Przepisy na sałatkę z kozim serem

Sałatka z kozim serem, rukolą i granatem.
Fot. Materio / Getty Images
Ser kozi jest bogaty w wartości odżywcze, a jego smak jest doceniany przez smakoszy sera i nie tylko – istnieje wiele gatunków tego sera różniących się smakiem i poziomem dojrzałości. Nadaje się więc doskonale jako baza do wielu sałatek. Jest stosunkowo niskokaloryczny, a jego niewielka zawartość laktozy i uczulającej kazeiny powoduje, że jest dobrą alternatywą dla produktów krowich, które są trudno przyswajalne dla wielu z nas i powodują u niektórych alergie.

Content: Ser kozi to źródło białka, wapnia, a także potasu, magnezu i witamin z grupy B, D i A. Jest często spożywany przez alergików, osoby z wysokim ciśnieniem, chorobami układu krążenia i zagrożone osteoporozą. Nie można już mówić o modzie na kozi ser, a o jego stałej obecności, ponieważ od kilku już lat ser ten wciąż jest dostępny na sklepowych półkach i pojawia się na naszych talerzach, przybierając wiele postaci. Poniżej znajdziemy dwa przepisy na pyszne sałatki z kozim serem w roli głównej.

Przepis na sałatkę z kozim serem, gruszką i orzechami

W tej sałatce wykorzystujemy karmelizowane gruszki, które w towarzystwie orzechów włoskich i koziego sera tworzą doskonałą, słodko-korzenną kompozycję.

Czas przygotowania: 10 min

Czas gotowania: 10 min

Porcje: 4

Składniki:

· 2 duże gruszki (najlepiej odmiany Konferencja),

· 25 g masła,

· łyżka cukru,

· 3 łyżki octu balsamicznego,

· 100 g szpinaku baby,

· 200 g koziego sera,

· 50 g orzechów włoskich,

· 10 g liści pietruszki.

Przygotowanie:

1. Obieramy, następnie cienko kroimy gruszki.

2. Rozpuszczamy masło na dużej nieprzywierającej patelni, aż zacznie się pienić. Dodajemy gruszki i smażymy około 2-3 minut, aż będą złociste.

3. Posypujemy cukrem i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż gruszka zacznie się karmelizować. Przyprawiamy dużą ilością pieprzu, następnie zdejmujemy gruszki z patelni.

4. Polewamy patelnię octem balsamicznym i pozwalamy, aby gotował się przez minutę, po czym zdejmujemy z ognia.

5. Dzielimy szpinak na 4 porcje, posypujemy kozim serem i orzechami.

6. Układamy karmelizowane gruszki, posypujemy pietruszką i polewamy dressingiem.

Zobacz film: Właściwości sera koziego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na sałatkę z kozim serem, burakiem i granatem

Prosta metoda pieczenia zmienia twarde warzywa korzeniowe w miękkie i słodkie. Dodawanie ich do posiłków zapewnia dobre źródło błonnika, potasu, magnezu, żelaza i witaminy C.

Świeża rukola ma lekko pieprzny smak, który jest doskonałym dopełnieniem łagodnego smaku buraków i kremowego koziego sera. Łatwy do przyrządzenia dressing z granatu dodaje sałatce energii, a nam zapewnia dawkę przeciwutleniających polifenoli.

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 40-60 min

Porcje: 4

Składniki:

· 450 g buraków około 6-centymetrowych,

· ¾ szklanki oliwy z oliwek, dodatkowo łyżka oliwy do smażenia,

· sól,

· czarny pieprz,

· ½ szklanki soku z granatu,

· 2 łyżeczki octu jabłkowego,

· 2 łyżki posiekanej szalotki,

· łyżeczka musztardy dijon,

· 2 łyżeczki syropu klonowego,

· 140 g rukoli (około 4 szklanki),

· ¼ szklanki sera koziego,

· ¼ szklanki pestek granatu,

· ¼ posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie:

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C. Umieszczamy ruszt pośrodku.

2. Przycinamy korzenie buraków, pozostawiając 1,5 cm. Myjemy i szorujemy je, następnie dobrze suszymy.

3. Układamy buraka na kawałku folii. Polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie owijamy go folią i układamy na tacce. Powtarzamy czynność na kolejnych.

4. Pieczemy buraki około 40-60 minut, w zależności od ich wielkości. Aby sprawdzić, czy są miękkie, możemy nakłuć je widelcem. Sprawdzamy co 20 minut.

5. Pozostawiamy buraki do wystygnięcia, obieramy i kroimy na łódeczki. Odstawiamy.

6. W blenderze miksujemy do gładkości: sok z granatu, ocet jabłkowy, szalotkę i syrop klonowy.

7. Podczas miksowania powoli dodajemy ¾ szklanki oliwy, aż dressing będzie gęsty. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

8. Na umyte i osuszone liście rukoli kładziemy pokrojone buraki i ser kozi, następnie posypujemy pestkami granatu i posiekanymi orzechami. Podajemy z dressingiem z granatu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości