Materiał promocyjny

Sałatka z batatów, muffinki z boczkiem i faszerowane jajka. Oto niezwykłe przepisy na dania z majonezem

Pomysły na smaczne przekąski
Majonez wybitnie komponuje się zarówno z daniami tradycyjnymi, jak i tymi w nowoczesnym wydaniu. W naszej kuchni powstają z niego takie dania jak sałatka z batatów z sosem majonezowym, majonezowe muffinki z boczkiem i awokado oraz faszerowane jaja z czarnym majonezem habanero. Sprawdź wyjątkowe przepisy Grzegorza Zawieruchy.

Sałatka z batatów z sosem majonezowym

Składniki na sałatkę z batatów:

  • 1,2 kg batatów pokrojonych w grubą kostkę
    • 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
      • 1/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego
        • 1/4 szklanki drobno posiekanej papryki poblano lub czerwonej papryki
          • papryczka jalapeno
            • 4 łyżki oliwy z oliwek
              • 2 łyżki oregano

                Dressing:

                • szklanka majonezu
                  • 2 łyżki soku z limonki
                    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
                      • 1/2 łyżeczki soli
                        • 1/4 łyżeczki pieprzu
                          • 1/2 szklanki świeżej kolendry

                            Jak przygotować sałatkę z batatów:

                            Bataty kroimy w grubą kostkę ok. 3x3 cm. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano.

                            Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C na ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

                            Wystudzone bataty przekładamy do szklanej misy i mieszamy z pozostałymi składnikami.

                            Dressing: wszystkie składniki oprócz kolendry łączymy ze sobą. Powstałym sosem polewamy sałatkę i dobrze mieszamy. Na koniec całość posypujemy świeżą kolendrą.

                            Wkładamy do lodówki na 30 minut i serwujemy na zimno.

                            Mateusz Grochocki/East News

                            Majonezowe muffinki z chrupiącym boczkiem i awokado

                            Składniki na majonezowe muffinki:

                            • 1/2 szklanki mleka
                              • szklanka mąki pszennej
                                • 2 łyżki majonezu
                                  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

                                    Do serwowania:

                                    • awokado
                                      • 8 plasterków cienkiego bekonu
                                        • czerwona cebula
                                          • 1/2 limonki (sok)
                                            • kiełki pora do serwowania

                                              Sos:

                                              • 2 łyżki gęstego jogurtu
                                                • łyżka majonezu
                                                  • łyżka ketchupu
                                                    • łyżeczka musztardy
                                                      • łyżeczka sosu sriracha
                                                        • szczypta soli

                                                          Jak przygotować majonezowe muffinki:

                                                          W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy, aż do powstania gładkiej masy. Powstałe ciasto wlewamy w formy do pieczenia muffinek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15–20 minut.

                                                          Po upieczeniu muffinki studzimy, a następnie kroimy na pół. Dolną część smarujemy sosem (należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na sos), układamy po 2 plasterki usmażonego na chrupko boczku, 2 plastry awokado, kilka krążków czerwonej cebuli oraz kiełki.

                                                          Skrapiamy odrobinę sokiem z limonki, układamy na talerzu i górną część muffina kładziemy obok.

                                                          Mateusz Grochocki/East News

                                                          Faszerowane jajka z czarnym majonezem habanero

                                                          Składniki na faszerowane jajka:

                                                          • 4 jajka
                                                            • 2 pieczarki
                                                              • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
                                                                • 2 łyżki majonezu
                                                                  • łyżeczka musztardy dijon
                                                                    • łyżeczka octu jabłkowego
                                                                      • 2 rzodkiewki
                                                                        • pieprz i sól do smaku
                                                                          • łyżka masła
                                                                            • 1/2 łyżeczki cząbru

                                                                              Majonez habanero:

                                                                              • 6 łyżek majonezu
                                                                                • papryczka habanero
                                                                                  • 1/2 łyżeczki sepii
                                                                                    • łyżeczka soku z limonki
                                                                                      • otarta skórka z 1/2 limonki

                                                                                        Do dekoracji:

                                                                                        • szczypior
                                                                                          • rzodkiewka

                                                                                            Jak przygotować faszerowane jajka z czarnym majonezem:

                                                                                            Jajka gotujemy na twardo ok. 12 minut. Po ugotowaniu wkładamy do wody z lodem. Dzięki temu nie będziemy mieć zielonej obwódki wokół żółtka.

                                                                                            Obieramy oraz kroimy wzdłuż na połowy. Białe części układamy na talerzu, a żółtka wrzucamy do miski.

                                                                                            Na patelni roztapiamy masło, szklimy cebulkę, a następne wrzucamy pieczarki pokrojone w drobniutką kostkę. Obsmażamy je ok. 4 minuty, doprawiamy lekko solą, pieprzem oraz cząber. Ściągamy z patelni i jeszcze raz siekamy.

                                                                                            Kiedy ostygną, wrzucamy je do miski z żółtkami, dodajemy musztardę, majonez oraz ocet. Lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i faszerujemy białe części jajka.

                                                                                            Majonez: papryczkę habanero wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Możemy również opalić ją na palniku. Po tym czasie wyciągamy i bardzo drobno siekamy, aż powstanie pasta.

                                                                                            Do miski wkładamy majonez, dodajemy pastę habanero, sok i skórkę z limonki oraz sepię. Całość mieszamy.

                                                                                            Nafaszerowane jajka ozdabiamy czarnym majonezem, na każdą połówkę kładziemy cieniutki plaster rzodkiewki i posypujemy szczypiorem.

                                                                                            Mateusz Grochocki/East News

                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                            Autor: Adrianna Kowalczyk

                                                                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości