Beata Kartowicz wraz z córką przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z twarogów świata - naszego polskiego twarogu, mascarpone i ricotty. Wypróbuj lasagne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i świeżą ricottą, naleśniki nadziewane twarożkiem, boczkiem i cebulą i sprawdź, jak smakują rurki z pomarańczowym kremem z serka mascarpone. Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Rurki z pomarańczowym kremem z serka mascarpone
Składniki:
ciasto na rurki
0,5 kg mąki
250 g masła
180 ml śmietany 12%
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, schłodzone masło pokroić w kostkę, dodać śmietanę, wszystko siekając nożem. Dobrze posiekane ciasto szybko wyrobić, uformować w kulę i w worku foliowym włożyć do lodówki. Wychłodzone ciasto cienko wałkujemy (szerokość 3cm, długość ok. 30 cm) i tak przygotowane spirale nawijamy na specjalnie przygotowane w tym celu rurki metalowe . Wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Ttrzymamy do lekkiego zarumienienia. Ostudzone wyjmujemy z foremek. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Pomarańczowy krem z serka
Składniki:
0,5 kg serka mascarpone
4 żółtka
pół szklanki cukru
25 g likieru quantro
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodając serek w dalszym ciągu ucieramy. Pomarańczę parzymy, następnie ocieramy skórkę na tarce. Dodajemy do przygotowanej masy. Dolewamy likier i skórkę, mieszamy i tak przygotowanym kremem napełniamy rurki.
Pyry z gzikiem
Składniki:
0,5 kg twarogu półtłustego
125 ml śmietany kremówki 30-36%
1 duża cebula
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kruszymy ser, dodajemy śmietanę, całość ugniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojony szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Lasagne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i świeżą ricottą
Składniki na 4 porcje:
20 płatów makaronu lasagne
2 opakowania mrożonego szpinaku
2 opakowania ricotty (po 250g)
100g suszonych pomidorów
50g żółtego sera (np. cheddara)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, biały pieprz
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
3 szklanki mleka
oliwa z oliwek
oregano
odrobina gałki muszkatołowej
200g sera mozzarella
Świeża rukola do dekoracji
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, i zeszklić cebulę. Dodać drobno posiekany czosnek i mrożony szpinak. Kiedy szpinak się rozmrozi, dodać sól, pieprz i oregano. Gotować jeszcze 15 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Płaty makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i rozłożyć na ręczniku, żeby przeschły. Można użyć również makaronu, który nie wymaga wstępnego gotowania. Do szpinaku dodać ricottę i posiekane suszone pomidory, całość dokładnie wymieszać. W garnku rozpuścić masło i wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i gotować około minuty. Wlać mleko i gotować aż sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatową (możemy zostawić odrobinę sosu beszamelowego do dekoracji).
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wylać cienką warstwę sosu beszamelowego i układać: płaty makaronu, masę szpinakowo-serową z suszonym pomidorami, sos beszamelowy, ostatnią warstwę posypać rozdrobnionym serem mozzarella i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Udekorować danie świeżą rukolą i sosem beszamelowym.
Naleśniki nadziewane twarożkiem, boczkiem i cebulą – zapiekane pod parmezanem i chedarem, podane z salsą pomidorową i kolendrą
Składniki na 4 porcje:
Ciasto naleśnikowe:
Składniki:
2 niepełne szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralne
2 jajka
mała płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować, ciasto cieniutko rozprowadzić na całej patelni. Uwaga: patelnia powinna być lekko natłuszczona. Naleśnik nie powinien pływać w tłuszczu. Tłuszcz ewentualnie można podlać już w trakcie smażenia.
Farsz:
350g twarożku
2 cebule
ząbek czosnku
150g boczku wędzonego
150g sera żółtego najlepiej Cheddara
50g parmezanu
Sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Posiekać cebule i boczek w drobna kostkę. Podsmażyć na patelni razem z czosnkiem. Ostudzić i wymieszać dokładnie z twarożkiem, można dodać trochę śmietany dla uzyskania puszystości. Doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować farsz na naleśnikach, a następnie zwinąć w ruloniki. Włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać cheddarem i parmezanem, piec w 180 stopniach przez około 8 minut, aż do zarumienienia się sera.
Salsa pomidorowa ze świeża kolendrą
Składniki:
3 pomidory concasse bez skóry i gniazd nasiennych
1 ząbek czosnku
200 ml pikantnego soku pomidorowego
sok z 1 cytryny
1 pęczek kolendry
1 czerwona cebula
8 łyżek oliwy z oliwek
2 średnie czerwone papryczki chili
sól, czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w kostkę i włożyć do dużej szklanej misy. Dodać wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, sok pomidorowy, posiekaną cebulę i kolendrę oraz oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Gotową salsę wstawić na chwilę do lodówki, by aromaty dobrze się połączyły. Przed podaniem warto jeszcze raz spróbować salsę i w razie potrzeby ponownie doprawić. Gotowe naleśniki posypać salsą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"