Przepisy kulinarne

Ryszarda Kalisza recepta na szczęście

Nie lubi określenia "hedonista", choć postawa cieszenia się życiem i dążenia do uzyskania szczęścia jest mu bliska. Uważa, że hedonista brzmi pejoratywnie, a on jest po prostu szczęśliwym człowiekiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Ryszard Kalisz zdradził nam swój przepis na szczęście.

Zupa szpinakowa a’la Kalisz

Składniki:
- 3 marchewki
- szpinak świeży
- czosnek główka
- łopatka cielęca
- ziemniaki
- kalafior
- sok jabłkowy
- wywar warzywny
- pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Gotujemy cielęcinę wraz z warzywami, marchewką, kalafiorem oraz z ziemniakami.  Szpinak kroimy drobno i dodajemy do wywaru, kiedy cielęcina będzie już miękka. Dodajemy czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą. Zakwaszamy sokiem jabłkowym.

Cielęcinka

Składniki:
- łopatka cielęca  z zupy
- koperek świeży
- mleko

Sposób przygotowania:
Mięso z zupy wyjmujemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Z mleka, wywaru i czosnku robimy lekki sos.  Podajemy z cielęciną.

Kurczak dla Grubaska (z duszonymi warzywami i sałatą)

Składniki:
- piersi z kurczaka
- papryka czerwona
- pieczarki
- sałata
- pomidor twardy
- cebula
- kasza gryczana
- oliwa z oliwek
- sok pomarańczowy

Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy na kawałeczki, a następnie dusimy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone warzywa: paprykę, pieczarki i cebulkę. Podajemy z kaszą gryczaną na sałacie.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
91
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0