Swego czasu Robert Sowa razem z Marcinem Budynkiem i ś.p. Maciejem Kuroniem ustanowili rekord Guinnessa w kategorii największa grillowana ryba. Dziś w Dzień Dobry TVN razem z Grzegorzem Łapanowskim zaprezentowali potrawy rybne, które można przyrządzić na grillu.Podwędzane porcje fileta z łososia z grillowanymi młodymi ziemniakami
Składniki dla 4 osób:
4 porcje z łososia
LIMITO
Kilka szczap drewna do aromatyzowania grilla
4 gałązki rozmaryny
Pieprz, sól
600 g ugotowanych młodych ziemniaków
4 łyżki masła
4 łyżki świeżo siekanego koperku
1 cytryna
Pęczek rzodkiewek
400 ml maślanki
Sposób przygotowania:
Sedno tkwi w prostocie. W aromacie wędzonej, pieczonej, soczystej ryby w połączeniu z kremowym smakiem młodych ziemniaków, które idealnie komponują się z koprem. Łosoś lubi koper. A maślaka rzodkiewkę. Proste smaki i beztroska przyjemność jedzenia.
Z folii aluminiowej obrywany 4 spore arkusze, 4 mniejsze. Szczapy drewna podpalamy nad palnikiem. Możemy też sprażyć je na mocno rozgrzanej patelni, tak by uwolniły aromat. Zależy nam na leśnym posmaku. Szczapki drewna układamy na 4 arkuszach. Dodajemy po gałązce rozmaryny i tę aromatyczną mieszankę przykrywany niewielkim arkuszem folii, na którym układamy porcje łososia Limito. Każdą paczkę szczelnie zamykamy i układamy na grillu lub wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (dzięki temu zabiegowi ryba uzyska podwędzany aromat i zachowa soczystość). Ugotowane ziemniaki również zamykamy w foliowych paczuszkach razem z łyżką masła, kopru i szczyptą soli. Kiedy łosoś się pieczę mamy chwilę by nakryć do stołu. Rozkroić cytrynę i nalać maślankę. pęczek młodych rzodkiewek do chrupania. Umyć Prosto, po prostu, pysznie – porcje z łososia Limito i domowe grillowanie.
Grillowane steki z łososia norweskiego z masłem żurawinowo-musztardowym
Składniki dla 4 osób:
4 steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach -
LIMITO
Olej
Sól, różowy pieprz
Mięta i pomarańcza do dekoracji
100 g miękkiego masła
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Sól, pieprz
40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z musztardą i skórką z pomarańczy, przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Żurawinę drobno posiekać, dodać do masła i schłodzić. Steki z łososia posmarować olejem i piec przez ok. 3 minuty z obu stron na rozgrzanym grillu, a następnie doprawić do smaku solą i różowym pieprzem. Danie udekorować miętą i pomarańczami, podawać z masłem żurawinowo-musztardowym.
Curry z krewetek z żurawiną amerykańską i bukietem sałat
Składniki dla 2 osób:
1 op. (275 g) Krewetek Black Tiger w sosie curry
Limito
3 łyżki żurawiny amerykańskiej
200 g kolorowych sałat
1 obranego i pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
1 pęczka posiekanej kolendry
4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe
Sposób przygotowania:
Zamrożone krewetki w sosie curry Limito przełożyć na patelnię, usmażyć zgodnie z opisem zamieszczonym na opakowaniu, pod koniec smażenia dodać żurawinę amerykańską i dusić 2 minuty.
Bukiet sałat ułożyć na talerzach z ananasem i pomidorami koktajlowymi. Na sałatce ułożyć krewetki curry. Przed podaniem danie posypać świeżo siekaną kolendrą.
Steki z łososia marynowane w ziołach z grillowanymi warzywami
Składniki dla 4 osób:
4 porcje steków z łososia marynowanych w ziołach
Limito
8 młodych marchewek
1 koper włoski
8 szparagów zielonych
8 małych czerwonych cebulek
Pół pęczka koperku
Oliwa
1 cytryna
Lampka czerwonego wina
Łyżka miodu
tymianek
Sposób przygotowania:
To danie jest połączeniem prostych naturalnych smaków i dymnych aromatów. Twardsze warzywa warto jest chwilę podgotować, sparzyć przed wrzuceniem na grill. Marchew, koper, cebula, szparagi – młode i intensywne w smaku pysznie się ze sobą łączą – z łososiem też!
Koper włoski obkrawamy z twardego trzonka i łodyg, i kroimy na 8 części. Wrzucamy go do wrzątku na ok. 2 minuty. Odcedzamy. Szparagi obieramy, marchewki również. Marchewki podobnie jak koper wrzucamy na wrzątek na ok. 2 minuty. Cebulki obieramy i gotujemy w całości z dodatkiem wina i miodu. Gotujemy do miękkości, aż płyn odparuje i stanie się gęsty. Doprawiamy tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem.
Steki z łososia grillujemy na mocno rozgrzanym grillu z obu stron po ok. 3 - 4 minuty. Równolegle grillujemy szparagi, koper i marchewki. Kiedy wszystko będzie rumiane i gotowe układamy na talerzu łososia i kopczyk z grillowanych warzyw. Całość opruszamy świeżo tartym koprem włoskim, skórą i sokiem z cytryny.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"