Sałatka caprese – oryginalny przepis i nie tylko. Jak zrobić włoską sałatkę caprese?

Sałatka caprese
Fot. alicjane/ Getty Images
Sałatka caprese to tradycyjny, włoski przysmak, który najczęściej podaje się z chrupiącym pieczywem. Produkty, wchodzące w skład oryginalnego przepisu, mają kolory włoskiej flagi, dzięki czemu jeszcze bardziej przywodzi on na myśl słoneczną Italię.

Taka kompozycja doskonale sprawdzi się również jako dodatek do innych dań, np. mięsa z grilla. Co więcej, jej przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Dowiedz się, jak zrobić oryginalną sałatkę caprese oraz jakimi innymi składnikami warto ją urozmaicić!

Sałatka caprese – oryginalny przepis

W przypadku oryginalnej sałatki caprese, przepis składa się z zaledwie pięciu składników oraz soli i pieprzu do smaku. Należy przygotować:

· świeże pomidory,

· kulkę sera mozzarella,

· świeże listki bazylii,

· oliwę z oliwek,

· ocet balsamiczny.

Pomidory umyć i pokroić w grubsze plasterki. Mozzarellę pokroić w paski. Następnie na talerzu układać kolejno kawałek pomidora, mozzarellę i listek świeżej bazylii. Po nałożeniu ich na talerz przyprawić sałatkę odrobiną soli i pieprzu, skropić octem balsamicznym, a na koniec polać oliwą z oliwek. Tradycyjna sałatka caprese gotowa!

Sałatka caprese – sos

Drobnym urozmaiceniem tego dania jest stworzenie sałatki caprese z sosem balsamicznym . Do jego przygotowania wystarczą 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, łyżka miodu oraz sól i pieprz do smaku. Składniki należy wymieszać w miseczce i gotowym sosem polewać sałatkę.

Potrawa będzie też doskonale smakować z sosem vinegrette, np. wzbogaconym o musztardę. Należy przygotować:

· 6 łyżeczek oliwy z oliwek,

· 2 łyżeczki octu winnego,

· łyżeczkę musztardy,

· szczyptę cukru,

· sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki mieszamy w małym słoiczku i dobrze go zakręcamy. Następnie energicznie potrząsamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. Próbujemy odrobinę, by sprawdzić smak. Jeśli jest zbyt kwaśny, dodajemy więcej cukru i powtarzamy czynność. Jeżeli wolimy sosy o bardziej kremowej konsystencji, możemy dodać odrobinę majonezu.

Sałatka caprese z kurczakiem – pyszne i szybkie danie

Choć podstawowa wersja potrawy jest pyszna, warto czasem spróbować przyrządzić sałatkę caprese inaczej . Można nie tylko podawać ją z grillowanym mięsem, lecz także przygotować składniki sałatki zapiekane z kurczakiem. Potrzebne będą:

· 4 piersi z kurczaka,

· 2 pomidory,

· 2 kulki sera mozzarella,

· garść świeżych liści bazylii,

· oliwa z oliwek,

· sól i pieprz do smaku.

Piersi z kurczaka należy posmarować oliwą, a następnie doprawić solą i pieprzem. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Na mięsie ułożyć najpierw pomidora, a później ser. Zapiekać w temperaturze ok. 190 oC przez ok. 35 minut. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią. Pyszny obiad dla całej rodziny gotowy.

Sałatka caprese z rukolą

Czasem nawet niewielka modyfikacja może odmienić smak dania. Przykładem może być tu np. sałatka caprese z pomidorami i mozzarellą na liściach rukoli . Ten rodzaj sałaty pozwoli nadać potrawie delikatny, orzechowy posmak. Pomidory i mozzarellę, zamiast w plastry, możemy też pokroić na kawałki. Jako dodatek do sałatki doskonale sprawdzą się również czarne oliwki, suszone pomidory, a nawet odrobina sera feta.

Miłośnikom bardziej oryginalnych smaków powinno przypaść do gustu połączenie tradycyjnej sałatki caprese z awokado . Owoc należy pokroić w plasterki i skropić odrobiną soku z cytryny. Doskonale smakuje szczególnie z lekkimi sosami na bazie oliwy z oliwek i szczyptą suszonych ziół, np. z oregano.

Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie sałatki caprese ze składników pokrojonych w plastry , będzie ona doskonałym dodatkiem do kanapek, również tych zapiekanych. Można dodać do niej też odrobinę szynki parmeńskiej, która doda jej wyrazistości. Świetnym pomysłem jest również zamarynowanie mozzarelli. Do miseczki należy wlać oliwę z oliwek, dodać sól i pieprz oraz ulubione przyprawy i suszone zioła, ewentualnie rozgniecione ząbki czosnku. Ser pokroić w plasterki i włożyć do marynaty, przykrywając miseczkę folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. W ten sposób zupełnie odmienimy delikatny smak mozzarelli, nadając jej zupełnie nowego wyrazu.

Sałatka caprese – kalorie

Tradycyjna sałatka caprese nie jest zbyt kaloryczna , jedynym mało dietetycznym składnikiem jest bowiem ser mozzarella, który ma ok. 280 kcal w 100 g. Jednak pomidory to zaledwie 18 kcal w 100 g! Dość kaloryczna jest również oliwa z oliwek (100 g to aż 884 kcal), jeśli jednak nie zdecydujemy się na przyrządzenie marynaty na jej bazie, w sałatce caprese znajdzie się jej naprawdę niewiele. Sporo zmieniają również dodatki, np. zmiana sosu lub dodatek suszonych pomidorów (213 kcal w 100 g) czy awokado (160 kcal w 100 g).

Prosta w przygotowaniu sałatka caprese nie zajmie nam wiele czasu. Warto natomiast spróbować różnych jej wariantów, ponieważ stanowi ona doskonałą bazę do rozmaitych modyfikacji i eksperymentów kulinarnych.

Zobacz film: Kuchnia włoska. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości