Materiał promocyjny

Sałatka z łososiem, tosty maślane i dwukolorowe risotto. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Łososiowy zawrót głowy
Łosoś może być składnikiem wielu pysznych dań. W naszym programie Piotr Kucharski wykorzystuje go do sałatki z truskawkami, tostów maślanych z rabarbarowym chutnej oraz dwukolorowego risotto z łososiem. Wypróbuj jego sprawdzone przepisy.

Sałatka z truskawkami i łososiem

Składniki na sałatkę z truskawkami i łososiem:

  • 41 pęczek podłużnych rzodkiewek
    • 50 ml octu winnego
      • 1 łyżeczka cukru
        • garście młodych listków sałat
          • 1 ogórek
            • 4 zielone szparagi
              • 8-12 truskawek
                • łosoś z quinoą Movi

                  Składniki na truskawkowy winegret

                  • 1 łyżka octu balsamicznego
                    • 100 ml oliwy z oliwek
                      • 1 łyżeczka musztardy
                        • 0,5 łyżeczki soli
                          • 2-3 szczypty pieprzu
                            • 100 g truskawek

                              Jak przyrządzić sałatkę z truskawkami i łososiem?

                              1. Rzodkiewki przekroić wzdłuż na połowę. Ocet wymieszać z cukrem i zanurzyć w nim rzodkiewki. Odstawić do zamarynowania. Szparagi i ogórka pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw. Truskawki pokroić na połowę.
                                1. Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku. Zmiksować blenderem ręcznym przez 10 sekund. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
                                  1. Młode listki sałaty wymieszać z sosem. Ułożyć na talerzach. Na wierzchu ułożyć pozostałe składniki i plasterki łososia.

                                    Bartosz Krupa/East News

                                    Tosty maślane z rabarbarowym chutnej i łososiem

                                    Składniki na tosty maślane z rabarbarowym chutnej i łososiem:

                                    • 2 szalotki
                                      • oliwa z oliwek
                                        • 50 g cukru
                                          • 30 ml jasnego octu winnego
                                            • 1 ząbek czosnku
                                              • szczypta łyżeczki kminu rzymskiego
                                                • szczypta łyżeczki cynamonu
                                                  • szczypta płatków chilli
                                                    • 300 g rabarbaru
                                                      • 5 suszonych moreli
                                                        • 4 kromki maślanego chlebka
                                                          • masło
                                                            • pęczek dymki
                                                              • łosoś Movi z czarnuszką

                                                                Jak przyrządzić tosty maślane z rabarbarowym chutnej i łososiem?

                                                                1. Szalotki i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać przyprawy i razem przesmażyć. Dodać pokrojony rabarbar i morele. Przez chwilę podsmażyć i dodać resztę składników. Całość dusić, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji gęstej marmolady.
                                                                  1. Kromki maślanego pieczywa posmarować masłem i opiec na patelni z obu stron. Na tej samej patelni obsmażyć dymkę. Na każdy tost nałożyć rabarbarowe chutnej, kilka obsmażonych dymek oraz plasterki łososia z czarnuszką.

                                                                    Chlebek maślany

                                                                    Składniki na chlebek maślany:

                                                                    • 10 g świeżych drożdży
                                                                      • 100 ml mleka
                                                                        • 3 jajka
                                                                          • 50 g cukru
                                                                            • 3 łyżki mleka w proszku
                                                                              • 400 g mąki pszennej typ 650
                                                                                • 0,5 łyżeczki soli
                                                                                  • 100 miękkiego masła

                                                                                    Jak przyrządzić chlebek maślany?

                                                                                    1. Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać jajka i cukier, wymieszać. Dodać resztę składników z wyjątkiem masła, wymieszać a następnie wyrobić. Po kilku minutach wyrabiania, dodać masło w dwóch porcjach i wyrabiać, aż masło się wchłonie. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
                                                                                      1. Następnie podzielić na trzy części każdą po około 300 g. Uformować okrągłe kule. Włożyć je do podłużnej foremki około 25-27 cm. Zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
                                                                                        1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 210 st. C. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Piec około 30 minut.

                                                                                          Bartosz Krupa/East News

                                                                                          Dwukolorowe risotto z łososiem

                                                                                          Składniki na dwukolorowe risotto z łososiem:

                                                                                          • 1 cebula, obrana i pokrojona
                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                              • 250 g ryżu do risotto
                                                                                                • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
                                                                                                  • 1 litr bulionu warzywnego
                                                                                                    • sól i pieprz
                                                                                                      • 200 g białych szparagów, pokrojonych na 1 cm kawałki
                                                                                                        • 4 łyżki masła
                                                                                                          • 2 łyżki tartego parmezanu
                                                                                                            • łosoś "Dobra Para" z QUINOĄ i CZARNUSZKĄ Movi

                                                                                                              Sos

                                                                                                              • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
                                                                                                                • 50 ml oliwy z oliwek

                                                                                                                  Jak przyrządzić dwukolorowe risotto z łososiem

                                                                                                                  1. Na dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać po chwili dodać szparagi i ponownie podsmażyć. Wsypać na patelnię ryż, podsmażyć aż będzie szklisty. Wlać kieliszek wina, wymieszać, zmniejszyć płomień. Gdy ryż wchłonie wino, podlać chochelką bulion.
                                                                                                                    1. Dolewać porcjami bulion za każdym razem, gdy ryż wchłonie nadmiar płynu. Gdy risotto się gotuje posiekać czosnek niedźwiedzi, wymieszać z oliwą i zmiksować na gładki sos. Gdy ryż będzie miękki, przyprawić pieprzem. Zdjąć patelnię z kuchenki, dodać masło i parmezan, dokładnie wymieszać.
                                                                                                                      1. Połowę przełożyć do miski i wymieszać z zielonym sosem. Na talerz wyłożyć oba kolory risotto. Na zielonym ryżu ułożyć pokrojonego łososia z quinoą, a na białym ryżu plasterki łososia z czarnuszką.

                                                                                                                        Bartosz Krupa/East News

                                                                                                                        Więcej przepisów na stronie movisalmon.pl

                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                                        Majowa kuchnia Andrzeja Polana. Oto przepisy na botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą" i roladę z indyka

                                                                                                                        Racuchy, owsianka ze śliwką i omlet z serem halloumi, czyli rodzinne gotowanie Moniki Mrozowskiej. Zobacz przepisy

                                                                                                                        Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?

                                                                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości