Wiosna w kuchni Piotra Kucharskiego. Sałatka ze szpinaku, szczawiowa, wytrawny biszkopt

Sałatka ze szpinaku
Fot. Getty Images
Szczawiowa prawie klasyczna, wytrawny biszkopt z czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem, sałatka ze szpinaku z ryżem i dorsz na parze. Zobacz wiosenne przepisy Piotra Kucharskiego.

Zobacz też:

Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy

Szczawiowa prawie klasyczna

Składniki:

  • 1 mała cebula
    • kawałek pora
      • 1 ząbek czosnku
        • oliwa z oliwek
          • 1,5 litra wywaru warzywnego
            • 3 ziemniaki
              • 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
                • 2 pęczki listków szczawiu
                  • sól i pieprz
                    • 200 ml śmietany 30%
                      • 4 jajka
                        • 1 łyżka ziaren słonecznika
                          • 1 łyżka pestek dyni
                            • 1 łyżka sezamu
                              • 1 łyżeczka czarnuszki

                                Sposób przygotowania:

                                Cebulę, por i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Zalać wywarem i gotować. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do zupy. Gotować aż będą miękkie. Dodać posiekane liście szczawiu i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez chwilę aby szczaw nie stracił koloru. Zmiksować na gładką zupę. Rozlać do czterech talerzy.Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni podgrzać śmietanę, dodać posiekane jajka i wymieszać. Chwilę gotować aż całość się zagęści. Pestki i nasiona podprażyć na patelni aż nabiorą lekko złotego koloru. Zupę wylać na talerz, nałożyć łyżkę jajek, całość posypać pestkami.

                                Więcej:

                                Wytrawny biszkopt z czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem

                                Składniki:

                                • 5 jajek
                                  • 1 łyżka cukru
                                    • 180 g mąki pszennej tortowej
                                      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                        • 0,5 łyżeczki soli
                                          • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
                                            • 200 g kremowego serka koziego
                                              • 2 gotowane buraki
                                                • 2 łyżki suszonej żurawiny
                                                  • sól i pieprz

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Jajka oddzielić na białka i żółtka. Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodać żółtka ciągle ubijając. Dodać drobno posiekany czosnek i wymieszać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem (około 20x25 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 30-35 minut. Biszkopt wyjąc i wystudzić. Wierzch posmarować kozim serem. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z żurawiną, doprawić sola i pieprzem. Wyłożyć na wierzch.

                                                    Sałatka ze szpinaku z ryżem i dorsz na parze

                                                    Składniki:

                                                    • 300 g szpinaku
                                                      • 1 ząbek czosnku
                                                        • 1 cebula dymka
                                                          • 1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
                                                            • 1 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
                                                              • 2 łyżeczki podprażonego sezamu
                                                                • szczypta soli
                                                                  • 200 g ryżu jaśminowego
                                                                    • 600 g dorsza atlantyckiego
                                                                      • 1 łyżeczka zielonej herbaty
                                                                        • sól i pieprz

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          W garnku zagotować 2 litry wody ze szczyptą soli. Oczyszczony szpinak wrzucić na 30 sekund, następnie odcedzić i wrzucić do miski z zimną wodą. Odcedzić i odcisnąć nadmiar wody i umieścić w misce. Dodać posiekany czosnek, cebulę, sos sojowy, olej i nasiona sezamu. Dokładnie wymieszać. Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą 2 cm powyżej poziomu ryżu. Dodać szczyptę soli. Gotować około 10 minut często mieszając. Wyłączyć, przykryć i zostawić aby się dogotował. Dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę z łyżeczką zielonej herbaty. Rybę ugotować na parze przez około 10 minut. Szpinak podać z ryżem i rybą.

                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości