Ryba po grecku. Jak przygotować pyszne wigilijne danie? Zobacz nasz przepis

Źródło: Dzień Dobry TVN Online
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta
Ryba po grecku z piekarnika to smaczne danie często serwowane w trakcie wigilijnej wieczerzy. Podawane jest na zimno jako przekąska (np. do napojów alkoholowych) lub na ciepło. Pieczona ryba po grecku z reguły przyrządzana jest na bazie ryb morskich o chudym mięsie. Jak przyrządzić smaczną rybę po grecku? Poznaj sprawdzone przepisy.

Ryba po grecku to tradycyjna potrawa, która w Grecji wcale nie jest znana. Jej smak zależy od preferencji kulinarnych osoby przygotowującej danie. Ryba po grecku może zostać przyrządzona np. z pieczarkami lub cukinią.

Ryba po grecku – jak przygotowuje się tę potrawę?

Ryba po grecku to jedno z ulubionych dań Polaków. Co ciekawe, ma ona niewiele wspólnego ze słoneczną Grecją. Jemy ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ryba pieczona po grecku może być świetną przekąską. Wielu kojarzy się z wieczerzą wigilijną.

Ryba po grecku pieczona przygotowywana jest ze świeżej lub mrożonej ryby. Dzięki temu można ją jeść przez cały rok. Do przyrządzenia tego dania najlepiej użyć ryb morskich. Ryba po grecku pieczona w piekarniku będzie smakowała wyśmienicie, gdy przygotuje się ją z dorsza. W tej roli świetnie sprawdza się również mintaj i morszczuk. Przed przyrządzeniem rybę dobrze jest skropić sokiem z cytryny, dzięki temu nie będzie się rozpadać. Niektórzy moczą ją w mleku z pieprzem i dopiero po 2 godzinach przechodzą do dalszego przyrządzania potrawy.

Pieczona ryba po grecku nie byłaby tak smaczna, gdyby nie znajdujące się w niej dodatki w postaci m.in. marchewki, pietruszki, selera, pora i cebuli. Nie można zapomnieć również o zielu angielskim i liściach laurowych. Ryba po grecku przygotowywana jest również z pieczarkami, z papryką lub z cukinią. Ważnym składnikiem tego dania jest przecier pomidorowy. Co istotne, jest to potrawa niskokaloryczna, dlatego polecana jest osobom, które dbają o linię. Chuda ryba i warzywa znajdujące się w tym daniu to również doskonałe źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i witamin.

Ryba po grecku pieczona – przepis krok po kroku

Składniki potrzebne do przygotowania ryby po grecku dla 7 - 8 osób:

  • 1 kg filetów z dorsza,
    • sok z połowy cytryny,
      • ½ kostki bulionowej,
        • 500 g marchewki,
          • 200 g pietruszki
            • 200 g selera,
              • 3 cebule (średniej wielkości),
                • 2 liście laurowe,
                  • 4 ziarna ziela angielskiego,
                    • 5 ziaren czarnego pieprzu
                      • 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego,
                        • ½ szklanki oleju,
                          • szczypta soli i pieprzu.

                            Przygotowanie pieczonej ryby po grecku:

                            Filety z ryby skropić sokiem z cytryny. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlać olej. Wrzucić na nią pieprz w ziarenkach, ziele angielskie oraz liście laurowe, smażyć wszystko przez ok. 30 sekund. Dodać cebulę, smażyć i mieszać tak długo, aż się zeszkli. Przyprawy i usmażoną cebulę przełożyć do garnka, w którym znajduje się woda z połową kostki bulionowej. Starte na tarce warzywa smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez 2 – 3 minuty (ten etap można wykonywać partiami). Potem przełożyć je do garnka z resztą składników. Dodać przecier pomidorowy. Całość gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszać. Doprawić solą i pieprzem.

                            Rybę wytrzeć ręcznikiem papierowym, oprószyć ją solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni. Naczynie żaroodporne wyłożyć warstwą warzyw, na to położyć rybę, kolejną warstwę warzyw itd. Zazwyczaj układamy 5 warstw. Potrawę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 minut.

                            Przepis na rybę po grecku z pieczarkami

                            Składniki potrzebne do przyrządzenia ryby po grecku z pieczarkami dla 6 – 7 osób:

                            • 700 g filetów rybnych,
                              • 500 g pieczarek,
                                • 1 cebula,
                                  • 1 pietruszka,
                                    • 2 marchewki,
                                      • 1 seler,
                                        • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
                                          • szczypta soli i pieprzu,
                                            • liść laurowy,
                                              • ½ łyżki bazylii
                                                • sok z ½ cytryny.

                                                  Ryba pieczona po grecku z pieczarkami - przepis

                                                  Rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Oczyszczone pieczarki pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlać olej, podsmażyć na nim pieczarki. Następnie dodać warzywa. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Wlać ½ szklanki wody. Patelnię przykryć, a znajdujące się na niej składniki dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i bazylię. Rybę wytrzeć ręcznikiem papierowym, usmażyć na patelni, przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć warzywami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.

                                                  Zobacz też:

                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Olga Mazyarkina/GettyImages

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości