Sałatka z bobu i makaron z kurkami

Monikę Goździalską znamy jako uczestniczkę programu „MasterChef”. Prowadzi także bloga kulinarnego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: szparagi, roladki z cukinii, makaron pełnoziarnisty fusili z kurkami oraz sałatkę z bobu.

Zielone szparagi podane w sosie śmietanowo kurkowym z dodatkiem świeżych ziół i asyście grillowanej grzanki z ciemnego pieczywa

Składniki:

Pęczek zielonych szparagów

Mała śmietana 30 lub 36 procent

Kiełki słonecznika

Cztery kawałki ciemnego chleba z ziarnami.

Pietruszka

Czosnek

Cebula

Masło

Oliwa

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Zagotować wodę w garnku z przykrywką. Ugotować szparagi - można tez na parze. Cienkie szparagi wystarczy gotować 3 minuty, grube 4 minuty.Kurki włożyć do miski z zimna wodą i dokładnie wypłukać ułożyć na ręczniku papierowym i osuszyć. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Na dużej patelni roztopić trochę masła i oliwy. Jak cebula się zeszkli, dodajemy kurki. Tak dusimy na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i dołożyć natkę pietruszki, wymieszać i gotować aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W piekarniku podpiekamy pieczywo. Układamy na talerzu dekorujemy kiełkami.

Roladki z cukinii z farszem podane z kurkami przesmażonymi na maśle

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego z szynki

1 duża cebula

Oliwa

Sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich

Koncentrat pomidorowy

3 pomidory świeże

2 cukinie

Szklanka kurek

Oliwa

Masło

Przygotowanie:

Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulkę, gdy się zarumieni dodajemy mięso mielone i razem smażymy. Do mięsa dodajemy ok. 3 łyżek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, dwie łyżki mieszanki ziół włoskich.Pomidory kroimy na grube plastry, cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki.

Na pomidorze układamy ok. dwóch łyżek mięsa mielonego, owijamy cukinią, możemy spiąć wykałaczką by się nie rozleciało. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. Na odrobinie oleju i masła podsmażyć posiekaną cebulę. Dodajemy umyte i osuszone kurki. Smażymy około 6 min - sól dodajemy końcu.

Makaron pełnoziarnisty fusili z kurkami suszonymi pomidorami i rukolą

Składniki:

Opakowanie makaronu fusili

Suszone pomidory w zalewie.

Szklanka kurek

Kilka pomidorów cherry

Cebula czerwona

Rukola

Oliwa

Kieliszek wina białego

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni na odrobinie oleju i masła podsmażyć posiekaną cebulę. Wlewamy wino. Dodajemy umyte i osuszone kurki redukuje my wino. Smażymy około 6 min - na końcu dodajemy suszone pomidory i odrobinę masła. Na patelnie wkładamy ugotowany makaron. Posypujemy parmezanem. Dekorujemy rukolą i pomidorami cherry.

Grzanka z pieczywa wieloziarnistego- z oliwa truflową podana z sałatką z bobu-zapieczona z kozim serem

Składniki:

Kilka kromek chleba wieloziarnistego

Oliwa truflowa

Bób

pomidory

Czerwona cebula

Kozi ser pleśniowy

Rukola

Kiełki słonecznika

Mango

Chilli

Sól, pieprz

Oliwa

Musztarda Dijon

Cytryna

Przygotowanie:

Do nagrzanego piekarnika wkładamy chleb posmarowany z obu stron oliwa truflowa.

Bob gotujemy w łupinach około 8 min.

Po ostygnięciu obieramy dodajemy: obrane i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone mango i odrobinę chilli. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekane parę listków mięty.

Oliwę, musztardę i cytryny mieszamy razem. Wlewamy do warzyw i mieszamy. Gotową sałatkę układamy na chlebie kładziemy na nim grubszy plasterek sera koziego.

Zapiekamy. Po wyjęciu dekorujemy kiełkami i rukolą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości