Przepisy kulinarne

Ryż w roli głównej

Zdrowe nie znaczy nudne, czyli kuchnia Piotra Kucharskiego. Tym razem zaprezentował nam dania z ryżu. Ryżem, podobnie jak surowcami takimi jak złoto czy ropa naftowa, handluje się na największych światowych giełdach. W Dzień Dobry Wakacje drogocenne dania z ryżu jaśminowego i dzikiego. Smacznego!

Faszerowanie warzywa

Składniki:

100 g dzikiego ryżu KUPIEC


100 g błękitnego sera lazur


250 g twarogu


sól i pieprz


1 bakłażan


2 cukinie


15 małych pomidorów


oliwa z oliwek



Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić i wymieszać dokładnie z serami, doprawić solą i pieprzem. Bakłażana pokroić w cienkie podłużne paski. Usmażyć na oliwie. Nałożyć farsz i zwinąć w ruloniki. Cukinię pokroić w 2 cm kawałki i wydrążyć do 3 głębokości. Podpiec w rozgrzanym piekarniku kilka minut. Nałożyć farsz do środka. Z pomidorów ściąć górę, wydrążyć środek, nałożyć farsz do środka. Wszystkie warzywa ułożyć na półmisku, ozdobić ziołami i polać oliwą.



Sałatka z dzikiego ryżu oraz pieczonej papryki i fety

Składniki:

300 g dzikiego ryżu KUPIEC


4 czerwone papryki, przekrojone na połówki, bez pestek


200 g pokrojonego w kostkę sera feta


garść liści mięty


sól i pieprz


oliwa z oliwek


sok z połowy cytryny



Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Opiec, aż skórka będzie czarna. Paprykę wyjąć z piekarnika i włożyć do foliowego worka na kilka minut, następnie zdjąć skórkę, pokroić w paski, wymieszać z ryżem, fetą i miętą. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i sokiem z cytrynu.



Pikantna sałatka meksykańska

Składniki:

200 g dzikiego ryżu KUPIEC


4 tortille


200 g polędwicy wołowej, pokrojonej w kostkę


ostra papryka w proszku


oliwa z oliwek


1 puszka czerwonej fasoli


1 puszka kukurydzy


2 drobno posiekane papryczki chilli


sól i pieprz


oregano



Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na blasze z piekarnika ułożyć 4 małe miseczki dnem do góry, przykryć je tortillami. Zapiec w piekarniku kilka minut, aby tortille stwardniały i nabrały kształtu miseczek. Polędwicę przyprawić ostrą papryką, podsmażyć na oliwie z oliwek przez kilka minut. Mięso wymieszać z ryżem, odcedzoną fasolą, kukurydzą i papryczkami chilli. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Skropić oliwą z oliwek.



Tarta piknikowa

Składniki:

200 g ryżu jaśminowego KUPIEC


200 g krakersów


150 g miękkiego masła


oliwa z oliwek


1 bakłażan, pokrojony na plastry


1 ząbek czosnku, rozgnieciony


1 posiekana cebula


200 g szpinaku


4 jajka


70 g pokruszonego sera feta


40 g tartego parmezanu


4 łyżki jogurtu naturalnego


0,5 szklanki mleka


sól i pieprz



Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krakersy bardzo drobno pokruszyć i dokładnie wymieszać z masłem. Otrzymaną masą wyłożyć formę do tarty i wstawić na 20 minut do lodówki. Plastry bakłażana usmażyć na rozgrzanej oliwie. Na tej samej patelni na oliwie podsmażyć czosnek i cebulę. Jajka roztrzepać w misce, wymieszać z mlekiem i jogurtem. Dodać posiekany szpinak, cebulę z czosnkiem, fetę i parmezan. Dokładnie wymieszać. Na ciasto z krakersów równo wyłożyć warstwę ryżu. Na wierzch ułożyć połowę plastrów bakłażana. Wylać mieszankę szpinaku i fety. Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry bakłażana. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 min w temperaturze 180 stopni.



Sałatka z melona, krewetek i szynki

Składniki:

200 g ryżu jaśminowego KUPIEC


1 avocado, obrane, pokrojone na kawałki


sok z jednej cytryny


1 małego melona Galia, obranego, pokrojonego na kawałki


1 łyżka oliwy z oliwek


1 ząbek czosnku, przeciśnięty


150 g krewetek tygrysich, obranych


50 g dojrzewającej szynki pokrojonej w paski


Dressing:


100 g jogurtu naturalnego


1 łyżka majonezu


2 łyżki oliwy


1 łyżka posiekanej natki pietruszki


pieprz i sól


1 łyżeczka musztardy



Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek podsmażyć na oliwie, dodać krewetki i smażyć kilka minut. Avocado i melona wymieszać w misce z sokiem z cytryny. Dodać ugotowany ryż i szynkę. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i polać sałatkę. Przed podaniem schłodzić. Udekorować listkami pietruszki.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0