Materiał promocyjny

Sałatki z nowalijek

Świeże i kuszące... warzywa z dalekich stron lub szklarniowe pojawiają się na bazarach już w marcu. Wzbudzają wiele kontrowersji, ponieważ są sztucznie pędzone.

Karmelizowana kongresówka z miodową grzanką

Składniki

1 gruszka

2 kromki dobrego chleba

70 g koziego sera

2 łyżki masła

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki soku gruszkowego

miód

mak

ewentualnie rukola

Przygotowanie:

Przystawka ta nadaje się idealnie na rozpustne drugie śniadanie. Obraną gruszkę dusimy w karmelu zaciągniętym sokiem z gruszki i masłem. Chwila na patelni, aż sos zgęstnieje. Jeśli chcemy więcej świeżości, dodajmy skórkę ze sparzonej cytryny. Osobno w piecu przygotowujemy grzankę posmarowaną oliwą i kozim serem. Zapiekamy do zezłocenia się serka. Serwujemy razem z chrupiącą rukolą i oliwą. Oprószamy makiem, krasimy miodem... miodnie. Smacznego!

Sałatka tajska z kurczakiem i i młodym szpinakiem

Składniki:

świeży sok z dwóch limonek

garść kolendry

50 ml sosu sojowego

2 ząbki czosnku

20-30 ml oleju sezamowego

kilka liści świeżego szpinaku

1 mała paparyczka chilli

1 pierś z kurczaka

kilka sztuk świeżego groszku cukrowego

marchewka (pokrojona w słupki)

1 arkusz glonów nori

2 grzyby mun

kilka gałązek kolendry

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu włóż do blendera i zmiksuj, ale tak, aby były widoczne. Pierś pokrój i przesmaż na oleju zwykłym i sezamowym. Pod koniec smażenia dodaj trochę powstałego sosu i zdejmij z ognia (niech postoi aż ostygnie). Groszek cukrowy i grzyby mun lekko obgotuj. Grzyby posiekaj. Wymieszaj pierś z groszkiem, szpinakiem, kolendrą, grzybami mun i sosem. Ułóż na talerzu i posyp marchewką i nori.

Sałatka z karmelizowanym w syropie klonowym łososiem z sosem kawowym

Składniki:

kilka ziaren kawy

20 ml octu winnego

50 ml oliwy z oliwek

2 łyżeczki miodu

20 ml rumu bacardi

10 dkg łososia

po kilka listków (radichio, cykoria, lolo rosso, lolo bianco, endywia)

10 ml kawy lub kilka ziaren

1 łyżeczka cukru

oliwa do smażenia

3 pomidorki cherry

kilka liści bazylii

świeży ogórek

Przygotowanie:

Składniki sosu włóż do słoika, mocno wymieszaj i odstaw do lodówki na parę godzin. Łososia pokrój poprzecznie na paski i przesmaż na bardzo małym ogniu na oliwie. Podczas smażenia dodaj ziarna kawy, poczekaj chwilę i dodaj cukier. Ogórka pokrój w drobne słupki i wymieszaj z kawałkami sałatami, bazylią i pomidorkami cherry. Delikatnie przełóż z patelni łososia i polej sosem.

Przepis autorstwa Grzegorza Jakubiaka i Tomasza Łapanowskiego.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości