W kuchni Dzień Dobry TVN, kubańskie smaki, zaprezentowali nam dj Adamus i Ada Szulc. Dlaczego postanowili przygotować właśnie kubańskie dania i jak smakuje "stare ubranie"?

Flan la formula

Składniki:

6 jajek
puszka mleka skondensowanego słodzonego
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
aromat waniliowy
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Jajka, mleko, aromat mieszamy mikserem do pełnego połączenia składników. W garnku rozpuszczamy cukier na ogniu, rozprowadzając go po bokach. Wlewamy wymieszane jajka z mlekiem. Wstawiamy na ok 1h do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy, czekamy do ostygnięcia. Przewracamy do góry dnem na talerzyk i wkładamy do lodówki - deser gotowy.

Ropa vieja

Składniki:
mięso na gulasz - 1.5 kg.
sól - 1 szczypta
posiekana kolendra - 4 łyżki
limonka - 1 sztuka
cebula dymka - 4 sztuki
rzodkiewka - 8 sztuk
pomidory - 3 sztuki
świeże zielone chili - 1 sztuka
czosnek ząbki - 10 sztuk
cebula - 2 sztuki
marchew - 1 sztuka
tortilla mączna - 6 sztuk
bulion wołowy - 2 szklanki
pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:
Marchew pokrój w plasterki, 5 ząbków czosnku posiekaj. Dodaj do mięsa, zalej wywarem i wodą, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zmniejsz ogień, zbierz szumowiny, przykryj i gotuj około 120 minut. Zdejmij z ognia, ostudź. Wyjmij mięso i podrób widelcem. Cebulę pokrój w plastry, pozostały czosnek oraz chili posiekaj. Pomidory pokrój w kostkę, a rzodkiewkę w plastry. Dymkę posiekaj, limonkę przekrój na cząstki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę i chili. Gdy się zarumienią zdejmij z patelni. Na patelnię włóż mięso i smaż do czasu, gdy stanie się brązowe, przełóż na półmisek. Na wierzchu ułóż podsmażoną cebulę z czosnkiem i chili, otocz pomidorami i rzodkiewkami, kolendrą, posiekaną dymką i kawałkami limonki. Podawaj z podgrzanymi tortillami.

Krem z awokado z różowym grejpfrutem

Składniki
1 duże awokado
sok z połowy limonki
3 łyżki cukru trzcinowego
1 grejpfrut

Sposób przygotowania:
Obrać awokado, wypestkować i wrzucić do blendera razem z cukrem i sokiem z limonki. Zmiksować. Grejpfruta pokroić w grube plastry i obrać ze skórki i albedo. W pucharku ułożyć warstwami grejpfruta i mus z awokado. Podawać schłodzone.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
52
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0