"Sama słodycz" w kuchni?

Olivia Kupczynski
Olivia Kupczynski
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przekonywał młodych aktorów z serialu "Sama słodycz" Olafa Marchwickiego i Olivię Kupczynski, że nie tylko słodyczami człowiek żyje! ;)

Udźce z indyka faszerowane

Składniki:

4 szt. udźca z indyka

300 g kapusty zielonej

3 marchewki

3 cebule

olej

koperek

pieprz czarny

sól

Przygotowanie:

Z udźców zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości, kość wycinamy. Cebulę przesmażamy na oleju, przesmażoną mielimy wraz z mięsem w maszynce do mięsa. Kapustę ścieramy na tarce lub miksujemy w malakserze. Mięso łączymy z kapustą, pokrojoną drobno marchewką, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koperek i masą powstałą wypełniamy skórę z udźca indyka. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy około 1 godziny.

6 pomidorów

300 g pomidorów passata

olej

Pomidory kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, dodajemy passatę. Chwilę smażymy i gotowe.

Focaccia z serem wędzonym, żurawiną i boczkiem

Składniki:

1 kg mąki

4 ziemniaki gotowane

100g drożdży

600 ml mleka

sól

szczypta cukru

200 ml oleju

300g sera wędzonego

200g żurawiny do mięs

200g boczku wędzonego surowego

olej

Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym ale nie gorącym mleku, dodajemy szczyptę cukru, mąki i odstawiamy aby drożdże łaskawie się ruszyły. Następnie do rozczynu dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki, pozostałą mąkę, olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na blaszkę, smarujemy całą powierzchnię olejem do smażenia. Ser kroimy w grubszą kostkę. Palcem robimy wgłębienia w cieście i w każde wkładamy kostkę sera. Wierzch posypujemy drobno pokrojonym boczkiem wędzonym. Po 15-20 minutach kiedy ciasto ponownie nam podrośnie wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Podajemy z żurawiną.

Dorsz w warzywach i śmietanie

Składniki: 

filet z dorsza 1 kg

4 marchewki

1 seler

por

200g pieczarek

250 ml Śmietany 30%

2 cebule czerwone

250g pomidorów cherry

200g Kapusty brukselka

olej

musztarda francuska 4 łyżki

natka pietruszki

koperek

Przygotowanie: Na oleju przesmażamy kolejno wszystkie warzywa czyli wyjmujemy z patelni i wrzucamy następne. Po przesmażeniu wszystkich warzyw, wrzucamy je ponownie do rondla, dodajemy śmietanę, musztardę i zagotowujemy do gotującego się gulaszu warzywnego dodajemy dorsza podzielonego na większe kawałki, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy. Na koniec danie posypujemy koprem, natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami puree.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości