Rzodkiewka. Pesto i sałatka z kozim serem

Blogerka Daria ładocha przygotowała potrawy z nowalijek: pesto z liści rzodkiewki, sałatkę z rzodkiewki z orzechami i kozim serem oraz krem z białej rzodkiewki z suszonymi pomidorami.

PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI

Składniki:

1 pęczek liści rzodkiewki

1 ząbek czosnku

5 łyżek podprażonych pestek słonecznika

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oliwy

50 g startego parmezanu

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować na gładką masę. Podawać z mini kluseczkami śląskimi oraz rzodkiewką startą na małych oczkach.

SAŁATKA Z RZODKIEWEK Z ORZECHAMI LASKOWYMI, FIGAMI I KOZIM SEREM

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek

4 figi lub 6 suszonych namoczonych w zimnej wodzie

1/2 sałaty karbowanej

Garść rukoli

Garść liści świeżego szpinaku

50 g orzechów laskowych

100 g twardego koziego sera startego na tarce

Dressing:

3 łyżki musztardy

1 łyżka octu malinowego

100 ml śmietany kwaśnej 18%

Szczypta soli do smaku

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie wymieszać w małym słoiku. Do dużej misy przełożyć rukolę, szpinak i umytą sałatę porwaną na mniejsze kawałki. Dodać rzodkiewkę pokrojoną w plasterki. Następnie dodać figi świeże lub suszone (odsączone na sitku i pokrojone na mniejsze kawałki). Całość posypać serem i orzechami włoskimi. Na sam koniec dodać sos. Podawać z grzankami.

KREM Z BIAŁEJ RZODKIEWKI Z OLIWĄ TRUFLOWĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

0,5 kg białej rzodkwi

3 ząbki czosnku

3 ziemniaki

1 l wywaru warzywnego

Biała część z 1 pora

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól morska do smaku

Pieprz czarny ziarnisty do smaku

Łyżka liści zielonej pietruszki

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka podprażonych pestek dyni

Kilka łyżek oliwy truflowej do podania

Kilka łyżek suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki

Sposób przygotowania:

Rzodkiew umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować bulion i dodać rzodkiewkę wraz z czosnkiem, porem pokrojonym w talarki i ziemniakami obranymi i pokrojonymi w kostkę. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodać świeże zioła i zmiksować zupę blenderem na gładką masę. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem każdą porcję dekorować pestkami dyni, 1 łyżką oliwy truflowej oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki.

RZODKIEWKI NA CIEPŁO Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI I ZIOŁOWĄ PIERZYNKĄ

Składniki:

359 g groszku cukrowego zblanszowanego w gorącej wodzie

50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

2 pęczki młodych rzodkiewek

1 zielony ogórek

3 łyżki oliwy

1 łyka skórki startej z cytryny

200 g wędzonego łososia

ZIOŁOWA PIERZYNKA:

Składniki:

150 g twardego sera białego lub dobrej jakości fety

3 łyżki świeżych ziół drobno posiekanych: bazylia, pietruszka, mięta

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka wędzonej papryki

Przygotowanie:

Rzodkiewkę oczyścić i pokroić na połówki. Ogórek (bez obierania) pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni. Dodać skórkę z cytryny, rzodkiewki i ogórek. Podsmażyć chwilę i dodać groszek cukrowy. Na sam finał dodać łososia. Doprawić solą i pieprzem i przełożyć na talerz. Posypać migdałami, a na koniec przygotowaną pierzynką ziołową, czyli serem wymieszanym z ziołami, oliwą i przyprawami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości