Sałaty i dressingi - najlepsze przepisy Piotra Kucharskiego

Przepisy na wiosenne sałatki i pyszne dressingi zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Zobaczcie jak prosto, szybko przygotować pyszną i efektownie wyglądającą sałatę!

Sałaty

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
    • 1 główka sałaty strzępiastej
      • 1 główka sałaty mizuny
        • 1 duża garść rukoli
          • 1 duża garść młodego szpinaku
            • listki ziół: koperek, natka pietruszki, mięta, bazylia

              Sposób przygotowania:

              Wszystkie sałaty dzielimy na listki, myjemy, osuszamy najlepiej w wirówce do sałat. Dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego pojemnika lub szuflady na warzywa z lodówki, dodajemy listki ziół, przykrywamy mokrym ręcznikiem papierowym i chowamy do lodówki. Po każdym użyciu przykrywamy mokrym ręcznikiem lub ściereczką.

              Dresingi

              Ziołowy winegret

              Składniki:

              • 1 porcja jasnego octu winnego
                • 3 porcje oliwy z oliwek
                  • 1 łyżeczka musztardy
                    • sól i pieprz
                      • przeciśnięty ząbek czosnku
                        • 2 łyżki posiekanych ziół np. kolendry

                          Sposób przygotowania:

                          Wszystkie składniki umieścić w słoiku, Zakręcić i porządnie wstrząsnąć.

                          Musztardowy z tofu

                          Składniki:

                          • 3 łyżki grubo mielonej musztardy
                            • 100 g niewędzonego tofu
                              • 3 łyżki syropu z agawy
                                • sól i pieprz

                                  Sposób przygotowania:

                                  Musztardę, pokrojone tofu i syrop zmiksować blenderem na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem.

                                  Sos tahini

                                  Składniki:

                                  • 6 łyżek pasty tahini
                                    • sok z połówki cytryny
                                      • 4-5 łyżki ciepłej wody
                                        • 1 ząbek czosnku
                                          • 1 łyżeczka miodu
                                            • 1 łyżka zataru-opcjonalnie
                                              • sól i pieprz

                                                Sposób przygotowania:

                                                Pastę tahini wymieszać z sokiem z cytryny, wodą i miodem. Dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i zatarem. Wszystko wymieszać, jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej wody.

                                                Dodatki do sałatek

                                                • Pestki, nasiona, ziarna i orzechy

                                                  Sezam, orzechy, słonecznik, dynia. Wszystko możemy wyprażyć na patelni lub w piekarniku, przesypać do pojemniczków i posypywać sałatki jeśli tylko mamy na to ochotę.

                                                  • Warzywa:

                                                    ogórek, zielone i białe szparagi, marchewka, rzodkiew biała podłużna.

                                                    Te warzywa które trzeba obrać, obieramy, resztę kroimy w cienkie szerokie paski przy pomocy obieraczki do warzyw.

                                                    Rzodkiewkę kroimy w plasterki, zalewamy podgrzanym octem i zostawiamy na 5-10 minut do zamarynowania.

                                                    • Mięso i sery:

                                                      Łata wołowa- tani kawałek mięsa który świetnie nadaje się do szybkiego smażenia i doskonale komponuje się z sałatkami.

                                                      Mocno rozgrzewamy patelnie, dodajemy 2 łyżki oleju do smażenia. Mięso przed samym włożeniem na patelnię porządnie solimy i smażymy z obu stron po 2 minuty. Po zdjęciu z patelni, odstawiamy aby mięso odpoczęło. Przyprawiamy pieprzem, nacieramy czosnkiem i rozmarynem. Po 3-4 minutach kroimy w paski i układamy obok sałatki.

                                                      Krążki z parmezanu

                                                      Składniki:

                                                      • 100 g tartego parmezanu
                                                        • 1 ząbek czosnku
                                                          • 1 łyżka bułki tartej
                                                            • 3 łyżki oliwy z oliwek

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Ser wymieszać z posiekanym czosnkiem, bułką tartą i oliwą z oliwek. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia usypać kilka krążków i wstawić do rozgrzanego piekarnika aż ser się zacznie topić. Wyjąć i ostawić na kilka minut żeby stwardniały.

                                                              Drożdżówki z kwiatami czarnego bzu

                                                              Składniki:

                                                              Krem:

                                                              • 500 ml mleka
                                                                • duża garść kwiatów czarnego bzu
                                                                  • 2 łyżki cukru
                                                                    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                      • 2 żółtka

                                                                        Ciasto:

                                                                        • 200 g letniego mleka
                                                                          • 20 g drożdży
                                                                            • 100 g cukru
                                                                              • 500 g mąki pszennej
                                                                                • 60 g miękkiego masła
                                                                                  • 4 żółtka
                                                                                    • białka do posmarowania
                                                                                      • kilka truskawek

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Ciasto

                                                                                        W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.

                                                                                        W tym czasie przygotować krem.

                                                                                        Mleko (400 ml) z dodatkiem cukru i kwiatów czarnego bzu gotować na wolnym ogniu około 20 minut aby wydobyć aromat kwiatów. Przecdzić i zagotować. Do pozotawionego mleka dodać mąkę ziemniaczana i dodac cienkim strumieniem do mleka ciągle mieszajac. Gotować aż mleko zgęstnieje. Po przestudzeniu dodać żółtka i dobrze wymieszać.

                                                                                        Gdy ciasto wyrośnie, lekko je zagnieść i podzielić na 12 porcji.

                                                                                        Zaokrąglić, rozwałkować każdą na placek o średnicy około 6 cm.

                                                                                        W każdym placku zrobić wgłębienie na sos. Nalać sosu, boki posmarować roztrzepanym białkiem. W sos wetknąć pokrojone truskawki. Drożdżówki ułożyć na nasmarowanych masłem blaszkach do pieczenia i odstawić do drugiego wyrastania na 1 godzinę.

                                                                                        Rozgrzać piekarnik do 190ºC.

                                                                                        Piec blaszki pojedynczo przez 15-17 minut.

                                                                                        Przed podaniem posypać kwiatkami czarnego bzu.

                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości