Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepisy

Sałatka ze szpinaku i suszonych pomidorów.
Fot. Victor Tsang EyeEm / Getty Images
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to klasyk wśród sałatek, jednak może być ona przyrządzona na milion sposobów. Poniżej znajdziesz zarówno przepisy łatwe i błyskawiczne, jak i takie, które wymagają odrobinę więcej czasu. Jedno jest pewne - wszystkie będą bardzo smaczne!

Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to nie tylko pyszne połączenie, to także prawdziwa bomba witaminowa. Szpinak jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dlatego jego regularne jedzenie może opóźnić procesy starzenia i chronić układ sercowo-naczyniowy. Natomiast suszone pomidory pomagają dbać o cerę i o wzrok, ponieważ zawierają m.in. witaminę A. Robiąc sałatkę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, dodaj do niej jeszcze inne składniki bogate w witaminy i minerały, np. awokado czy ziarna słonecznika. Wtedy sałatka będzie nie tylko pyszna, ale i zdrowa.

Przepis - szybka sałatka ze szpinakiem, awokado, suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz błyskawicznie uzyskać smaczny efekt, sięgnij po ten przepis!

Składniki:

· 1 awokado,

· 1 ząbek czosnku,

· 100 g szpinaku baby,

· 5 suszonych pomidorów w oleju, posiekanych,

· ½ limonki,

· 2 łyżki nasion słonecznika,

· sól,

· pieprz.

Przygotowanie:

1. Pokrój awokado w kostkę.

2. Posiekaj czosnek.

3. Włóż umyte i osuszone liście szpinaku do miski. Dodaj awokado, czosnek i suszone pomidory.

4. Wyciśnij nad miską sok z limonki, dodaj sól, pieprz i oliwę.

5. Gotowe!

Przepis - szybka sałatka Caprese ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Składniki:

· 1 szklanka szpinaku baby,

· 1 duży pomidor, posiekany na 2 cm plastry,

· 5 suszonych pomidorów w oleju, posiekanych,

· 1 duża kulka sera mozzarella, pokrojona,

· 2 łyżki posiekanych liści bazylii,

· 1 łyżka oliwy z oliwek,

· 2 łyżki octu balsamicznego.

Przygotowanie:

1. Włóż liście szpinaku do miski, następnie ułóż plastry pomidorów, a na każdym z nich połóż plasterek mozzarelli.

2. Posyp całość sałatki liśćmi bazylii i suszonymi pomidorami. Polej oliwą wymieszaną z octem balsamicznym.

3. Gotowe!

Zobacz film: Sałatka ze szpinaku. Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis - makaronowa sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i boczkiem

Ta sycąca sałatka jest doskonała na przyjęcie lub imprezę. W tym przepisie wykorzystany jest makaron orzo - jako alternatywę możesz użyć makaronu penne lub farfalle.

Składniki:

· 225 g (8 plasterków) boczku,

· 350 g (2 szklanki) makaronu orzo,

· ½ szklanki suszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i posiekanych,

· 1 średnia szalotka, posiekana,

· ½ szklanki białego octu winnego,

· 1 i ½ łyżki miodu,

· sól,

· czarny pieprz,

· 100 g dojrzałego sera.

Przygotowanie:

1. Ułóż plastry boczku na patelni, najlepiej grillowej, i smaż na średnim ogniu około 10 minut, przewracając po 5 minutach. Kiedy będzie chrupiący, zdejmij z ognia i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Jak wystygnie, porwij lub pokrój boczek na małe kawałki.

2. W międzyczasie zagotuj na średnim ogniu osoloną wodę, następnie zmniejsz na mały ogień. Do patelni wrzuć szalotkę i smaż około 3 minuty, mieszając co jakiś czas, aż będzie miękka. Dodaj ocet, miód, sól i pieprz, następnie mieszaj aż wszystko się połączy.

3. Do garnka wrzuć makaron i gotuj przez 6-7 minut (jeśli używasz innego rodzaju makaronu, sprawdź instrukcje gotowania na opakowaniu). Odcedź i przełóż do dużej miski. Dodaj liście szpinaku, suszone pomidory i połowę dressingu. Delikatnie zamieszaj, aż szpinak zmięknie. Polej resztą dressingu, następnie dorzuć do sałatki boczek i ser. Wymieszaj całość i serwuj na ciepło.

Przepis - sałatka ze szpinakiem, kurczakiem, suszonymi pomidorami i awokado

Składniki:

· 1 łyżka i ⅓ szklanki oliwy z oliwek,

· 4 połówki piersi z kurczaka,

· sól,

· czarny pieprz,

· 1 ząbek czosnku, wyciśnięty,

· 2 łyżki octu balsamicznego,

· 1 szalotka, posiekana,

· ½ szklanki suszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i posiekanych,

· ½ szklanki posiekanych liści bazylii,

· 340 g szpinaku baby,

· 2 duże, dojrzałe awokado, cienko pokrojone.

Przygotowanie:

1. Podgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu.

2. Przypraw kurczaka solą i pieprzem, następnie włóż na patelnię i smaż około 12 minut, przewracając go po 6 minutach.

3. Kurczaka odstaw, aby ostygł, następnie pokrój na paseczki i włóż do miski.

4. W oddzielnej misce wymieszaj sól, pieprz, czosnek, ocet i oliwę. Dodaj szalotkę, suszone pomidory i bazylię.

5. Nałóż ¼ dressingu na kurczaka. Resztę dressingu wmieszaj w szpinak, następnie rozdziel pomiędzy 4 talerze. Na koniec wrzuć kurczaka i plastry awokado.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości