Rozmarynowe dania Samar Khanafer

W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało rozmarynem. Finalistką III edycji MasterChefa przygotowała aromatyczne i pyszne potrawy takie jak: gratiné z jesiennych warzyw, scones z rozmarynem, kozim serem i żurawiną, skrzydełka pieczone w glazurze z miodu i rozmarynu.

Gratiné z jesiennych warzyw

Składniki:

  • 2 bataty
    • 2-3 duże pietruszki
      • 2-3 buraki
        • 1 seler
          • 3 ziemniaki
            • 400 ml śmietanki 30 proc.
              • 1 ząbek czosnku
                • sól i pieprz do smaku
                  • 2 gałązki rozmarynu

                    Do posypania:

                    • 150 g sera Bursztyn ( lub: Cheddar albo Gruyère)
                      • 50 g parmezanu

                        Przygotowanie:

                        Warzywa myjemy i ścieramy na mandolinie w cienkie plastry. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i zalewamy śmietanką. Pieczemy 60 minut w 200 st. C pod przykryciem.

                        Następnie odkrywamy i posypujemy obficie mieszanką startych serów. Zapiekamy kolejne 15 minut.

                        >>>Zobacz też: Kuchnia pachnąca tymiankiem

                        Scones z rozmarynem, kozim serem i żurawiną

                        Składniki:

                        • 250 g mąki pszennej
                          • 40 g brązowego cukru
                            • szczypta cukru
                              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                • 75 g masła
                                  • 100 ml mleka
                                    • 50 g żurawiny
                                      • 2 gałązki rozmarynu
                                        • 1 jajko

                                          Do podania:

                                          • 200 ml śmietany 36 proc.
                                            • 125 g serka koziego (kremowego)
                                              • dżem truskawkowy 100 proc.

                                                Przygotowanie:

                                                Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone masło. W osobnej misce ubijamy jajko z mlekiem. Następnie dodajemy 3/4 płynnej mieszanki do mąki i zagniatamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy żurawinę. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 2 cm i wycinamy ostrą szklanką kółka. Wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy mieszanką jajka z mlekiem. Pieczemy 10-12 minut.

                                                Ubijamy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy pod koniec ubijania z kozim serem. Ciepłe scones przekrawamy i smarujemy dżemem truskawkowym oraz mieszanką śmietany z kozim serem.

                                                Skrzydełka pieczone w glazurze z miodu i rozmarynu

                                                Składniki:

                                                • 1 kg skrzydełek
                                                  • 5 łyżek sosu sojowego
                                                    • 2-3 gałązki rozmarynu lub 1 łyżka suszonego rozmarynu
                                                      • 2 łyżeczki miodu
                                                        • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
                                                          • 1 ząbek czosnku
                                                            • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
                                                              • 1 łyżka masła
                                                                • sól do smaku
                                                                  • 200 g jogurtu naturalnego
                                                                    • 2-3 łyżki majonezu
                                                                      • sok z 1/2 cytryny
                                                                        • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
                                                                          • 1 ząbek czosnku
                                                                            • sól i pieprz do smaku

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              W garnku podgrzewamy miód, masło, sos sojowy, posiekany rozmaryn, cukier, przetarty imbir oraz czosnek. Następnie studzimy marynatę. Skrzydełka dzielimy na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńszą część można zostawić na zupę lub do innego wykorzystania, pozostałe części nacieramy solą, a następnie mieszamy wraz z marynatą i pozostawiamy na godzinę.

                                                                              Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C i pieczemy ok. 60 minut. Kiedy skrzydełka się pieką, przygotowujemy sos: mieszamy majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, przyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                                                              Skrzydełka podajemy od razu po upieczeniu z sosem oraz innymi ulubionymi dodatkami: surówką, ziemniakami itd.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Kuchnia z rozmarynem.

                                                                              Kulinarna podróż Samar.

                                                                              Egzotyczne przetwory Samar.

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości