Materiał promocyjny

Ryby na świąteczny stół

Zamiast karpia, podczas wigilijnej wieczerzy, możemy zjeść śledzia, pstrąga lub łososia.

Śledź w sosie śmietanowo – musztardowym podany z ziemniaczanymi plackami

Składniki:

6-8 filetów śledziowych

około 1 cm korzenia imbiru startego na drobnych oczkach

1 mała papryczka chilli, drobno posiekana

pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej

łyżka posiekanej, świeżej kolendry

sok z jednej cytryny

2 łyżki miodu

2 łyżki śmietany 12%

1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej

2 duże stare ziemniaki, starte na tarce o dużych okach

pół cebuli startej na tarce o dużych okach

1 eko jajo

2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Filety kroimy pod kątem i odkładamy na durszlak. Składniki sosu: imbir, chilli, cebula, kolendra, cytryna, miód, śmietana i musztarda. Mieszamy i dokładamy do nich śledzia. Ziemniaki łączymy z tarta cebulą, jajkiem i mąką. Smażymy na oleju (powinno wyjść około 5-6 małych placków). Placki podajemy lekko przykryte sałatką śledziową.

Pstrąg filetowany w sosie świątecznym z cynamonem

Składniki:

4 duże filety z pstrąga

łyżeczka oliwy

sól / pieprz świeżo mielony

łyżka posiekanej natki pietruszki

2 czerwone cebule pokrojone w grube talarki

3 łyżki miodu

garść rodzynek namoczonych w 250 ml czerwonego, wytrawnego wina

2 łyżeczki octu winnego białego

łyżeczka przyprawy do piernika

łyżeczka cynamonu

kilka goździków

łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Mieszamy natkę, oliwę, sól i pieprz. Filety z pstrąga odkładamy do lodówki na 30 min. Cebulę wrzucamy na suchą patelnię i zalewamy miodem. Dusimy około 20 min na wolnym ogniu. Dolewamy olej, a po pięciu minutach rodzynki z winem. Odparowujemy i doprawiamy goździkami, cynamonem i przyprawą do piernika. Na sam koniec doprawiamy octem. Filety pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia około 12 minut.

Łosoś norweski z musem chrzanowym i wigilijną kapustą

filet z łososia 4 x 15 dkg

50 ml oleju z konopi

sok z jednej cytryny

szczypta cynamonu

200 ml śmietany 36%

sól

sok z połowy cytryny

1 cm świeżo tartego chrzanu

łyżeczka posiekanej natki pietruszki

0,5 kg posiekanej wypłukanej kiszonej kapusty

kilka namoczonych, suszonych grzybów

kilka łyżek oleju lnianego

1 cebula posiekana w kostkę

kilka suszonych śliwek

100 ml czerwonego wina

50 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Łososia marynujemy w oleju z konopi, soku z cytryny i cynamonie. Odkładamy go do lodówki na kilka godzin. Na oleju rzepakowym przesmażamy cebulę, a gdy zrumieni się, dorzucamy kapustę. Dolewamy czerwone wino i dokładamy suszone grzyby oraz śliwki. Dusimy, aż wino odparuje. Dolewamy wody (ilość wody powinna przykryć kapustę). Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dolewamy olej lniany. Śmietanę ubijamy na sztywno, dokładamy sok z cytryny, sól, starty chrzan i natkę pietruszki. Łososia pieczemy około 15 minut w 160 stopniach.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości