Przepisy kulinarne

Sałatki wielkanocne - przepisy na lekkie i zdrowe urozmaicenie świątecznego stołu

2 talerze z zielonymi warzywami, rzodkiewką i z góry

Tetiana Istomina/Getty Images

Przepisy kulinarne

Sałatki wielkanocne - przepisy na lekkie i zdrowe urozmaicenie świątecznego stołu

2 talerze z zielonymi warzywami, rzodkiewką i z góry

Tetiana Istomina/Getty Images

W każde święta większość z nas przygotowuje w domu tradycyjną sałatkę jarzynową i przepis na nią raczej potrzebny nie będzie. Warto jednak urozmaicać wielkanocny stół. Pośród pysznych, ale w dużej mierze dosyć tłustych potraw, idealne będą lekkie sałatki na Wielkanoc. Poznaj sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki. 

Okres wielkanocny to nie tylko radość ze świąt i czasu spędzanego z rodziną, ale też z pierwszych dni wiosny. Wtedy pojawia się wreszcie słońce, a z nim nowalijki – świeże, najlepsze w tym sezonie sałaty, rzodkiewki, ogórki, młode marchewki, natka pietruszki, cebula dymka, szczypiorek czy rzeżucha. To idealne składniki do sałatek na Wielkanoc i nie tylko. Świetne są również buraki, awokado czy kiszonki. Nie może też zabraknąć sałatki z jajkiem.

Nowalijkowa sałatka na Wielkanoc

Składniki na sałatkę z nowalijek:

  • mix świeżych sałat
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 2 młode marchewki
  • 1 duży ogórek lub 2 mniejsze
  • prawdziwy ser feta (nie sałatkowy) – 1 standardowe opakowanie
  • szczypiorek
  • rzeżucha
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pieczywo pełnoziarniste

Sposób przygotowania sałatki z nowalijek:

  1. Robimy marynatę: 2 łyżki oliwy łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, łyżką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
  2. Marchewki myjemy, szorujemy gąbką, nie obieramy. Kroimy w średniej grubości i długości paski i obtaczamy w czosnkowej oliwie. Wkładamy rozłożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na 10 - 20 minut (aż będą miękkie) do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.
  3. W naczyniu kładziemy porwane lub pokrojone na niewielkie kawałki sałaty. Na to pokrojone w kostkę pomidory, ogórki, rzodkiewki. Posypujemy je solą i pieprzem. Następnie kładziemy upieczoną marchewkę. 
  4. Wszystko posypujemy pokruszoną fetą, pokrojonym szczypiorkiem, rzeżuchą. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Podajemy z grillowanym pieczywem pełnoziarnistym.

Wielkanocna lekka sałatka z jajkiem

Składniki na sałatkę wielkanocną z jajkiem:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół główki sałaty lodowej
  • pęczek rzodkiewek
  • jeden średni, świeży ogórek
  • 2 łyżki uprażonego słonecznika
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie, jeśli robimy małe odstępstwo od "lekkości")
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • gruboziarnista sól morska i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania wielkanocnej sałatki z jajkiem:

  1. Sałatę rwiemy na kawałki i kładziemy w naczyniu. Na niej kolejno: pokrojone w większą kostkę ogórki i rzodkiewkę, pokrojone w ćwiartki jajka. kostkę. 
  2. Całość polewamy jogurtem wymieszanym z koperkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Posypujemy uprażonym słonecznikiem i szczyptą gruboziarnistej soli.

Wielkanocna sałatka z burakiem

Składniki na sałatkę z burakiem:

  • 2  duże garści rukoli
  • 2 pieczone lub gotowane buraki
  • 100 g miękkiego koziego sera
  • 4 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • dobry olej rzepakowy lub lniany
  • sok z cytryny
  • kiełki rzodkiewki, rzeżucha

Sposób przygotowania sałatki z burakiem:

  1. Umytą rukolę wrzucamy do naczynia. Kładziemy na niej kolejno: pokrojone w cienkie plastry buraki, kozi ser, orzechy, kiełki, rzeżuchę. 
  2. Skrapiamy olejem, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Wielkanocna sałatka z batatem i awokado

Składniki na sałatkę z batatem i awokado:

  • mix sałat z rukolą
  • 2 bataty 
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 miękkie awokado
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: papryka ostra i wędzona, sól, pieprz

Sposób przygotowania sałatki z batatem i awokado: 

  1. Bataty kroimy na frytki, obtaczamy w oliwie z przyprawami. Pieczemy około 10-15 min w 200 stopniach C.
  2. Wrzucamy mix sałat do naczynia. Kładziemy na nim kolejno: upieczone bataty, pokrojoną w kostkę paprykę, w plasterki rzodkiewkę, plasterki awokado, rozkrojone na pół pomidorki koktajlowe. 
  3. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Wielkanocna sałatka z jajkiem, fasolą i parmezanem

Składniki na sałatkę z jajkiem i fasolą:

  • 2 garści świeżej rukoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 papryczka chilli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • parmezan w kostce
  • kiszony ogórek lub rzepa (opcjonalnie, dla fanów kiszonek w sałatkach)
  • dowolny dodatek: sos winegret, oliwa z oliwek, dressing jogurtowy

Sposób przygotowania sałatki z jajkiem i fasolą: 

  1. Jajko gotujemy na twardo, a parmezan kroimy w cienkie plastry (najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw). 
  2. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w krótkie paski, a chili w  krążki. Do pokrojonych warzyw dodajemy rukolę, fasolę i mieszamy wszystko. 
  3. Doprawiamy i wkładamy do naczynia. Następnie układamy połówki jajka i płatki parmezanu. Sałatkę podajemy z dowolnym dodatkiem.

Zobacz też:

Koszyczek wielkanocny - co musi się w nim znaleźć i dlaczego

Wielkanoc bez mięsa i jajek. Co może pojawić się na świątecznych stołach wegan i wegetarian?

10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić

Zobacz wideo: Historia o zajączku wielkanocnym


Co sądzisz o tym artykule?
81
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0