Produkowana najczęściej w postaci tabliczek czekolady. W niektórych krajach popularna jako napój na wodzie lub mleku. Czekolada... gorzka, mleczna, biała, z dodatkami... A Ty, którą lubisz najbardziej? Piotr Kucharski przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania z dodatkiem czekolady. Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Mus z ciemnej czekolady w trzech smakach
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
350 g chłodnej śmietany kremówki 30%
3 białka
30 g cukru
2-4 szczypty soli morskiej
2 szczypty papryki chilli w proszku
1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważając by woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody). Czekoladę odstawić. Ubić śmietanę na sztywno, odstawić w temperaturze pokojowej, żeby się lekko ogrzała. W tym czasie ubić białka z odrobiną cukru. Czekoladę wymieszać z ubitymi białkami, następnie delikatnie wmieszać w to bitą śmietanę. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać sól morską i delikatnie wymieszać, do drugiej chilli, delikatnie wymieszać, do ostatniej dodać ocet. Musy przelać do kieliszków lub pucharków do deserów. Wstawić na minimum godzinę do zamrażarki. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną, owocami lub czekoladą.
Serowe brownies
Składniki:
Ciasto:
150 g masła, plus porcja do nasmarowania
200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
100 ml mocnego espresso
250 g cukru
5-6 kropli aromatu waniliowego
1 szczypta soli
3 jajka
100 g mąki pszennej
Masa serowa:
150 g serka kremowego (np. gotowego sera na sernik)
60 g cukru
1 roztrzepane jajko
kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować masłem kwadratową blachę do pieczenia (20 cm) lub dużą tortownicę i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło i czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważając by woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody). Dodać cukier i aromat waniliowy do masy czekoladowo-maślanej, dodać jajka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem elektrycznym, aż masa będzie gładka. Dodać kawę i mąkę i po raz kolejny wymieszać, odstawić.
Masa serowa: Ubić ser na puszystą masę, dodać jajko, cukier i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto wylać na przygotowaną blachę, następnie wylać masę serową i patyczkiem do szaszłyków lub cienkim nożem lekko wymieszać masy robiąc marmurkowy efekt. Piec około 30 min w rozgrzanym piekarniku. Jeśli wierzch ciasta przypieka się zbyt mocno, należy na ostatnie 10 minut przykryć papierem.
Czekoladowe brioche
Składniki:
30 g drożdży
50 ml letniego mleka
500 g mąki pszennej
50 g cukru
1,5 łyżeczki soli
5 jajek
350 g miękkiego masła
Nadzienie:
120 g posiekanej ciemnej czekolady deserowej
1 roztrzepane jajko na glazurę
Przygotowanie:
Drożdże i szczyptę cukru rozpuścić w mleku. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w mleku drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Do wyrobionego ciasta stopniowo dodawać masło, ciągle wyrabiając. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż podwoi swoją objętość, na około 1-1,5 godziny. Ciasto lekko wyrobić i odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia (najlepiej na noc). Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na cienki prostokąt, posypać czekoladą. Ciasto zrolować i pokroić na 4-5 cm ślimaczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut.
Chilli con carne
Składniki:
300 g cebuli
5 ząbków czosnku
olej do smażenia
750 g mielonej wołowiny
400 g pokrojonych, pomidorów z puszki
30 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 listki laurowe
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oregano
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonych goździków
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
30 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
Przygotowanie:
Cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć przez chwilę. Dodać pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić całość przez około 30-40 min. Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać czekoladę i fasolę. Dusić przez kolejne kilka minut. Chilli con carne można podać z guacamole i tartym serem i kwaśną śmietaną.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"