Przepisy na wiosenne sałatki i pyszne dressingi zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Zobaczcie jak prosto, szybko przygotować pyszną i efektownie wyglądającą sałatę!Sałaty
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 1 główka sałaty mizuny
- 1 duża garść rukoli
- 1 duża garść młodego szpinaku
- listki ziół: koperek, natka pietruszki, mięta, bazylia
Sposób przygotowania:
Wszystkie sałaty dzielimy na listki, myjemy, osuszamy najlepiej w wirówce do sałat. Dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego pojemnika lub szuflady na warzywa z lodówki, dodajemy listki ziół, przykrywamy mokrym ręcznikiem papierowym i chowamy do lodówki. Po każdym użyciu przykrywamy mokrym ręcznikiem lub ściereczką.
Dresingi
Ziołowy winegret
Składniki:
- 1 porcja jasnego octu winnego
- 3 porcje oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- przeciśnięty ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanych ziół np. kolendry
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w słoiku, Zakręcić i porządnie wstrząsnąć.
Musztardowy z tofu
Składniki:
- 3 łyżki grubo mielonej musztardy
- 100 g niewędzonego tofu
- 3 łyżki syropu z agawy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Musztardę, pokrojone tofu i syrop zmiksować blenderem na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem.
Sos tahini
Składniki:
- 6 łyżek pasty tahini
- sok z połówki cytryny
- 4-5 łyżki ciepłej wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka zataru-opcjonalnie
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pastę tahini wymieszać z sokiem z cytryny, wodą i miodem. Dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i zatarem. Wszystko wymieszać, jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej wody.
Dodatki do sałatek
- Pestki, nasiona, ziarna i orzechy
Sezam, orzechy, słonecznik, dynia. Wszystko możemy wyprażyć na patelni lub w piekarniku, przesypać do pojemniczków i posypywać sałatki jeśli tylko mamy na to ochotę.
ogórek, zielone i białe szparagi, marchewka, rzodkiew biała podłużna.
Te warzywa które trzeba obrać, obieramy, resztę kroimy w cienkie szerokie paski przy pomocy obieraczki do warzyw.
Rzodkiewkę kroimy w plasterki, zalewamy podgrzanym octem i zostawiamy na 5-10 minut do zamarynowania.
Łata wołowa- tani kawałek mięsa który świetnie nadaje się do szybkiego smażenia i doskonale komponuje się z sałatkami.
Mocno rozgrzewamy patelnie, dodajemy 2 łyżki oleju do smażenia. Mięso przed samym włożeniem na patelnię porządnie solimy i smażymy z obu stron po 2 minuty. Po zdjęciu z patelni, odstawiamy aby mięso odpoczęło. Przyprawiamy pieprzem, nacieramy czosnkiem i rozmarynem. Po 3-4 minutach kroimy w paski i układamy obok sałatki.
Krążki z parmezanu
Składniki:
- 100 g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ser wymieszać z posiekanym czosnkiem, bułką tartą i oliwą z oliwek. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia usypać kilka krążków i wstawić do rozgrzanego piekarnika aż ser się zacznie topić. Wyjąć i ostawić na kilka minut żeby stwardniały.
Drożdżówki z kwiatami czarnego bzu
Składniki:
Krem:
- 500 ml mleka
- duża garść kwiatów czarnego bzu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Ciasto:
- 200 g letniego mleka
- 20 g drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- białka do posmarowania
- kilka truskawek
Sposób przygotowania:
Ciasto
W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować krem.
Mleko (400 ml) z dodatkiem cukru i kwiatów czarnego bzu gotować na wolnym ogniu około 20 minut aby wydobyć aromat kwiatów. Przecdzić i zagotować. Do pozotawionego mleka dodać mąkę ziemniaczana i dodac cienkim strumieniem do mleka ciągle mieszajac. Gotować aż mleko zgęstnieje. Po przestudzeniu dodać żółtka i dobrze wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie, lekko je zagnieść i podzielić na 12 porcji.
Zaokrąglić, rozwałkować każdą na placek o średnicy około 6 cm.
W każdym placku zrobić wgłębienie na sos. Nalać sosu, boki posmarować roztrzepanym białkiem. W sos wetknąć pokrojone truskawki. Drożdżówki ułożyć na nasmarowanych masłem blaszkach do pieczenia i odstawić do drugiego wyrastania na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
Piec blaszki pojedynczo przez 15-17 minut.
Przed podaniem posypać kwiatkami czarnego bzu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"