych infolinii, gdzie znajdziesz pomoc.

  • Centrum Wsparcia dla Osób Dorosłych w Kryzysie Psychicznym, telefon: 800 702 222
    • Telefon zaufania dla dzieci i młodzieży: 116 111.

      Zobacz też:

      Od 1 stycznia wszedł w życie podatek cukrowy. Jakie produkty podrożały?

      Skuteczność leczenia raka piersi w Polsce spada. Lekarze: Grozi nam tsunami zaawansowanych nowotworów

      Jak palenie papierosów wpływa na przebieg COVID-19? Nowe ustalenia naukowców dają do myślenia

      Autor: Luiza Bebłot

      Źródło: Uwaga! TVN

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości

      Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

      Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

      Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

      Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

      Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

      Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

      Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

      Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

      Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

      Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

      Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

      Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

      Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
      Materiał promocyjny

      Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

      Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

      Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

      Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

      Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

      "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

      "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

      Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

      Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

      Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
      Materiał promocyjny

      Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

      Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

      Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

      Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

      Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

      10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
      Materiał promocyjny

      10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

      Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

      Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

      Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

      Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

      Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

      Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

      Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

      Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

      Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
      Materiał promocyjny

      Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

      Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

      Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

      Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

      Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

      Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

      Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

      "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

      "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

      Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
      Materiał promocyjny

      Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

      Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

      Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

      Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

      Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

      Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
      Materiał promocyjny

      Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

      Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

      Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

      Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

      Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

      Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

      Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

      Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
      Materiał promocyjny

      Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

      "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

      "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

      Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

      Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

      "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

      "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

      Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
      Materiał promocyjny

      Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

      Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

      Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

      Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

      Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

      Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
      Materiał promocyjny

      Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

      Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

      Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

      Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

      Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

      To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

      To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

      Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

      Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

      Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

      Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

      Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

      Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

      E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
      Materiał promocyjny

      E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

      Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

      Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

      Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

      Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

      Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

      Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

      Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

      Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

      9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

      9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

      Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

      Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

      Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

      Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

      #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

      #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

      Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

      Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

      Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

      Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

      Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

      Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

      Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

      Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"