Sałatki wielkanocne - przepisy na lekkie i zdrowe urozmaicenie świątecznego stołu

Sałatka podana w półmisku
Sałatki wielkanocne - przepisy na lekkie i zdrowe urozmaicenie świątecznego stołu
Źródło: vaaseenaa/Getty Images
W każde święta większość z nas przygotowuje w domu tradycyjną sałatkę jarzynową i przepis na nią raczej potrzebny nie będzie. Warto jednak urozmaicać wielkanocny stół. Pośród pysznych, ale w dużej mierze dosyć tłustych potraw, idealne będą lekkie sałatki na Wielkanoc. Poznaj sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki. 

Przepis na klasyczną sałatkę jarzynową znajdziesz tutaj.

Jakie sałatki przygotować na Wielkanoc?

Najbardziej popularną sałatką wielkanocną jest oczywiście jarzynowa. Jednak nie jest to jedyna opcja. Jakie jeszcze można podać na stole na śniadaniu w dniu Wielkiej Nocy? W tym artykule znajdziesz przepisy na:

  • nowalijkową sałatkę,
    • wielkanocną lekką sałatkę z jajkiem,
      • sałatkę z burakiem,
        • wielkanocną sałatkę z batatem i awokado,
          • wielkanocną sałatkę z jajkiem, fasolą i parmezanem
            • sałatkę tuńczykową z kukurydzą,
              • sałatkę szynkową z ananasem.

                Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

                Wielkanocne dania i przepisy

                Źródło: Dzień Dobry TVN
                Wielkanoc tuż tuż…
                Wielkanoc tuż tuż…
                Inspiracje na wielkanocny stół
                Inspiracje na wielkanocny stół
                Jak udekorować stół na Wielkanoc?
                Jak udekorować stół na Wielkanoc?
                 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
                Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
                Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
                Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
                Koszyczki wielkanocne
                Koszyczki wielkanocne
                Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
                Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
                Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
                Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
                Nowoczesna Wielkanoc
                Nowoczesna Wielkanoc

                Nowalijkowa sałatka na Wielkanoc

                Składniki na sałatkę z nowalijek:

                • mix świeżych sałat,
                  • pęczek rzodkiewek,
                    • 2 pomidory,
                      • 2 młode marchewki,
                        • 1 duży ogórek lub 2 mniejsze,
                          • prawdziwy ser feta (nie sałatkowy) – 1 standardowe opakowanie,
                            • szczypiorek,
                              • rzeżucha,
                                • oliwa z oliwek,
                                  • sok z cytryny,
                                    • ząbek czosnku,
                                      • sól, pieprz,
                                        • pieczywo pełnoziarniste.

                                          Sposób przygotowania sałatki z nowalijek:

                                          1. Robimy marynatę: 2 łyżki oliwy łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, łyżką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
                                            1. Marchewki myjemy, szorujemy gąbką, nie obieramy. Kroimy w średniej grubości i długości paski i obtaczamy w czosnkowej oliwie. Wkładamy rozłożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na 10 - 20 minut (aż będą miękkie) do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.
                                              1. W naczyniu kładziemy porwane lub pokrojone na niewielkie kawałki sałaty. Na to pokrojone w kostkę pomidory, ogórki, rzodkiewki. Posypujemy je solą i pieprzem. Następnie kładziemy upieczoną marchewkę.
                                                1. Wszystko posypujemy pokruszoną fetą, pokrojonym szczypiorkiem, rzeżuchą. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Podajemy z grillowanym pieczywem pełnoziarnistym.

                                                  Wielkanocna lekka sałatka z jajkiem

                                                  Składniki na sałatkę wielkanocną z jajkiem:

                                                  • 3 jajka ugotowane na twardo,
                                                    • pół główki sałaty lodowej,
                                                      • pęczek rzodkiewek,
                                                        • jeden średni, świeży ogórek,
                                                          • 2 łyżki uprażonego słonecznika,
                                                            • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
                                                              • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie, jeśli robimy małe odstępstwo od "lekkości"),
                                                                • 1 łyżeczka soku z cytryny,
                                                                  • pół pęczka koperku,
                                                                    • gruboziarnista sól morska i świeżo zmielony pieprz.

                                                                      Sposób przygotowania wielkanocnej sałatki z jajkiem:

                                                                      1. Sałatę rwiemy na kawałki i kładziemy w naczyniu. Na niej kolejno: pokrojone w większą kostkę ogórki i rzodkiewkę, pokrojone w ćwiartki jajka. kostkę.
                                                                        1. Całość polewamy jogurtem wymieszanym z koperkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Posypujemy uprażonym słonecznikiem i szczyptą gruboziarnistej soli.

                                                                          Wielkanocna sałatka z burakiem

                                                                          Składniki na sałatkę z burakiem:

                                                                          • 2 duże garści rukoli,
                                                                            • 2 pieczone lub gotowane buraki,
                                                                              • 100 g miękkiego koziego sera,
                                                                                • 4 łyżki siekanych orzechów włoskich,
                                                                                  • dobry olej rzepakowy lub lniany,
                                                                                    • sok z cytryny,
                                                                                      • kiełki rzodkiewki, rzeżucha.

