W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postawił na warzywa. Przygotował: zupę zapiekaną w dyni, sałatkę z kolorowych pieczonych buraków z granatem i bekonem, cytrusowe marchewki ze sznyclami w panierce orzechowej, czekoladowo-warzywny chlebek. Smacznego!

 

 

 

Zupa zapiekana w dyni

Składniki:
2 dynie hokaido o średnicy około 15 cm
lub 4 mniejsze
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 g mielonej wołowiny
1 papryka czerwona
1 marchewka
2-3 łodygi selera naciowego
1 puszka krojonych pomidorów
50 g tartego parmezanu
sól i pieprz
tymianek, bazylia do smaku

Przygotowanie:
Z dyni odciąć górę i wydrążyć środek, nasmarować wnętrze dyń oliwą i razem z odciętą czapeczką wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 20 minut.
Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać mięso i poddusić. Podać pokrojone pozostałe warzywa. Przyprawić całość solą, pieprzem i ziołami. Dusić aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory i 300 ml wody, poddusić jeszcze przez chwilę. Do zupy dodać ser i wymieszać. Zupę przelać do podpieczonych dyń, przykryć odciętą częścią i wstawić do piekarnika. Piec aż miąższ dyni będzie miękki. Można to sprawdzać poprzez nakłuwanie nożem.

Sałatka z kolorowych pieczonych buraków z granatem i bekonem

Składniki:
6 buraków
1 granat
6 cienkich plastrów boczku
100 g sera koziego
sól pieprz
oliwa z  oliwek
świeży tymianek

Przygotowanie:
Buraki dokładnie umyć. Przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i każdego zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę(czas może być inny wszystko zależy od wielkości buraków, można je sprawdzać nakłuwając nożem). Pod koniec dołożyć do piekarnika plasterku boczku aby się wysmażyły. Po upieczeniu buraki obrać i pokroić na osiem części i ułożyć na talerzu. Posypać pestkami granatu, pokruszonym kozim serem i pokruszonym boczkiem. Całość polać oliwą i listkami tymianku.

Cytrusowe marchewki ze sznyclami w panierce orzechowej

Składniki:
Marchewki:
1,5 kg marchewki
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2-3 mandarynki
1-2 cytryny
sól i pieprz
1 łyżka cukru
olej rzepakowy

Sznycle:
400 g fileta z indyka
1 jajko
2-3 łyżki mleka
sól i pieprz
200 g orzechów włoskich
klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:
Marchew obrać i pokroić na ukośne 1 cm plasterki. Przełożyć do garnka z gotującą się wodą i ugotować przez 2-3 minuty. Z cytrusów otrzeć skórkę i odstawić. Następnie wycisnąć z nich sok do garnuszka. Dodać mąkę wymieszać, dodać cukier i podgotować aż uzyskamy lepiącą pastę. Pod koniec dodać otarte skórki. Można tez dodać kilka plasterków cytrusów.  Marchew odcedzić i doprawić sola i pieprzem. Marchewki przełożyć na blaszkę do pieczenia i polać sosem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 godziny do zamarynowania.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Marchewki skropić olejem i piec około 15 minut.
W tym czasie mięso pokroić na cztery plastry, rozpić tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety i przyprawić solą i pieprzem. Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać, można nawet zmiksować na gładką mąkę. Kotle, obtoczyć w roztrzepanym jajku  z mlekiem a następnie w orzechach. Usmażyć na złoty kolor na klarowanym maśle. Marchewki podawać ze sznyclami.

Czekoladowo-warzywny chlebek

Składniki:
120 g masła
200 g cukru
2 jajka
3 łyżki kakao
duża szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka tartej cukinii
0,5 szklanki tartych czerwonych buraków
170 g mąki pszennej (1 szklanka)
50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Natłuścić keksówkę o długości około 20-22 cm. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, cukinię i buraki. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i czekoladę. Wymieszać i przełożyć do foremki do pieczenia.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC i piec przez około 50-60 minut do momentu, aż drewniany patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.Ciasto można posypać kakao lub polać rozpuszczoną czekolada.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0