Materiał promocyjny

Ryba z pieca lub z patelni

Kucharz Andrzej Polan przygotował dla Was w Dzień Dobry TVN kilka propozycji rybnych, jak mówi, czyli potraw z rybą w roli głównej. Sum w kapuście, w pieczarkach i gorczycy, z ogórkami i pieczony - to kulinarne wariacje mistrza Polana na temat suma. Lubiecie ryby? Andrzej Polan tym wszystkim, którzy nie przepadają za karpiem na Wigilę, proponuje właśnie suma.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Sum w kapuście

Składniki:

1 kg filetu z suma

1,5 kg białej kapusty

50 g grzybow suszonych

2 jaja

2 cebule

Bułka tarta i mąka do panierowania

250 ml śmietany 30%

przyprawa do potraw

włoszczyzna suszona

goździki

cynamon

skórka z cytryny

1 łyżka miodu

olej do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w wodzie. Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny, doprawiamy przyprawą do potraw, cynamonem, goździkami i skórką z cytryny. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy podgotowaną, poszatkowaną kapustę i podlewamy bulionem. Dodajemy grzyby i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy raz jeszcze przyprawą do potraw, dodajemy miód i na koniec śmietanę. Suma oprószamy przyprawą do potraw, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym. W półmisku żaroodpornym układamy warstwę kapusty na przemian z usmażoną rybą.

Sum pieczony

Składniki:

1 sum mały

100 g masła

1 por

natka pietruszki

1 seler

50 g grzybów suszonych

przyprawa do potraw

1 kostka rosołu warzywnego

Przygotowanie:

Suma oprawiamy i myjemy. Dokładnie oprószamy przyprawą do potraw Kucharek od środka i na zewnątrz. Do brzucha wkładamy masło, natkę pietruszki i pokrojonego pora. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry pora, selera, grzyby suszone, masło, układamy suma i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Upieczoną rybę wyjmujemy, do porów z masłem dodajemy rosół warzywny i zagotowujemy. Rybę podajemy z sosem powstałym z pieczenia.

Sum w pieczarkach i gorczycy

Składniki:

0,5 kg suma

250 pieczarek

250 ml śmietany 30%

olej rzepakowy

musztarda

3 cebule

50 g masła

przyprawa do potraw

szklanka białego wina

mąka do oprószenia ryby

Przygotowanie:

Rybę kroimy na kawałki, oprószamy przyprawą do potraw i delikatnie mąką. Smażymy na oleju rzepakowym, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podlewamy winem, dodajemy pokrojone pieczarki. Chwilę wszystko smażymy i dodajemy śmietanę. Wszystko razem gotujemy, odparowujemy, dodajemy musztardę i gotowe. Rybę podajemy posypaną natką pietruszki i koprem.

Sum z ogórkami

Składniki:

1 kg suma

4 cebule

200 g ogórków konserwowych

200 g śliwek suszonych

olej rzepakowy

100 ml przecierru pomidorowego

musztarda rosyjska

majeranek

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Suma dzielimy na porcje, oprószamy przyprawą do potraw. Cebulę kroimy w grubą kostkę, przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy ogórki pokrojone, śliwki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy przyprawą do potraw i majerankiem. Na koniec odrobinę musztardy rosyjskiej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości