Ryż po meksykańsku na trzy sposoby - arroz rojo, z kurczakiem lub mięsem mielonym

Ryż po meksykańsku
Fot. Sergio Mendoza Hochmann / Getty Images
Danie meksykańskie z ryżem można przygotować na wiele różnych sposobów – w wersji z warzywami, kurczakiem lub mięsem mielonym. W kulinarnej tradycji Meksyku znajdziemy potrawę nazywaną arroz rojo, a także wiele wariacji na jej temat. My prezentujemy przepisy na ryż po meksykańsku w trzech smakowitych i pikantnych odsłonach.

Potrawy z ryżem nawiązujące do tradycyjnej kuchni rodem z Ameryki Środkowej mają dwie odmiany. Przygotowuje się albo ryż z sosem meksykańskim i kurczakiem , który bazuje na typowych dla tej kuchni składnikach oraz przyprawach, albo ryż meksykański podawany jako jednogarnkowe danie, dodatek do mięs lub farsz do tortilli. Zależnie od indywidualnych preferencji można korzystać z jednej bądź drugiej metody.

Ryż po meksykańsku – przepis na arroz rojo

Ta tradycyjna potrawa opiera się na ryżu z dodatkiem bulionu i warzyw, które nadają mu charakterystyczny kolor – arroz rojo to nic innego jak „czerwony ryż”. Warto pamiętać, by nie odkrywać pokrywki podczas gotowania – ryż meksykański przygotowywujemy bez mieszania, czekając, aż wchłonie wodę (podobnie jak w przypadku risotto).

Składniki (na 2 porcje):

· 1 mała cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· ½ papryczki chilli (lub ¼ łyżeczki sproszkowanego chilli, jeśli nie mamy dostępu do świeżej papryki),

· 1 duży pomidor (najlepiej malinowy) lub 4 łyżki przecieru pomidorowego,

· 1 szklanka długoziarnistego ryżu,

· 500 ml bulionu drobiowego (w wersji wegetariańskiej może być wywar z warzyw),

· oliwa do smażenia,

· sól, pieprz, kolendra.

Przygotowanie:

Cebulę i oczyszczoną z pestek papryczkę chilli drobno posiekać, czosnek zetrzeć na tarce. Podsmażyć wszystko na 2 łyżkach oliwy przez kilka minut. Dodać ryż (surowy) i smażyć kolejne kilka minut, aż ryż zmieni kolor na złotobrązowy. Zmiksować pomidor bez skórki i dodać do ryżu (można zastąpić przecierem pomidorowym). Dolać bulion lub wywar z warzyw, doprawić solą i pieprzem, a następnie przykryć patelnię. Trzymać na małym ogniu bez mieszania i bez odkrywania pokrywki przez 25 minut. Jeśli jednak pokrywka nie jest szczelna, należy uważać, by danie się nie przypaliło i dolewać wody lub bulionu.

Arroz rojo czy ryż z fasolą po meksykańsku doskonale smakują w towarzystwie świeżej kolendry. Tradycyjnie można podawać taki farsz z tortillami lub tapas. Nada się zarówno na obiad, kolację, jak i imprezę – szczególnie zawinięty w kukurydziane placki. Danie da się też łatwo przerobić na wersję wegańską – wystarczy użyć wywaru z warzyw zamiast bulionu na mięsie. Inne warianty dania to na przykład ryż z kurczakiem po meksykańsku lub danie na bazie mięsa mielonego. Wprawdzie z arroz rojo nie mają za wiele wspólnego, jednak jeśli bazują na ostrych przyprawach, papryce, fasoli i kukurydzy, styl kuchni meksykańskiej jest w nich całkiem wyrazisty.

Ryż po meksykańsku z kurczakiem – przepis

Jak sprawić, żeby sos meksykański z ryżem rzeczywiście kojarzył się z tradycyjną kuchnią z Ameryki Łacińskiej? Sekretem są odpowiednio dobrane składniki, w tym obowiązkowo papryczka chilli. Ryż z kurczakiem w sosie meksykańskim to pikantne danie, które doskonale sprawdzi się jako rozgrzewająca jesienna kolacja.

Składniki (na 2 porcje):

· 300 g filetu z kurczaka,

· 1 ząbek czosnku,

· ¾ szklanki ryżu,

· 1 cebula,

· 1 papryka,

· 1 puszka kukurydzy konserwowej z czerwoną fasolą (lub po połowie puszki jednej i drugiej),

· 1 duży pomidor,

· oregano, słodka papryka, chilli, kumin,

· olej.

Przygotowanie:

Aby wykonać to danie meksykańskie z kurczakiem i ryżem , trzeba najpierw pokroić filet z kurczaka w kostkę i obsypać go przyprawami wraz ze startym ząbkiem czosnku. Następnie usmażyć na oleju na złoto i odłożyć na bok. Ugotować ryż. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, a gdy zmiękną, dorzucić pokrojony pomidor, kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze przez chwilę, po czym dorzucić ryż. Taki sos meksykański z ryżem wymaga jeszcze dodania usmażonego wcześniej mięsa i podgrzania wszystkiego na małym ogniu. Kurczak po meksykańsku z ryżem gotowy. Przepis można modyfikować, dodając np. świeżą papryczkę chilli czy kolendrę.

Ryż po meksykańsku z mięsem mielonym – przepis

Danie meksykańskie z ryżem i kurczakiem to nie jedyny sposób na sycący posiłek nawiązujący do kuchni z tego regionu. Sos meksykański do ryżu można przygotować również na bazie samych warzyw czy mięsa mielonego – my proponujemy tę drugą opcję.

Składniki (na 3 porcje):

· 300 g mięsa mielonego,

· majeranek, oregano, słodka papryka, chilli, kumin, kolendra,

· 1 papryka czerwona,

· 1 papryka zielona,

· 1 mała puszka kukurydzy,

· 1 puszka czerwonej fasoli,

· 1 szklanka ryżu,

· olej.

Przygotowanie:

Aby wykonać doskonałe danie meksykańskie z ryżem i mięsem mielonym , należy rozpocząć od przygotowania mięsa. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać mięso wraz z dużą ilością przypraw. Dodać pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę i fasolę. Ugotować ryż na sypko. Podawać wraz sosem. Potrawka meksykańska z ryżem może być też wzbogacona pieczarkami i posypana natką pietruszki bądź kolendrą.

Zobacz film: Dziki ryż z wegańskim curry. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości