Sałatka z brokułem i fetą jest nie tylko pyszna, lecz także dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Brokuły są bowiem bogate w naturalne przeciwutleniacze, a przy tym zawierają wiele cennych witamin i minerałów, w tym witaminy A, C oraz z grupy B, a także magnez, wapń, cynk i żelazo.

Warto wzbogacać danie również o inne dodatki, np. jajko, którego żółtko zawiera ważną dla naszego zdrowia lecytynę lub kurczaka, który jest doskonałym źródłem białka. Dowiedz się, jak przygotować sałatkę z brokułem i fetą oraz innymi składnikami!

Sałatka z brokułem i fetą – przepis podstawowy

Podstawowa sałatka z brokułem i fetą to doskonała propozycja na szybka przekąskę dla gości czy dodatek do obiadu. Wystarczy przygotować:

· 2 duże brokuły,

· kostkę sera feta,

· puszkę kukurydzy konserwowej,

· ulubiony, gęsty sos, np. jogurtowy.

Brokuły pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odsączyć je i ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć, a kukurydzę opłukać w sitku. Składniki wymieszać w misce i polać sosem. Sos jogurtowy można przygotować samodzielnie, np. z opakowania jogurtu greckiego, łyżki musztardy, szczypty cukru oraz ulubionych, suszonych ziół oraz soli i pieprzu. Składniki wymieszać w misce i odstawić do lodówki na ok. 1h. Inna propozycja to sałatka z brokułem i fetą i sosem czosnkowym . Można kupić ten gotowy lub przygotować go w domu, np. z:

· 200 g jogurtu,

· 100 g majonezu,

· 3-5 ząbków czosnku,

· soli i pieprzu do smaku.

Majonez dokładnie wymieszać z jogurtem. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mieszanki. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Do sosu można dodać odrobinę suszonych ziół lub przypraw, by wzbogacić jego smak.

Sałatka z brokułem i fetą i jajkiem

Sałatka z brokułem, fetą i jajkiem jest doskonała w smaku i wspaniale prezentuje się na talerzu. Do jej przygotowania potrzebne będą:

· duży brokuł,

· puszka kukurydzy konserwowej,

· puszka fasoli,

· 3 jajka,

· opakowanie sera feta,

· sól i pieprz,

· sos śmietanowy lub jogurtowy.

Brokuł pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Fasolę i kukurydzę przełożyć do durszlaka i opłukać. Fetę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, a następnie ostudzić. Potem obrać je i pokroić na kawałki. Składniki wymieszać w misce, dodać przyprawy, a następnie polać sosem. Sos jogurtowy możemy przygotować według podanego już przepisu. Śmietanowy stworzymy z:

· szklanki śmietany 18%,

· łyżki kwaśnej śmietanki,

· łyżeczki musztardy,

· 3-4 łyżeczek octu, najlepiej winnego,

· odrobiny soli i pieprzu.

Kremówkę 18% lekko ubić i wymieszać z kwaśną śmietaną oraz musztardą. Następnie wlać ocet winny i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki na 30-40 minut. Jeśli sos wyjdzie zbyt kwaśny, można dodać do niego odrobinę cukru.

Sałatka z brokułem i fetą i kurczakiem

Kurczak sprawi, że nasza potrawa będzie doskonałą propozycją nie tylko jako dodatek, lecz także jako samodzielne danie. Możemy przyrządzić je, przygotowując składniki tak, jak w przepisie podstawowym, dodając jedynie dwie piersi z kurczaka. Mięso pokroić w paski i podsmażyć na oliwie z oliwek lub ugrillować. Danie najlepiej prezentuje się, gdy położymy składniki jedne na drugich, tworząc sałatkę z brokułem i fetą warstwową . W wersji wegetariańskiej zamiast kurczaka można użyć pomidora, który nada potrawie atrakcyjny wygląd. Niestety, sałatka z brokułem i fetą i pomidorem nie będzie tak sycąca, jak ta z dodatkiem mięsa. Jeśli zależy nam na pełnowartościowym posiłku, możemy stworzyć sałatkę z brokułem i fetą i makaronem . Do tego celu najlepiej nadają się kokardki lub świderki. Całość warto wzbogacić o suszone pomidory.

Sałatka z brokułem i fetą i słonecznikiem

Sałatka z brokułem i fetą będzie doskonale smakować, gdy dodamy do niej przyjemnie chrupiące nasiona lub orzechy. Dobrym pomysłem jest użycie prażonych pestek słonecznika, które można dodać do każdej wersji tego dania. Można także przyrządzić sałatkę z brokułem i fetą i migdałami , również prażonymi. W sklepach dostępne są gotowe produkty tego typu, można jednak również zrobić je samodzielnie w domu. Słonecznik wystarczy uprażyć na odrobinie oleju przez ok. 4-6 minut. Migdały znacznie lepsze przygotować w piekarniku. Należy piec je ok.10-15 minut w temperaturze 180oC. Wcześniej powinno się posmarować je oliwą i posypać solą. Do miski sałatki wystarczy pół szklanki takiego dodatku, choć wielbiciele tego typu smaków mogą nawet podwoić tę porcję.

Sałatka z brokułem i fetą i szynką

Takie danie doskonale sprawdzi się jako poczęstunek dla gości. Należy przygotować:

· 250g makaronu – kokardek lub świderków,

· 1 brokuł,

· puszkę konserwowej kukurydzy,

· paczkę sera feta,

· ok. 200g gotowanej szynki,

· 2 garści oliwek, najlepiej czarnych,

· sól i pieprz,

· wybrany sos.

Makaron i podzielony na kawałki brokuł ugotować, odcedzić i ostudzić. Szynkę drobno pokroić, a oliwki przedzielić na pół. Kukurydzę przełożyć do sitka i opłukać. Wszystkie składniki połączyć w misce. Pokruszyć ser feta i wymieszać go z całością. Dodać sól i pieprz, a następnie polać sałatkę sosem.

Każdy z sałatek z brokułem i fetą jest szybka i prosta w przygotowaniu. Wypróbuj podane przepisy i zachwyć rodzinę oraz znajomych!

Zobacz film: Zupa z brokułem. Źródło: Dzień Dobry TVN





Co sądzisz o tym artykule?
81
8