                                                                                        Sposób przygotowania sałatki z burakiem:

                                                                                        1. Umytą rukolę wrzucamy do naczynia. Kładziemy na niej kolejno: pokrojone w cienkie plastry buraki, kozi ser, orzechy, kiełki, rzeżuchę.
                                                                                          1. Skrapiamy olejem, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                            Wielkanocna sałatka z batatem i awokado

                                                                                            Składniki na sałatkę z batatem i awokado:

                                                                                            • mix sałat z rukolą,
                                                                                              • 2 bataty,
                                                                                                • 2 garści pomidorków koktajlowych,
                                                                                                  • 1 papryka,
                                                                                                    • pęczek rzodkiewek,
                                                                                                      • 1 miękkie awokado,
                                                                                                        • oliwa z oliwek,
                                                                                                          • przyprawy: papryka ostra i wędzona, sól, pieprz.

                                                                                                            Sposób przygotowania sałatki z batatem i awokado:

                                                                                                            1. Bataty kroimy na frytki, obtaczamy w oliwie z przyprawami. Pieczemy około 10-15 min w 200 stopniach C.
                                                                                                              1. Wrzucamy mix sałat do naczynia. Kładziemy na nim kolejno: upieczone bataty, pokrojoną w kostkę paprykę, w plasterki rzodkiewkę, plasterki awokado, rozkrojone na pół pomidorki koktajlowe.
                                                                                                                1. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                  Wielkanocna sałatka z jajkiem, fasolą i parmezanem

                                                                                                                  Składniki na sałatkę z jajkiem i fasolą:

                                                                                                                  • 2 garści świeżej rukoli,
                                                                                                                    • 1/2 czerwonej papryki,
                                                                                                                      • 1/2 czerwonej cebulki,
                                                                                                                        • 1/2 puszki czerwonej fasoli,
                                                                                                                          • 1 papryczka chili,
                                                                                                                            • 2 jajka ugotowane na twardo,
                                                                                                                              • parmezan w kostce,
                                                                                                                                • kiszony ogórek lub rzepa (opcjonalnie, dla fanów kiszonek w sałatkach),
                                                                                                                                  • dowolny dodatek: sos winegret, oliwa z oliwek, dressing jogurtowy.

                                                                                                                                    Sposób przygotowania sałatki z jajkiem i fasolą:

                                                                                                                                    1. Jajko gotujemy na twardo, a parmezan kroimy w cienkie plastry (najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw).
                                                                                                                                      1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w krótkie paski, a chili w krążki. Do pokrojonych warzyw dodajemy rukolę, fasolę i mieszamy wszystko.
                                                                                                                                        1. Doprawiamy i wkładamy do naczynia. Następnie układamy połówki jajka i płatki parmezanu. Sałatkę podajemy z dowolnym dodatkiem.

                                                                                                                                          Sałatka tuńczykowa z kukurydzą

                                                                                                                                          Składniki na około 5 porcji:

                                                                                                                                          • 2 duże puszki tuńczyka w sosie własnym,
                                                                                                                                            • 2 duże jajka,
                                                                                                                                              • papryka czerwona,
                                                                                                                                                • 1 puszka kukurydzy,
                                                                                                                                                  • majonez,
                                                                                                                                                    • sól,
                                                                                                                                                      • pieprz,
                                                                                                                                                        • szczypiorek do dekoracji.

                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                          Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy je razem z umytą papryką w większą kostkę. Dosypujemy kukurydzę (bez zalewy). Całość przyprawiamy i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Gotową przekładamy do salaterki i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

                                                                                                                                                          Sałatka szynkowa z ananasem

                                                                                                                                                          Składniki na około 5 porcji:

                                                                                                                                                          • 30 dag szynki,
                                                                                                                                                            • 20 dag sera żółtego (np. gouda),
                                                                                                                                                              • 1 puszka ananasa,
                                                                                                                                                                • 1 papryka,
                                                                                                                                                                  • 2 jajka,
                                                                                                                                                                    • 1 puszka kukurydzy,
                                                                                                                                                                      • majonez,
                                                                                                                                                                        • sól,
                                                                                                                                                                          • pieprz,
                                                                                                                                                                            • szczypiorek do dekoracji.

                                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                              Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w kostkę razem z szynką, serem żółtym, ananasem odsączonym z syropu i umytą papryką. Dosypujemy kukurydzę (bez zalewy). Przyprawiamy wedle smaku solą i pieprzem i mieszamy z trzema łyżkami majonezu. Po przełożeniu do salaterki dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

                                                                                                                                                                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                                                              Autor: Diana Ryściuk/Adrian Adamczyk/Teofila Siewko

                                                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: vaaseenaa/Getty Images

                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości