Rzepa to krzepa! – przepisy, właściwości, uprawa

starszy mężczyzna zasłania oczy bulwami rzepy
MalteJaeger/Getty Images
Źródło: Westend61
Rzepa przed laty była często spotykanym na naszych stołach warzywem. Została jednak nieco wyparta przez ziemniaki. Dzisiaj powoli wraca do łask nie tylko jako potrawa, ale i środek leczniczy i kosmetyczny. Jej wszechstronne zastosowanie sprawia, że cały czas przybywa jej fanów.

Mało znana rzepa odkrywa przed nami wszystkie swoje tajemnice.

Jak wygląda rzepa? Jakie elementy są jadalne?

Jadalne części rzepy to korzeń o bulwiastym kształcie i młode liście. Bulwa jest sporych rozmiarów i przebarwia się na różowo (biała rzepa), czerwono (czerwona rzepa) i czarno (czarna rzepa). Dzięki temu łatwo rozpoznać odmianę, z którą mamy do czynienia. Ma także intensywnie zielone liście, wyglądem przypominające liście rzodkiewki.

Rzepa – przepisy

Rzepa jest bardzo wartościowym i smacznym warzywem. Choć zapomniana, wraca do łask nie tylko w formie klasycznych surówek lub gotowana, jako dodatek do mięs. Warto pokusić się o zrobienie purée rzepowego, które z powodzeniem może zastąpić ziemniaczane. Rzepa dobrze sprawdza się także jako dodatek do zup, np. chłodników, i wykwintnych surówek.

Naszym faworytem jest ta z dodatkiem marchewki, jabłka, miodu i soku z cytryny. Warto dodać także orzechy włoskie. To połączenie dostarcza niesamowitych doznań smakowych. Świetnym pomysłem na obiad jest rzepa faszerowana mięsem mielonym.

Rzepa faszerowana mięsem mielonym - przepis

  1. Obgotowujemy około 6-8 rzep.
    1. Ścinamy ich wierzchołki i wydrążamy środki.
      1. Na farsz składa się: około ½ kg mięsa mielonego, namoczona w mleku bułka, cebula, jajko, sól i pieprz.
        1. Nadziewamy nim nasze rzepy, które następnie ustawiamy w rondlu, i dusimy do miękkości.
          1. Pod koniec duszenia można dodać odrobinę śmietany z mąką i przyprawić, aby uzyskać aromatyczny sos.

            Warto też sprawdzić, czy przypadnie nam do gustu rzepa kiszona z ostrą papryczką, czosnkiem czy imbirem. Może pasować zarówno jako dodatek do posiłków, ale i samodzielna przekąska! Dobrym rozwiązaniem jest też sałatka z rzepy, papryki czerwonej, kukurydzy, jabłka i jajek, z dodatkiem majonezu, szczypiorku, a także soli, pieprzu.

            Pamiętajmy, że nie każda odmiana to rzepa jadalna (ale jest nią np. rzepa brokułowa). Występują też odmiany uprawiane w międzyplonie pastewnym – rzepa ścierniskowa i pastewna.

            Rzepa – wartości odżywcze

            Rzepa bogata jest w składniki odżywcze. Zawiera mnóstwo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, błonnika, luteiny i antyosksydantów. Dzięki temu wpływa niezwykle korzystnie na zdrowie i funkcjonowanie człowieka. Rzepa ma ponadto witaminy, takie jak: A, te z grupy B, C i E. Zawiera także beta-karoten. Ma też niewiele kalorii – jedynie 22 kcal/100 g produktu.

            Rzepa – właściwości

            Jak wspomniano wcześniej, rzepa wpływa niezwykle korzystnie na organizm człowieka:

            • zapobiega zaparciom
              • wzmacnia organizm
                • zmniejsza ryzyko rozwinięcia się stanów zapalnych
                  • dobrze wpływa na wzrok
                    • spowalnia procesy starzenia się

                      Rzepa to warzywo wykorzystywane również w kosmetyce. Bardzo często jest stosowana na włosy – wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów i przyspiesza ich wzrost, ponadto pozwala pozbyć się łojotoku. Z łatwością możemy wykonać domowe kosmetyki do włosów z czarną rzepą. Najpierw należy wycisnąć z niej sok, który można wykorzystać na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest wymieszanie go z ulubioną maseczką do włosów i pozostawienie na około 2-3 godziny. Można też postawić na 100% naturalności i dodać sok z rzepy do olejku rycynowego i jajka – taką mieszankę nakładamy jak maseczkę.

                      Rewelacyjnym rozwiązaniem jest wykonanie domowego sprayu wzmacniającego włosy. Wystarczy wymieszać sok z czarnej rzepy, spirytus i wodę destylowaną (75 ml soku i po 10 ml pozostałych składników). Rzepa również wchodzi w skład maseczek oczyszczających twarz i przeciwtrądzikowych.

                      Warto zdecydować się na wykonanie leczniczej nalewki, do której potrzebna nam jest czarna rzepa i alkohol 40-70%. Starte na grubych oczkach warzywa zalewamy alkoholem w stosunku 1:5. Po 2 tygodniach można z niej korzystać: wcierać we włosy, nacierać bolące mięśnie i stawy, a także przemywać trudno gojące się rany.

                      Rzepa – uprawa w przydomowym ogródku?

                      Rzepa może być z łatwością uprawiana w przydomowych ogródkach. Wysiewa się ją z nasion bezpośrednio do gruntu (można robić to od kwietnia do sierpnia) w rzędach co 20 cm, na głębokość 1-2 cm. Roślina ta najlepiej rozwija się na słonecznych lub półcienistych stanowiskach. Rzepa lubi glebę żyzną, piaszczysto-gliniastą. Należy regularnie ją podlewać i nawozić. Po ok. 8 tygodniach po siewie jest gotowa do zbiorów. Bulwy można przechowywać w skrzyni z piaskiem, umieszczonej w chłodnym pomieszczeniu.

                      Rzepa a rzodkiew – zasadnicza różnica

                      Rzepa bywa czasem mylona z rzodkwią. Wszystko dlatego, że obydwie mają ostry, charakterystyczny smak. Różnią się jednak zasadniczo kształtem korzenia. Rzepa ma korzeń bulwiasty, rzodkiew z kolei podłużny. Ta druga może przypominać przerośniętą pietruszkę. Warto zaznaczyć, że obydwa te warzywa są prawdziwymi bombami witaminowymi, które dostarczają organizmowi wielu składników odżywczych i witamin.

                      Zobacz też:

                      Biała rzepa – propozycje zastosowania w kuchni

                      Jak wykorzystać czarną rzepę w kuchni? Najlepsze przepisy

                      Czarna rzepa na włosy – jakie efekty daje? Jak ją stosować i komu pomoże?

                      Zobacz video: Marynowana rzepa

                      Autor: Adrian Adamczyk

                      Źródło zdjęcia głównego: Westend61

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości