Salmonella w przedszkolu! Kto odpowiada za bezpieczeństwo posiłków naszych dzieci?

W Sanoku, w Przedszkolu nr 3. dzieci zostały zatrute Salmonellą. Pracownicy Inspekcji Sanitarnej w Sanoku prowadzą w tej sprawie dochodzenie. Zachorowały aż 93 osoby. 29 osób jest hospitalizowanych. Działalność przedszkola została wstrzymana. W studiu Dzień dobry TVN gościliśmy Joannę Narożniak, rzeczniczkę prasową Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie, z którą porozmawialiśmy o bezpieczeństwie żywieniowym naszych dzieci.

Salmonella w przedszkolu w Sanoku

W piątek wieczorem do lokalnego szpitala trafili pierwsi wychowankowie przedszkola nr 3. w Sanoku z takimi objawami jak: wymioty, biegunka, skurczowe bóle brzucha oraz wysoka gorączka. Były to dzieci w wieku od 3 do 5 lat. W związku z zatruciem Inspekcja Sanitarna w Sanoku przeprowadziła dochodzenie epidemiologiczne. Pobrano m.in. próbki żywności, wody oraz wymazy od chorych.

Podkarpacki sanepid poinformował, że powodem zbiorowego zatrucia pokarmowego u dzieci i personelu była Salomonella. W związku z tym, wstrzymano działalność sanockiego przedszkola, który przygotowywał również posiłki dla innych placówek przedszkolnych. Narażonych jest aż 300 osób.

Bezpieczeństwo żywieniowe naszych dzieci

W studiu Dzień dobry TVN z Joanną Narożniak, rzeczniczką prasową Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie, porozmawialiśmy o tym, jak często placówki przedszkolne są kontrolowane przez sanepidy.

Pani Joanna Narożnik przyznała, że takie sytuacje jak w Sanoku nie zdarzają się często.

W zeszłym roku na całym Mazowszu mieliśmy sytuacje kryzysowe w pięciu placówkach, w tym roku w jednej w Warszawie. Generalnie przedszkola są bardzo dobrze przygotowane i stale kontrolowane. W ramach nadzoru bieżącego kontrolowane są wszystkie placówki niezależnie od tego, czy są to przedszkola prywatne czy państwowe.

Kontrole sanepidu w przedszkolach są niezapowiedziane. Dzięki temu pracownicy Inspekcji Sanitarnej są w stanie sprawdzić, czy wszystkie warunki sanitarno-higieniczne czy sanitarno-techniczne są zapewniane przez dyrektora danej placówki. Sanepid sprawdza również, czy wszyscy pracownicy przedszkola (nie tylko wychowawczynie czy osoby pracujące na kuchni) mają wykonane badania do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Jeżeli rodzice mają wątpliwości czy podejrzenia co do warunków sanitarno-higienicznych czy sanitarno-technicznych powinni jak najszybciej poinformować sanepid, który natychmiast interwencyjnie sprawdzi daną placówkę.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Skifserg/GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości